H

Τα ονόματα τους έχουν εμφανιστεί πολλές φορές σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων καθώς θεωρηθήκαν πολύ μεγάλα ταλέντα. Μιλάμε για Σκωτσέζους παίκτες. Για παράδειγμα αυτή την εβδομάδα, ο 17χρονος μέσος της Τσέλσι Μπίλι Γκίλμουρ έπαιξε για 5η φορά στην U21 της Σκωτίας και ο επίσης διεθνής με τις μικρές Εθνικές ομάδες, Τζακ Χάρπερ, στα 22 του πλέον προσπαθεί να καθιερωθεί στη Μάλαγα.

Πολλοί όμως αναρωτούνται. Τι συνέβη με τον Ράιαν Γκολντ;
Ο 23χρονος από το Αμπερντίν, ο επονομαζόμενος και «Σκωτσέζος Μέσι», λόγω του στυλ του που μοιάζει
με αυτό του Αργεντινού σταρ, έχει πολύ καλή τεχνική, αριστεροπόδαρος, με χαμηλό κέντρο βάρους, άλλωστε έχει ύψος μόλις 1.68.

Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την Νταντί τον Μάιο του 2012, σε ηλικία μόλις 16 ετών. Δύο χρόνια αργότερα στα 18 του, τελείωσε τη σεζόν με 38 εμφανίσεις και 8 γκολ! Όλη η Ευρώπη έπεσε στα πόδια του. Τελικά υπέγραψε στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας το καλοκαίρι του 2014, με τους Πορτογάλους να καταβάλλουν σχεδόν 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Η ρήτρα αποδέσμευσης του ήταν 60 εκατομμύρια ευρώ!

Ακούγοντας τον Ράιαν Γκολντ να μιλάει, μπορεί κανείς να καταλάβετε τη λογική του:

«H Σπόρτινγκ έχει καλές επιδόσεις, επενδύοντας σε πολύ καλούς νέους παίκτες. Οι Λουίς Φίγκο,Κριστιάνο Ρονάλντο και Νάνι είναι κάποιοι από αυτούς.Έτσι αυτό που χρειάζεται είναι καλοί προπονητές για να αναπτύξουν παίκτες παγκόσμιας κλάσης».

Ο Μάρκο Σίλβα πίστεψε στον μικρό και δεν δίστασε να τον δηλώσει στην 25μελή λίστα για το Τσάμπιονς Λιγκ, παρά το γεγονός ότι αρχικά προοριζόταν για την 2η ομάδα της Σπόρτινγκ..
Μέχρι το τέλος της σεζόν 2014-15, ο νεαρός Σκωτσέζος έπαιξε σε 5 παιχνίδια της 1ης ομάδας, σκοράροντας 2 φορές και με τον Σίλβα να υποστηρίζει τον παίκτη, φαινόταν ότι η καθιέρωση δεν θα αργούσε να έρθει.

Στη συνέχεια όμως o Σίλβα έφυγε για τον Ολυμπιακό, το καλοκαίρι του 2015 και από εκεί άρχισε η «ελεύθερη πτώση» στην καριέρα του Σκωτσέζου μεσοεπιθετικού.
Ο Ζόρζ Ζεσούς πήρε τα ηνία από τη Σίλβα και ακολούθησε μια ακόμη πλήρης σεζόν με την 2η ομάδα, χωρίς να βρίσκεται πια στην ευρωπαϊκή λίστα και μόνο με κάποιες εμφανίσεις στο Κύπελλο Πορτογαλίας.

Τον Ιούλιο του 2016, ο θα πάρει τελικά την πρώτη του γεύση από δανεισμό. Δόθηκε λοιπόν στην Βιτόρια Σετούμπαλ, αλλά έκανε μόλις πέντε εμφανίσεις πριν επιστρέψει στην Σπόρτινγκ για να παίξει με την 2η ομάδα, τον Ιανουάριο του 2017.
Την περασμένη σεζόν έπαιξε και πάλι ως δανεικός, αυτή την φορά στην Άβες, με 23 εμφανίσεις και 1 γκολ.

Ο Ζεσούς άφησε ένα κλαμπ μετά την αναταραχή αυτό το καλοκαίρι, αφού οπαδοί επιτέθηκαν στους παίκτες της Σπόρτινγκ σε μία προπόνηση, προτρέποντας αρκετούς διεθνείς να σκίσουν τα συμβόλαιά τους. Αλλά ο Σκωτσέζος είναι τόσο μακριά από τις σκέψεις της πρώτης ομάδας. Ο0 Ζοσέ Πεσέιρο που ήρθε δεν τον ήθελε στην ομάδα και το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί στον παίκτη ήταν ο εκ νέου δανεισμός του. Αυτή την φορά στην Φαρένσε.

Ο προπονητής των Ρέιντζερς, Στίβεν Τζέραρντ, ρωτήθηκε τον περασμένο μήνα, αν θα ενδιαφερόταν για την απόκτηση του παίκτη, αλλά απέρριψε αυτή την προοπτική. Όπως φαίνεται, δεν θα αλλάξει τίποτα και η Σπόρτινγκ θα περιμένει να εκπνεύσει το συμβόλαιο του παίκτη το καλοκαίρι του 2020. Μεγάλη απογοήτευση λοιπόν για τον Ράιαν Γκολντ, σε αντίθεση με τον παλιό του συμπαίκτη στην Νταντί, Άντι Ρόμπερτσον, που απολαμβάνει την καθιέρωση στη Λίβερπουλ και στην Εθνική Σκωτίας.

Μιλώντας τον Μάρτιο, ο Γκολντ εξακολουθούσε να δείχνει ευτυχής, περιμένοντας την ευκαιρία του:
«Ήξερα ότι δεν θα συνέβαινε αμέσως. Ήταν ένα εξαετές συμβόλαιο και έπρεπε να έχω υπομονή. Ακόμα το νιώθω. Ξέρω ότι είμαι καλύτερος παίκτης και πιο ώριμος άνθρωπος πλέον».
Ποιος ξέρει, ίσως αυτό θα συμβεί αν συνεργαστεί και πάλι μια μέρα
με τον Μάρκο Σίλβα.
Keywords
Τυχαία Θέματα