H απόπειρα «σποράς» του ευρωπαϊκού μπάσκετ στην… άμμο της Αραβίας

Η προ εβδομάδας απόφαση της Αδριατικής λίγκας να προσκαλέσει ομάδα από το…μακρινό Ντουμπάι, ώστε να αγωνισθεί από την επόμενη σεζόν, 2024-25, στα Βαλκάνια και στο πρωτάθλημα των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, θα αποτελέσει την πρώτη πειραματική «σπορά» του ευρωπαϊκού μπάσκετ στην απέραντη άμμο της Αραβίας. Τα πετροδόλαρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προκάλεσαν και το δέλεαρ της συμμετοχής ομάδας από το Ντουμπάι στο πρωτάθλημα των ομάδων που προέρχονται από την πρώην Γιουγκοσλαβία, η οποία-είναι περιττό- να τονισθεί η δόξα που έχει γνωρίσει το μπάσκετ και πόσο έμφυτο

είναι σε κάθε γενιά των νέων κρατών, στα 32 τελευταία χρόνια.

Εννέα σύλλογοι ψήφησαν υπέρ της ένταξής του Ντουμπάι στην ABA League, με την Παρτιζάν να ψηφίζει αρνητικά και την Μπουντούτσνοστ να απέχει στην συνεδρίαση που ήταν προγραμματισμένη. Αντίθετα, η Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ του αείμνηστου Ντράζεν Πέτροβιτς και των δυο ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, υπερθεμάτισε για την είσοδο αραβικής ομάδας στην ΑΒΑ, δηλώνοντας και…ανυπομονησία για να συμβεί αυτό.

Χωρίς να χρειάζεται…αστερίσκος για την έκδηλη επιθυμία της Τσιμπόνα να υποδεχτεί την ομάδα του Ντουμπάι, υπενθυμίζεται ότι η κροατική ομάδα έχει φτάσει στο χείλος της χρεωκοπίας τα δυο τελευταία χρόνια, δεν μπορεί να βρει χορηγούς και έχει απλή συμμετοχή στην Αδριατική λίγκα, με ελάχιστη ανταγωνιστικότητα. Είναι λογικό, λοιπόν, να περιμένει «πώς και πώς» την αραβική, οικονομική εισφορά που θα δώσει το Ντουμπάι σε όλες τις ομάδες της ΑΒΑ και ενώ παρόμοια πρόταση πολλών περισσοτέρων, όμως, χρημάτων, έχει γίνει και στην Ευρωλίγκα για την είσοδο ομάδας στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ομάδες της ΑΒΑ, θα λάβουν 700.000 ευρώ η καθεμία για να παίζουν με την ομάδα του Ντουμπάι στην Αδριατική λίγκα και η συντριπτική πλειοψηφία τους, σύμφωνα με την ψηφοφορία, έδειξε ότι είχε ανάγκη περαιτέρω εσόδων. Από τις 14 ομάδες της ΑΒΑ, ο Ερυθρός Αστέρας και η Παρτίζαν έχουν έσοδα από την Εuroleague, η Μπούντουσνοστ και η Ολίμπια-Τσεντεβίτα από το Εurocup.

Το καίριο ερώτημα, πλέον, στην είσοδο αραβικής ομάδας στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και εν δυνάμει στην Euroleague, οσονούπω, είναι αν η δύναμη του ατελείωτου χρήματος των πετραιολοπαραγωγών χωρών, εκτός από κατασκευαστικά και τεχνολογικά «θαύματα», μπορεί να «φυτρώσει» το μπάσκετ στα Εμιράτα και στις γείτονες χώρες που έχουν ελάχιστη κουλτούρα στο άθλημα και παρά μόνο την δύναμη να δημιουργήσουν ομάδες ξένων μισθοφόρων-σταρ, εξαγοράζοντας και την εμπειρία Ευρωπαίων προπονητών για να τις κατευθύνουν τεχνικά.

Η τριετής συμμετοχή ομάδας από το Ντουμπάι στην ΑΒΑ, όπως έχει συμφωνηθεί, θα αποτελέσει πείραμα υψηλού ρίσκου για την αποδοχή μίας ομάδας των σταρ που θα είναι ξένο σώμα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Το παρελθόν έχει δείξει ότι ακόμα και η Μακάμπι που είχε συμμετάσχει στην Αδριατική λίγκα για δυο χρόνια και παρά την μακρόχρονη παρουσία της στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και την κατάκτηση έξι τίτλων, αποχώρησε για λόγους που είχαν σχέση με την μη αφομοίωση της στο πρωτάθλημα που αναβιώνει το άλλοτε ενιαίο γιουγκοσλαβικό μπάσκετ…

Keywords
Τυχαία Θέματα