Goldman Sachs: Τα τέσσερα σενάρια για την παγκόσμια οικονομία μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs αξιολόγησαν τις πιθανές επιπτώσεις της νέας μετάλλαξης Όμικρον του κορoνοϊού στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Οι οικονομολόγοι ανέπτυξαν τέσσερα διαφορετικά σενάρια με βάση τα διαφορετικά αποτελέσματα που μπορεί να δημιουργήσει η παραλλαγή.Τα τέσσερα σενάρια

Το “αρνητικό” σενάριο: Στο σενάριο ότι η Όμικρον θα εξαπλωθεί ταχύτερα από την Δέλτα οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs

αναμένουν ότι η αγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σε τριμηνιαίο ρυθμό μεταξύ 2% και 2,5%” κάτω από την τρέχουσα πρόβλεψή της και ότι η συνολική ανάπτυξη το 2022 θα μειωθεί από 4,6% σε 4,2%. Ωστόσο, σε αυτό το σενάριο, η ανάπτυξη το 2023 θα αυξηθεί στο 3,8%, 0,3% πάνω από την τρέχουσα πρόβλεψη της τράπεζας. Η Goldman Sachs προσθέτει ότι, λόγω της πτώσης της ζήτησης, ο πληθωρισμός το 2022 είναι πιθανό να πέσει κάτω από την τρέχουσα πρόβλεψή του στις υπηρεσίες και την ενέργεια, κάτι που θα υπερέβαινε τις τρέχουσες προβλέψεις για αγαθά, με διφορούμενη καθαρή επίδραση στον μετρούμενο πληθωρισμό ΔΤΚ.

Το “σοβαρά αρνητικό” σενάριο: Η Όμικρον να αποδειχθεί πιο σοβαρή από την Δέλτα σε ότι αφορά τις νοσηλείες και την ανοσία. Η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι στο πρώτο σενάριο, ενώ ο αντίκτυπος του πληθωρισμού θα είναι και πάλι διφορούμενος. Η τράπεζα δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες σχετικά με την πιθανή ποσοστιαία επίπτωση αυτής της υπόθεσης. Ωστόσο, διαβεβαιώνει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι “σημαντικά χαμηλότερη” από ό,τι στο πρώτο σενάριο αρνητικής πορείας λόγω των πιο έντονων πιέσεων στα νοσοκομεία, των σοβαρών περιορισμών και του φόβου των καταναλωτών.

Στο σενάριο του “λάθους συναγερμού”, οι οικονομολόγοι της Goldman δεν αναμένουν σημαντική επίδραση στην παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Το “αισιόδοξο” σενάριο: Η Όμικρον είναι λίγο πιο μεταδοτική, αλλά προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια. Σε αυτό το σενάριο “ομαλοποίησης”, μια καθαρή μείωση του βάρους των ασθενειών αφήνει την παγκόσμια ανάπτυξη υψηλότερη και ο πληθωρισμός πιθανώς χαμηλότερος καθώς επιταχύνεται η εξισορρόπηση της ζήτησης και η ανάκαμψη της προσφοράς προϊόντων και εργασίας.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα