GRIS REVIEW

Μια πλατφόρμα γεμάτη συναισθήματα.

To GRIS είναι ένα αρτιστικό παραλήρημα από τον Ισπανό ζωγράφο Conrad Roset που ενορχηστρώνει ο Berlinist με απόλυτη επιτυχία, δίνοντάς μας μια ξεχωριστή εμπειρία επί της οθόνης. Η 2D Platform προσέγγιση ίσως ακούγεται κάπως ξεπερασμένη, αλλά στην πραγματικότητα αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.

Από την πρώτη στιγμή που αντικρίσαμε το GRIS στην Gamescom (δείτε το σχετικό preview) φάνηκε πως πρόκειται για ένα παιχνίδι από εκείνα που δεν συναντάμε συχνά. Στόχος εδώ δεν είναι ένα εντυπωσιακό gameplay ή μια ιστορία που καθηλώνει

με ανατροπές και κυνηγητά, αλλά μια πορεία μέσα από τα συναισθήματά που μας δημιουργεί έντονα την ανάγκη να φτάσουμε μέχρι το τέλος όπου μοιάζει να έρχεται η εξιλέωση.

Στον κόσμο του GRIS αντικρίζουμε μια νεαρή κοπέλα ή μάλλον καλύτερα την σύγκρουση μέσα στο ίδιο της το μυαλό, μετά από ένα συνταρακτικό γεγονός που μπορούμε να ερμηνεύσουμε με ποικίλους τρόπους, ίσως ο καθένας βάση των βιωμάτων του. Σε αυτό βοηθά η εκπληκτική μουσική επένδυση που αγκαλιάζει τις δημιουργίες του Ισπανού καλλιτέχνη με ακρίβεια δημιουργώντας το ιδανικό συναίσθημα για κάθε στιγμή. Περιπλανιώμαστε στα τοπία παρατηρώντας μια γενική ομοιομορφία μέχρι που σταδιακά βιώνουμε τα διάφορα στάδια που περνά το κορίτσι της εικόνας.

Ξεκινάμε από την βαθιά άχρωμη θλίψη, για να περιπλανηθούμε ψάχνοντας μια αιτία που θα μας κάνει να αισθανθούμε και να γνωρίσουμε ξανά λίγο χρώμμα, έστω και αν αυτό είναι το κόκκινο. Ο θυμός, ένα συναίσθημα που εύκολα ξεπηδά και δύσκολα γητεύεται, είναι και το πρώτο πράγμα που νιώθουμε απέναντι σε κάθε άδικο που μας συμβαίνει, έτσι λοιπόν και στο GRIS, μέσα από θύελες και αγριεμένους βράχους θα φτάσουμε να αντικρίσουμε τα πρώτα ίχνη χρώματος.

Καθώς το παιχνίδι εξελίσσεται οι γρίφοι συντονισμού που μας περιμένουν δυσκολεύουν -αλλά όχι πολύ- και έτσι ο ρυθμός μένει για πάντα σταθερός μιας και εδώ αυτό που ψάχνουμε είναι η εξερεύνηση αυτού του υπέροχου μελαγχολικού κόσμου που στέκεται μπροστά μας. Το βάρος, το ασήκωτο φορτίο, που κουβαλά η ηρωίδα μας, μετατρέπεται σε ένα ισχυρό εργαλείο που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που συναντάμε, όπως η κραυγή της απόγνωσης (που μοιάζει να είναι ένα από τα bosses αν μπορούμε να το πούμε έτσι). Κάθε μια από της ικανότητες της συνδυάζεται με τις άλλες και μέσα από απλά στοιχεία το gameplay συνολικά γίνεται αρκετά ευχάριστο.

Το παιχνίδι κυκλοφορεί από την Nomada Studio και εμείς δοκιμάσαμε την έκδοση του PC που μπορείτε να βρείτε στο Steam.

IGN Greece Τα πρώτα 16 λεπτά του GRIS Gris Gameplay Demo - PAX West 2018 Gamescom 2018: GRIS Preview

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα