Euroferry Olympia: Μειώνονται οι ελπίδες για τους δέκα αγνοούμενους – Προσπάθεια να ανοίξουν οι πόρτες του γκαράζ

Με μικροεστίες φωτιάς να παραμένουν ενεργές στα γκαράζ του πλοίου Εuroferry Olympia, αλλά την πυκνότητα του καπνού να έχει μειωθεί, οι πυροσβέστες της ΕΜΑΚ, σκάφη του λιμενικού και σωστικά συνεργεία εθελοντών, συνεχίζουν για τέταρτη ημέρα τις έρευνες για τον εντοπισμό των 10 επιβατών του μοιραίου επιβατηγού της Grimaldi – Lines, οι οποίοι παραμένουν αγνοούμενοι.

Στο εσωτερικό του πλοίου φέρεται, πλέον, ότι

δεν υπάρχουν φλόγες παρά μόνο καπνοί, ενώ έχει οδηγηθεί ρυμουλκούμενο στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κέρκυρας, όπου ρυμουλκά σκάφη συνεχίζουν τις ρίψεις νερού για να επιτευχθούν η ψύξη των μεταλλικών επιφανειών και η πτώση των θερμοκρασιών. Σε πολλά σημεία του Euroferry Olympia, κατά την κατάσβεση της φωτιάς, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 500 βαθμούς Κελσίου.

Η δύναμη της ΕΜΑΚ που βρίσκεται, ήδη, στο σημείο όπου είναι αγκυροβολημένο το πλοίο αναμένεται να ενισχυθεί σήμερα από 42 έμπειρα στελέχη της Πυροσβεστικής, τα οποία θα επιχειρήσουν σε όλο το πλοίο προκειμένου να εντοπίσουν τους αγνοούμενους.

Δεν αποκλείεται να γίνει προσπάθεια για τη διάνοιξη των πορτών στα γκαράζ του πλοίου, όπου οι πόρτες είναι πυροστεγείς και έχουν κλείσει. Εκτός από τη θερμοκρασία μέσα στο πλοίο, οι αναθυμιάσεις και οι καπνοί είναι ιδιαίτερα τοξικοί.

Στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το πλοίο υπάρχουν τρία πλωτά του Λιμενικού Σώματος, πέντε ρυμουλκά, ένα σκάφος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ παραμένουν σε ετοιμότητα δύο ελικόπτερα.

Το ερώτημα πλέον είναι να διαπιστωθεί η αιτία από την οποία προκλήθηκε η πυρκαγιά αρχικά στο τρίτο γκαράζ, με συνέπεια μέσα σε λίγη ώρα να επεκταθεί σε όλο το πλοίο.

Η πλοιοκτήτρια επιμένει πώς το Εuroferry ηταν αξιόπλοο, και ο τελευταίος έλεγχος των επιθεωρητών του λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, στις 16 Φεβρουαρίου 2022, διαπίστωσε ήσσονος σημασίας ατέλειες που δεν επηρέαζαν την ασφάλεια και πλου του επιβατηγού.

Μένει όμως να διαπιστωθεί αν λειτούργησε το σύστημα πυρασφάλειας έγκαιρα, καθώς και αν η φωτιά ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα σε κάποιο φορτηγό, τεχνικό πρόβλημα στο γκαράζ ή …από ανθρώπινο χέρι.

Όπως υποστηρίζουν έμπειροι καπετάνιοι κατά καιρούς στις καρότσες και άλλα σημεία του γκαράζ εντόπιζαν λαθρεπιβάτες, οι οποίοι επιχειρούσαν ν΄ανάψουν φωτιά για να ζεσταθούν ή την προκαλούσαν άθελα. Φυσικά δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο δόλου, κάτι όμως θα αποδείξει η έρευνα των λιμενικών και του υπουργείου Ναυτιλίας, που θα ξεκινήσει μετά την ολοκληρωτική κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα