Eurocup-BCL: Η «συγχώνευση» θα δημιουργούσε αξιολoγότατη διοργάνωση, αλλά…

Στο Basketball Champions League, η Τενερίφη, πριν από δυο ημέρες, στην «καρδιά» των Βάσκων, το Μπιλμπάο, κατάκτησε για δεύτερη φορά τον τίτλο, νικώντας στον τελικό του F4 την Μανρέσα.

Στο Eurocup, αύριο (11/5) στην Μπολόνια, θα αναδειχθεί η νέα κάτοχος του τίτλου και θα είναι η νικήτρια του τελικού, Virtus Bologna-Fruti Extra

Bursaspor (21.30, ΝΟVA). Έτσι, θα γραφτεί ο επίλογος και στις δυο ευρωπαϊκές διοργανώσεις που διοργανώνονται από την FIBA (ΒCL)   και την Euroleague (Eurocup) είναι εφάμιλλες ανταγωνιστικότητας και συμμετεχόντων ομάδων. H μια διοργάνωση δεν έχει να «ζηλέψει» κάτι περισσότερο από την άλλη και αθροιστικά απορροφούν στις τάξεις τους, αρκετές αξιόλογες ομάδες, αλλά και αρκετές αδύναμες που συμπληρώνουν τους 20 συλλόγους που παίρνουν θέση στην αφετηρία του Eurocup και τις 32 του BCL.

Σύνολο 52 ομάδων του ευρωπαϊκού μπάσκετ που δεν είναι πρώτης γραμμής και επιπέδου Euroleague και το ζητούμενο που έχει εύκολη απάντηση, είναι αν το διχασμένο ευρωπαϊκό μπάσκετ, αντέχει να έχει τόσες πολλές ομάδες σε δυο διοργανώσεις και όχι σε μια 24 συμμετοχών ή μέχρι και 28 ομάδων. Η συνέχιση και των δυο διοργανώσεων δεν αφήνει οφέλη στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Με το σύστημα δήλωσης συμμετοχής και των απευθείας συμφωνιών με τις δυο διοργανώτριες αρχές (το BCL έχει έναν προκριματικό γύρο), δίνεται η ευκαιρία της ευρωπαϊκής εκπροσώπησης, έστω και στην πρώτη φάση των ομίλων, αλλά δεν αλλάζει ο παρανομαστής της ισχνής ανταγωνιστικότητας.  

H φετινή κάτοχος του BCL, Τενερίφη για δεύτερη φορά στην ιστορία της.

H ελληνική παρουσία ήταν τυπικής σημασίας και στις δυο ευρωπαϊκές διοργανώσεις και ενώ η παρουσία τους, τα προηγούμενα χρόνια, ήταν πολύ καλύτερη, αλλά αυτό είναι θέμα επαναξιολόγησης της δυναμικής που έχει το «βάθος» του εθνικού πρωταθλήματος, έως την 7η θέση.

Αν, κάποτε, το ευρωπαϊκό μπάσκετ επανενωθεί και η FIBA με την Εuroleague συμφωνήσουν σε μια κοινή διοργάνωση, αυτή θα προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον, εφόσον συγκεντρώσει την «αφρόκρεμα» ομάδων που είναι εν δυνάμει στον προθάλαμο της Euroleague και έχουν δυνατά brand names στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Φυσικά και πρέπει να υπάρξουν προκριματικοί γύροι για συγκροτηθεί η φάση των ομίλων με 24, 28 ή το μάξιμουμ 32 ομάδες.

Στο ποδοσφαιρικό Champions League και μέχρι την φάση των ομίλων με τις 32 ομάδες, προηγούνται 4 προκριματικοί γύροι και συνολικά 80 ομάδες παίζουν ποδόσφαιρο από τα τέλη Ιουνίου. Το ευρωπαϊκό μπάσκετ δεν έχει το ίδιο εύρος, αλλά σε μια κοινή διοργάνωση οι 20 ομάδες του Eurocup και οι 32 του BCL, μπορούν κάλλιστα να παίξουν σε προκριματικούς γύρους για να συγκροτηθεί η πρώτη φάση των ομίλων, εξαιρουμένων δέκα, τουλάχιστον, ομάδων που δεν θα μπουν σε προκριματική διαδικασία, λόγω κριτηρίων δεδομένης δυναμικότητας και παράδοσης τους.

Η ενωμένη διοργάνωση του BCL και του Eurocup θα είναι αξιολoγότατη διοργάνωση, αν υπάρξει-κάποια χρονική στιγμή- συμφωνία του θεσμικού φορέα του παγκοσμίου μπάσκετ που έχει «βαφτίσει» ως Champions League την διοργάνωση που δεν έχει στις τάξεις της, πρωταθλήτρια προηγμένης χώρας στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και της Euroleague που δίνει από το Eurocup, ένα και μοναδικό εισιτήριο συμμετοχής στην πρώτη τη τάξει διοργάνωση, στον κατακτητή του τίτλου.

Οι συνθήκες της θέσπισης κοινής διοργάνωσης, όχι μόνο έχουν ωριμάσει, αλλά «φωνάζουν» από την πραγματικότητα μίας ανούσιας διεύρυνσης, χωρίς το ανάλογο υπόβαθρο του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Keywords
Τυχαία Θέματα