Etherborn Review

Λύνοντας γρίφους για τον κόσμο και την ύπαρξη.

Για άλλη μία φορά στο προσκήνιο έρχεται ένα indie game, προϊόν crowdfunding και δημιούργημα της εταιρίας Altered Matter, το Etherborn. Η Altered Matter είναι μία μικρή ομάδα προγραμματιστών που αποτελείται από μόλις τέσσερα άτομα και επιμελήθηκε εξ ολοκλήρου τη δημιουργία του Etherborn. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Etherborn είναι ο πρώτος τίτλος που κυκλοφορεί υπό την αιγίδα του Indie Development Fund της FoxNext Games,

θυγατρικής της 20th Century Fox. Στην προκειμένη περίπτωση, οι developers έχουν εκφράσει όλη τους τη δημιουργικότητα, με αποτέλεσμα ένα game με όμορφο design, ενδιαφέρον σενάριο και φυσικά πολλούς γρίφους που πρέπει να λύσετε εκμεταλλευόμενοι τη βαρύτητα.

Ξεκινώντας το ταξίδι σας στο Etherborn, σας καλωσορίζει μία μυστηριώδης φωνή. Η φωνή αυτή φαίνεται να μην έχει σώμα, ενώ μιλά για έννοιες όπως η καταστροφή, η δημιουργία, η ύπαρξη και η ανυπαρξία και σας συμβουλεύει για τις αμφιβολίες που πρέπει να έχει κανείς για τον κόσμο, ενώ υπόσχεται να γίνει ο οδηγός σας στην αναζήτηση του σκοπού της ύπαρξής, σας αλλά και της πηγής της ίδιας της φωνής. Ο χαρακτήρας σας είναι ένα ανθρωποειδές πλάσμα χωρίς πρόσωπο, ενώ το σώμα του είναι διαφανές και θυμίζει ίσως έμβρυο, κάτι που μάλλον θέλει να δείξει πόσο ευάλωτο μπορεί να είναι απέναντι στους κινδύνους που κρύβει ο κόσμος, αλλά και ο ίδιος του ο εαυτός.

Σκοπός λοιπόν του παιχνιδιού είναι η λύση μυστηρίων για τη ζωή που ίσως να μην μπορούν καν να λυθούν, όμως αυτό δεν είναι πρόβλημα. Η αναζήτηση και το ταξίδι είναι που έχουν σημασία και γι αυτό οι developers έχουν φροντίσει για το ενδιαφέρον και την εμφάνιση κάθε περιοχής που θα επισκεφτείτε στην περιπλάνησή σας μέχρι να ανακαλύψετε τον σκοπό της ύπαρξής σας. Το σενάριο θα μπορούσαμε να πούμε πως έχει φιλοσοφικό περιεχόμενο, αφού ασχολείται με ζητήματα σχετικά με την ύπαρξη και αφήνει πολλά στη φαντασία, δίνοντας την ευκαιρία σε κάθε παίκτη να ερμηνεύσει όσα βλέπει με τον δικό του τρόπο.

Ο τρόπος που θα ταξιδέψετε σε αυτόν τον περίεργο κόσμο που βρίσκεστε είναι απλός και σύνθετος μαζί. Ενώ ο χαρακτήρας σας δεν έχει ιδιαίτερες ικανότητες ή δυνάμεις το παιχνίδι απαιτεί τη λύση γρίφων ώστε να μετακινηθείτε όπου χρειάζεται και να συνεχίσετε την περιπέτειά σας. Οι γρίφοι έχουν να κάνουν κυρίως με το χειρισμό της βαρύτητας. Στο περιβάλλον του Etherborn η βαρύτητα δεν είναι μία έννοια σταθερή, ούτε θα σας τραβήξει πάντα εκεί που νομίζετε. Αντίθετα έχετε τον έλεγχο των κινήσεών σας, όμως ακολουθώντας συγκεκριμένα μονοπάτια η βαρύτητα μεταβάλλεται και οι πλατφόρμες στις οποίες μπορείτε να κινηθείτε με ασφάλεια αλλάζουν. Αργά και σταθερά και αφού εξερευνήσετε όλες τις διαστάσεις της περιοχής όπου βρίσκεστε χωρίς πια να πέφτετε στο κενό θα πρέπει να ασχοληθείτε και με άλλους γρίφους.

Εκτός από τη βαρύτητα, ούτε και ο ίδιος ο κόσμος όπου βρίσκεστε είναι σταθερός. Με κάθε αλλαγή οπτικής οι κινήσεις σας περιορίζονται σε συγκεκριμένα σημεία με αποτέλεσμα να εμφανίζονται περισσότερες προκλήσεις για τη σκέψη σας. Για να καταφέρετε να κινηθείτε πιο ελεύθερα και να φτάσετε στο επιθυμητό σημείο που είναι και το τέλος κάθε επιπέδου καλείστε να λύσετε μερικούς ακόμα γρίφους. Η λύση των συγκεκριμένων γρίφων είναι φαινομενικά εύκολη, αφού πρέπει απλά να τοποθετήσετε κάποια αντικείμενα που μοιάζουν με διαμάντια στα κατάλληλα slots. Η εύρεση των εν λόγω αντικειμένων όμως δεν είναι εύκολη υπόθεση αφού εκτός του ότι δεν είναι πάντα ορατά, βρίσκονται επίσης σε δύσβατα σημεία που θα προκαλέσουν αρκετά τις ικανότητες σας. Καταφέρνοντας να ικανοποιήσετε τις απαιτήσεις των συγκεκριμένων puzzles το παιχνίδι σας επιτρέπει να μετακινείτε πλατφόρμες ώστε να διασφαλίσετε την ασφαλή διέλευσή σας από κάθε είδους περίεργη τοποθεσία.

Τα γραφικά του Etherborn είναι πολύ ενδιαφέροντα. Η γενική ατμόσφαιρα του περιβάλλοντος αποπνέει κάτι μυστηριώδες, είναι σαν ένα μέρος ανάμεσα στα σύννεφα που σίγουρα υποστηρίζει το συναίσθημα της αμφιβολίας για την ύπαρξη, το οποίο θέλει να καλλιεργήσει το παιχνίδι. Ο σχεδιασμός του χαρακτήρα είναι ιδιαίτερος και δένει αρμονικά τόσο με την ιδέα που θέλει να περάσει το σενάριο, όσο και με τον κόσμο στον οποίο εξελίσσονται τα γεγονότα του. Η μουσική είναι ήπια και επίσης μυστηριώδης, συμπληρώνοντας την εμπειρία ακριβώς όπως πρέπει, ενώ και το voice acting -αν και περιορίζεται στην άγνωστη φωνή που σας καθοδηγεί- είναι πολύ καλό.

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PS4, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Altered Matter.

IGN Greece Ανακοινώθηκαν τα παιχνίδια του PlayStation Plus του Αυγούστου Μυστικό μήνυμα από την Cortana στο trailer του Halo Infinite Αποκαλύφθηκαν τα Xbox Games With Gold του Αυγούστου

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα