Deflections... τίτλου

Από τη μέρα που μπήκε στην αθλητική ζωή του τόπου ο Ρικ Πιτίνο έβαλε στο λεξιλόγιό μας τη λέξη "deflections", που αν θέλουμε να τη μεταφράσουμε πιστά, τότε η κατάλληλη λέξη για να το κάνουμε είναι "ο εξοστρακισμός". Η φιλοσοφία του αμερικανού προπονητή θέλει την ομάδα του να "χαλάει" (με την καλή έννοια) κάθε υποσχόμενη επίθεση του αντιπάλου.

Επί της ουσίας και σε πιο ελεύθερη μετάφραση αυτό που ζητάει ο προπονητής του Παναθηναϊκού
είναι να μην επιτρέπεται καμία εύκολη πάσα στη ρακέτα της ομάδας του και κανένα ελεύθερο σουτ στο οποίο να μην έχει γίνει προσπάθεια για αλλοίωση ή κόψιμο. Όσο ο αριθμός των deflections αυξάνεται σε ένα ματς τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες νίκης για την ομάδα του.

Ο ΠΑΟΚ στο ντέρμπι με την ΑΕΚ έμεινε νωρίς με παίκτη λιγότερο και ήταν δεδομένο πως η "'Ένωση" με την πάροδο του χρόνου θα άυξανε την πίεσή της στην περιοχή του Πασχαλάκη με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Οπότε οι παίκτες του Λουτσέσκου θα έπρεπε με αυτοθυσία να πέφτουν σε κάθε μπάλα, σε κάθε κιτρινόμαυρη πάσα, σέντρα ή σουτ που θα απειλούσε την εστία τους.

Αυτό και έκαναν. Ήταν δέκα που έτρεχαν για έντεκα και έβαζαν τα κορμιά τους στην πορεία κάθε μπάλας η οποία είχε πορεία προς την περιοχή τους. Είναι αμέτρητες οι φορές που ένα σουτ κόντραρε, που μια πάσα κόπηκε, που μια σέντρα αλλοιώθηκε ή έφυγε απευθείας άουτ λόγω της ασφυκτικής πίεσης που ασκήθηκε στην άμυνα στο μισό γήπεδο από τον Δικέφαλο του βορρά. Εκτός από μία φορά που απέφερε το γκολ του Πόνσε.

Η εύκολη ανάλυση θα πει πως η ΑΕΚ δεν είχε φαντασία και έμπνευση. Η ποδοσφαιρική ανάλυση θα πει πως η αμυντική συμπεριφορά του ΠΑΟΚ για εξήντα λεπτά ήταν ανώτερη από την επιθετική συμπεριφορά της "Ένωσης" σε τέτοιο βαθμό που δεν της επέτρεπε να βγάλει εμπνεύσεις και φαντασία στο παιχνίδι της.

Με τη βοήθεια του στατιστικόλόγου Σωτήρη Τζήμα αυτό αποτυπώνεται και σε νούμερα τα οποία αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Η ΑΕΚ επιχείρησε 47 γεμίσματα στην περιοχή του ΠΑΟΚ. Ήταν ο μόνος τρόπος να φέρει τη μπάλα στην περιοχή. Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι εξ αυτών τα 44 γεμίσματα έγιναν από τα πλάγια (20 από αριστερά, 24 από δεξιά) και μόνο 3 από τον άξονα.

Ο ΠΑΟΚ οδηγούσε με την άμυνα του τη μπάλα στα πλάγια ώστε να καθαρίσει κάθε μεγάλη μπάλα με τους εξαιρετικούς Πασχαλάκη, Κρέσπο, Βαρέλα και Σάκχοφ που έλεγξαν την εναέρια κυκλοφορία στην περιοχή τους. Συν τοις άλλοις δεν επετράπη σε καμία περίπτωση στους ποιοτικότατους Μάνταλο και Μπακασέτα που κινήθηκαν ως οχταροδεκάρια πίσω από τους Πόνσε και Λιβάια να βάλουν από τον άξονα τη μπάλα στην περιοχή παρά μόνον τρεις φορές και μάλιστα χωρίς αποτέλεσμα.

Συνολικά τα 13 από τα 47 γεμίσματα ήταν εύστοχα αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Τις υπόλοιπες 34 φορές χάρη στα deflections της αμυντικής προσπάθειας των παικτών του ΠΑΟΚ η μπάλα έκανε επαφή σε μελανόλευκο κεφάλι, σώμα ή πόδι. Αυτή λοιπόν την αυτοθυσία και την αμυντική προσήλωση των παικτών του ΠΑΟΚ που στο μυαλό τους έχουν μόνο το πρωτάθλημα θα την ζήλευε ακόμα κι ο Ρικ Πιτίνο. Μπορεί μάλιστα και να είναι ο οδηγός τους στη συνέχεια για να φτάσουν στον τελικό τους στόχο.
Keywords
Τυχαία Θέματα