Darknet: Ο κόσμος και ο υπόκοσμος του σκοτεινού διαδικτύου

Είναι ο αθέατος κόσμος του διαδικτύου αλλά και ο σκοτεινός υπόκοσμός του. Από τη μία πλευρά είναι εκείνος ο χώρος που μπορεί κάποιος να κινηθεί με πραγματική ανωνυμία και προστασία των προσωπικών του δεδομένων, από την άλλη αυτή ακριβώς την δυνατότητα να γίνει κανείς αόρατος είναι που εκμεταλλεύονται κάποιοι για να ασκήσουν πάσης φύσεως παράνομες δραστηριότητες.

Είναι το Darknet ή αλλιώς «σκοτεινό διαδίκτυο» και γύρω από αυτό υπάρχουν πολλοί μύθοι κι άλλες τόσες αλήθειες.

Κάτω από την επιφάνειά του διαδικτύου, που βλέπουν οι περισσότεροι χρήστες και στην οποία έχουν πρόσβαση μέσω

των μηχανών αναζήτησης όπως η Google, βρίσκεται το αόρατο κομμάτι που μπορεί να είναι μέχρι και 500 φορές μεγαλύτερο από το ορατό τμήμα. Αυτό το βαθύτερο και πολύ λιγότερο προσβάσιμο ψηφιακό περιεχόμενο βρίσκεται ασφαλισμένο σε κρυμμένες βάσεις δεδομένων, στις οποίες υπάρχει πρόσβαση μόνο με κωδικούς και λέγεται Deep Web ή «βαθύ» διαδίκτυο. Κάθε δράση που λαμβάνει χώρα στο ορατό διαδίκτυο και έχει ως προϋπόθεση την χρήση κρυπτογραφημένου κωδικού έχει μια ανάδραση στο βαθύ διαδίκτυο. Και κάπου μέσα σε αυτό το «βαθύ» διαδίκτυο, υπάρχει μια ακόμη πιο απόκρυφη γωνιά, το Darknet ή «σκοτεινό» διαδίκτυο, που απαιτεί ειδικά προγράμματα ανώνυμης πλοήγησης όπως το Tor (The Onion Router).

Αν φανταστούμε το διαδίκτυο σαν ένα παγόβουνο, τότε το βαθύ διαδίκτυο είναι αυτό που μπορούμε να δούμε αν βουτήξουμε στα παγωμένα νερά και το σκοτεινό διαδίκτυο είναι οι «ρίζες» του παγόβουνου τις οποίες δεν μπορούμε να δούμε και πιθανόν δεν μπορούμε να τις φτάσουμε, πάρα μόνο με ειδική τεχνολογία. Το εργαλείο αναζήτησης της Google, αλλά και άλλων εταιρειών του διαδικτύου, δεν μπορεί να δει τις πληροφορίες του Darknet επειδή είναι γραμμένο σε διαφορετική «γλώσσα» από αυτήν που χρησιμοποιείται στον Παγκόσμιο Ιστό. Το Darknet χρησιμοποιεί ένα είδος καταλόγου - αλλά ο κατάλογος με κανένα τρόπο δεν απαριθμεί όλες τις τοποθεσίες που περιέχει.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα