Corsair Nightsword RGB Review

Ένας πρωταθλητής στην κατηγορία βαρέων βαρών των gaming mice.

H Corsair είναι κατά γενική ομολογία ένα από τα πιο αξιόπιστα brands στον χώρο των gaming περιφερειακών. Ειδικότερα στην κατηγορία των gaming mice, τα προϊόντα της εταιρείας κερδίζουν σταδιακά έδαφος έναντι των ανταγωνιστών τους. Προσφάτως μας είχε δοθεί η ευκαιρία να αξιολογήσουμε τα Corsair Glaive RGB Pro και Corsair

M55 RGB Pro, τα οποία μας είχαν αφήσει θετικότατες εντυπώσεις. Η Corsair έχει επιλέξει να χωρίσει τα gaming mice της σε τέσσερις διακριτές κατηγορίες (Wireless, FPS, MOBA/Strategy και MMORPG), με το Glaive RGB Pro να αποτελεί μέχρι στιγμής τη “ναυαρχίδα” της τρίτης κατηγορίας.

Στην προκειμένη περίπτωση θα ασχοληθούμε με το Nightsword RPG, τη “ναυαρχίδα” της δεύτερης κατηγορίας, η οποία απευθύνεται κυρίως στους παίκτες που αρέσκονται στα First-Person Shooters, αλλά και σε όσους ψάχνουν για ένα mouse που να προσφέρει μια πληθώρα customization επιλογών. Το βασικό selling point του Nightsword είναι η δυνατότητα αυξομείωσης τους βάρους του, αλλά παράλληλα έχει να επιδείξει μια πλειάδα αξιοσημείωτων χαρακτηριστικών, όπως RGB φωτισμό τεσσάρων ζωνών, έναν ακριβέστατο optical sensor, 10 προγραμματιζόμενα κουμπιά και ανθεκτικούς Omron διακόπτες, οι οποίοι είναι βαθμονομημένοι για 50 εκατομμύρια clicks.

Σε επίπεδο εργονομίας και design, το Nightsword θυμίζει ελαφρώς το G502 της Logitech, ωστόσο στην αριστερή πλευρά του συναντάμε μια βολική βάση στήριξης του αντίχειρά σας. Η βάση αυτή, καθώς και η πλάτη του mouse έχουν επένδυση από καουτσούκ, η οποία εξασφαλίζει την μέγιστη δυνατή “πρόσφυση” του ποντικιού στην παλάμη σας. Η textured υφή στα σημεία που κάθονται ο δείκτης και το μεσαίο δάχτυλό σας δεν μπορούμε να πούμε ότι μας ικανοποίησε, καθώς παρατηρούνται φαινόμενα εφίδρωσης. Σε γενικές γραμμές πάντως δεν είχαμε κανένα παράπονο από την εργονομία και την ποιότητα κατασκευής του συγκεκριμένου ποντικιού. Θα θέλαμε ωστόσο να σημειώσουμε, ότι το mouse δεν είναι αμφιδέξιο, κυρίως λόγω της βάσης στήριξης του αντίχειρά σας που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του, όπως αναφέραμε παραπάνω.

Το Corsair Nightsword RGB είναι ένα από τα μεγαλύτερα και βαρύτερα mouse της εταιρείας, αφού ακόμη και στην “ελαφρύτερη” μορφή του, αν δηλαδή δεν χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα έξι βαρίδια που περιλαμβάνονται στην συσκευασία του, ζυγίζει 119 γραμμάρια. Αντιθέτως, αν τοποθετήσετε και τα έξι βαρίδια στην βάση του, το βάρος του ποντικιού αγγίζει τα 141 γραμμάρια. Συγκρίνοντάς το με το Glaive RGB Pro θα διαπιστώσουμε ότι είναι μεγαλύτερο κατά 0.2 ίντσες και φαρδύτερο κατά 0.7 ίντσες, έχοντας περίπου το ίδιο ύψος. Όσοι προτιμούν τα βαρύτερα ποντίκια θα εκτιμήσουν την αίσθηση στιβαρότητας που προσφέρει το Nightsword RGB. Φυσικά το ποντίκι δεν υστερεί σε επίπεδο ακρίβειας λόγω του εξαιρετικού οπτικού αισθητήρα PMW3391 της Pixart. Θα μπορούσαμε να παραλληλίσουμε το Nightsword με το Leopard ή το Tiger τανκ, αφού παρά το τεράστιο βάρος τους μπορούν να πετύχουν τον στόχο τους από χιλιόμετρα μακριά!

Όπως προαναφέραμε, το gaming mouse της Corsair διαθέτει 10 πλήρως προγραμματιζόμενα κουμπιά. Τρία εξ' αυτών βρίσκονται στην αριστερή πλευρά του, ενώ τα υπόλοιπα επτά βρίσκονται στην υπόλοιπη επιφάνειά του. Η απόκριση των κουμπιών είναι αντάξια των προσδοκιών μας, εντούτοις δύο εξ' αυτών δεν έχουν τοποθετηθεί δίπλα στο αριστερό κλικ, οπότε η χρήση τους είναι κάπως άβολη αν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε για gaming. Δεν μπορούμε να φανταστούμε κάποιον που προτιμά να αγκαλιάζει όλο το mouse με την παλάμη του να χρησιμοποιεί τα δύο αυτά κουμπιά, χωρίς να “στραμπουλήξει” τα δάκτυλά του. Η χρησιμότητα λοιπόν των δύο αυτών κουμπιών περιορίζεται στα απολύτως βασικά, κοινώς λειτουργούν ως DPI διακόπτες επιτρέποντάς σας να αυξομειώσετε ανά πάσα στιγμή την ευαισθησία του mouse σας χωρίς να χρειαστεί να μπείτε στο μενού iCUE. Να προσθέσουμε εδώ, ότι μπορείτε μέσω του iCUE να ορίσετε ακριβώς τα DPI των τριών παρεχόμενων διαβαθμίσεων. Ο RGB φωτισμός στη συγκεκριμένη ζώνη σας υποδεικνύει ανά πάσα στιγμή ποια διαβάθμιση χρησιμοποιείτε.

Το sniper button που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά σας επιτρέπει να ρίξετε το DPI σε όποιο επίπεδο επιθυμείτε (η default επιλογή είναι 400), ώστε να μπορείτε να στοχεύσετε με μεγαλύτερη ακρίβεια όταν παίζετε ένα FPS. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να το κρατάτε πατημένο. Μέσω του iCUE μενού μπορείτε επίσης να επιλέξετε διαφορετικό φωτισμό στην ζώνη των DPI settings. Λόγου χάρη, στην default επιλογή η ζώνη αυτή έχει γαλάζιο φωτισμό, ο οποίος μετατρέπεται σε κίτρινο όταν κρατάτε πατημένο το sniper button. Η πρόσβαση στο sniper button είναι πολύ εύκολη, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο κρατάτε το ποντίκι σας (palm ή claw grip). Όπως είχαμε δει και στην περίπτωση του Glaive RGB Pro, το Nightsword RGB χρησιμοποιεί τους ανθεκτικούς διακόπτες της Omron, οι οποίοι είναι βαθμονομημένοι για 50 εκατομμύρια clicks. Η ροδέλα του mouse πάλι μας αφήνει παράπονα, καθώς είναι πολύ “σκληρή” και απαιτεί να ασκήσετε μεγάλη πίεση για να την χρησιμοποιήσετε σε κάποιο game. Εάν χρησιμοποιείτε λόγου χάρη την ροδέλα για melee επιθέσεις σε ένα FPS πιθανότατα θα μείνετε απογοητευμένοι.

Αντιθέτως, ο optical αισθητήρας PMW3391 της Pixart δύσκολα θα σας αφήσει παραπονεμένους, καθώς η ακρίβεια που σας παρέχει αξιοσημείωτη. Το δε DPI μπορεί να αυξηθεί από 100 μέχρι 18.000 με αυξομείωση 1 μονάδας. Φυσικά το Nightsword RGB υποστηρίζει 1000Hz polling rate, όπως όλα τα σύγχρονα gaming mice της κατηγορίας του.

Παρά το μέγεθός του, το εν λόγω ποντίκι γλιστρά... αέρινα πάνω στο mouse pad σας, καθώς διαθέτει πέντε μεγάλα glide pads στην βάση του. Στο κέντρο της βάσης του συναντάμε και τον μηχανισμό αυξομείωσης του βάρους του. Αφαιρώντας το σχετικό “καπάκι”, συναντάμε ένα εξαγωνικό πάνελ, το οποίο διαθέτει έξι υποδοχές για τα ειδικά βαρίδια που περιλαμβάνονται στην συσκευασία του ποντικιού. Τα τρία εξ' αυτών έχουν βάρος 2.8 γραμμάρια και έχουν μια τρύπα στην μέση τους, ενώ τα υπόλοιπα έχουν βάρος 4.5 γραμμάρια.

Με δεδομένο ότι το βασικό χαρακτηριστικό του Nightsword RGB είναι η δυνατότητα αυξομείωσης του βάρους του θα περιμέναμε η όλη διαδικασία να είναι πολύ πιο λειτουργική. Το πρόβλημα εντοπίζεται στον τρόπο με τον οποίο επέλεξε η Corsair να γίνεται η αφαίρεση και η τοποθέτηση του καπακιού που καλύπτει το εξαγωνικό πάνελ με τις υποδοχές για τα βαρίδια. Κατά την ταπεινή μας άποψη, η πιο εύκολη λύση θα ήταν να είχαν τοποθετηθεί μαγνήτες, όπως λόγου χάρη είχαμε δει στα interchangeable thumb grips του Glaive RGB Pro. Αντ' αυτού η Corsair επιλέγει εδώ να χρησιμοποιήσει τέσσερα πλαστικά “δοντάκια”. Δύο εξ' αυτών είναι οριζόντια και δύο κάθετα, οπότε πρώτα θα πρέπει να τοποθετήσετε τα οριζόντια στις ειδικές υποδοχές και ύστερα να ασκήσετε πίεση λυγίζοντας πρακτικά το καπάκι και δοκιμάζοντας τα όρια ελαστικότητας του για να “κουμπώσουν” τα δύο κάθετα δόντια μέσω στο εξαγωνικό πάνελ.

Εν τω μεταξύ, η Corsair έχει αφιερώσει μια ξεχωριστή καρτέλα ονόματι “Weight Tuning” στο μενού του iCUE, η οποία σχετίζεται με την ρύθμιση του βάρους του ποντικιού. Εκεί μπορείτε να δείτε αναλυτικά τη συνολική μάζα που καταλαμβάνει το Nightsword, ανάλογα με τα βαρίδια που του έχετε τοποθετήσει. Η όλη διαδικασία δε γίνεται σε πραγματικό χρόνο και μάλιστα σας παρέχεται η ένδειξη για το πως αλλάζει το κέντρο βάρος του ποντικιού στους Χ, Υ και Ζ άξονες. Από τη στιγμή που η Corsair επιτρέπει τόσο εκτενές customization, δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί δεν επέλεξε μια μέθοδο που να κάνει την διαδικασία αφαίρεσης και πρόσθεσης των ειδικών βαριδιών όσο το δυνατόν πιο λειτουργική. Έτσι όπως έχουν τα πράγματα οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι δεν πειραματιστήκαμε όσο θα θέλαμε με διαφορετικά setups βάρους, καθώς είχαμε τον φόβο να μην λυγίσουμε υπερβολικά το καπάκι ξεπερνώντας τα όρια ελαστικότητάς του. Εάν κάποια στιγμή η Corsair κυκλοφορήσει μια Pro έκδοση ή κάποιο revision του συγκεκριμένου ποντικιού, θα πρέπει οπωσδήποτε να στραφεί στη λύση των μαγνητών στο καπάκι που καλύπτει το εξαγωνικό πάνελ με τις υποδοχές των βαριδίων. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να προσθέσουμε, ότι η ανίχνευση των βαριδίων δεν είναι πάντοτε ακριβής, καθώς υπήρχαν περιπτώσεις που το software ανίχνευε τέσσερα βαρίδια των 2.8 γραμμαρίων και δύο μόλις βαρίδια των 4.5 γραμμαρίων.

Σε ότι αφορά τον φωτισμό, το Nightsword RGB Pro διαθέτει τέσσερις ξεχωριστές ζώνες: η πρώτη βρίσκεται στις μπροστινές γρίλιες (Front Zone), η δεύτερη κάτω από την ροδέλα (Scroll Zone), η τρίτη εντοπίζεται κάτω από το λογότυπο της Corsair (Logo Zone) και η τέταρτη βρίσκεται στις πίσω γρίλιες κάτω από την πλάτη του ποντικιού (Rear Zone). Πρακτικά υπάρχει και μια πέμπτη ζώνη φωτισμού που εντοπίζεται στις τρεις διαβαθμίσεις των DPI settings. Όπως είχαμε δει και στην περίπτωση του Glaive RGB Pro, ο φωτισμός αυτός δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί. Μέσω του συνοδευτικού software μπορείτε να προσαρμόσετε τον RGB φωτισμό ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Ο RGB φωτισμός είναι όσο έντονος απαιτούν οι περιστάσεις και διακρίνεται για την καλή ομοιομορφία του. Μοναδική εξαίρεση είναι ο φωτισμός της ροδέλας, ο οποίος είναι διακριτός μόνο αν κοιτάξετε κάθετα πάνω από το ποντίκι.

Όλες οι ρυθμίσεις γίνονται μέσω του iCUE, του συνοδευτικού software της Corsair, το οποίο μεταξύ άλλων σας δίνει και την επιλογή για surface calibration. Δηλαδή να καλιμπράρετε το mouse σας ανάλογα με την επιφάνεια/mouse pad που χρησιμοποιείτε. Όπως προαναφέραμε, και τα 10 κουμπιά είναι πλήρως customizable, οπότε μπορείτε να τα κάνετε remap ή να ορίσετε macros. Σε ότι αφορά τον RGB φωτισμό υπάρχουν περισσότερες από 10 predefined επιλογές, ακόμη και μία που αλλάζει τον φωτισμό του mouse σας ανάλογα με την θερμοκρασία της GPU ή τους CPU σας.

IGN Greece'Αθωώθηκε' ο Randy Pitchford σε δικαστική διαμάχη με πρώην δικηγόρο της GearboxH Writers Guild of America δεν θα βραβεύει πλέον τους συγγραφείς των βιντεοπαιχνιδιώνΤο Twitch Prime και η Rockstar Games ανακοινώνουν συνεργασία για τα GTA Online και Red Dead Online

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα