Conan Unconquered

Αίμα και οργή.

Όταν ακούσαμε για το Conan Unconquered η αλήθεια είναι ότι δεν ξέραμε τι να περιμένουμε. Για κάποιον περίεργο λόγο ο τίτλος είχε περάσει κάτω από το ραντάρ μας μέχρι την κυκλοφορία του και έτσι η άφιξή του ήταν ιδιαίτερα αναπάντεχη. Άλλωστε στο όνομα Conan περιμένεις κάποιο RPG, κάτι σε slasher, αίματα, χαμό, βαρβατίλα, γύμνια… Πράγματα που γενικότερα κάνουν τον έφηβο μέσα μας να εκστασιάζεται από την απροκάλυπτη ωμότητα του κόσμου. H έκπληξή μας όταν συνειδητοποιήσαμε ότι ο τίτλος ήταν survival

strategy μας προκάλεσε σύγχιση, όσο και περιέργεια.

Η Petroglyph Games με publisher την Funcom μετά από 2 χρόνια ησυχίας μας αιφνιδίασε με έναν τίτλο που δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά για το μέλλον του RTS genre. Όταν ακούς για ένα RTS από τους δημιουργούς των Command and Conquer, του Dune II και του πιο πρόσφατου Grey Goo η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς παρά να ενθουσιαστείς. Προσθέτεις στην περιγραφή και τον όρο survival RTS και έχεις ένα μίγμα που λίγοι από τους RTS φαν μπορούν να αντισταθούν. Οι survival strategy τίτλοι έχουν δει σημαντική άνοδο τα τελευταία χρόνια στην μορφή του They Are Billions και του Frostpunk. Το Conan Unconquered βρίσκεται πιο κοντά στον πρώτο τίτλο, καθώς ο σκοπός του παίκτη είναι πρακτικά ο ίδιος: να φτιάξει μια πόλη και να επιβιώσει απέναντι στα όλο και μεγαλύτερα κύματα εχθρών.

Αφού ανοίξαμε το Conan Unconquered νιώσαμε μια έντονη νοσταλγία. Tα γραφικά άφησαν μια γερή γεύση Age of Mythology, ίσως επειδή έδειχναν να είναι και αντίστοιχης ηλικίας. Γενικότερα με εξαίρεση κάποιες μικρές λεπτομέρειες, όπως το εισαγωγικό cutscene ο τίτλος δείχνει παρωχημένος. Όχι ότι αυτό από μόνο του είναι απαγορευτικό, όμως σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά υψηλές απαιτήσεις και την απογοητευτική -σχεδόν unplayable σε πολλά σημεία- απόδοση το Conan Unconquered κατάφερε να βγάλει ένα πικρό χαμόγελο στα χείλη μας όταν κατεβάσαμε τα γραφικά στο χαμηλότερο preset και ακόμα κολλούσε στο σύστημα μας [Ryzen 3 1300x 4Ghz OC, RX 570 4 GB, 8GB RAM].

Ας τα αφήσουμε όμως αυτά για την ώρα στην άκρη και ας περάσουμε σε αυτό που ποθεί ο έφηβος μέσα μας... την σφαγή! Αφού ο παίκτης χτίσει τα πρώτα από τα ελάχιστα κτήρια θα πρέπει να ασχοληθεί με την προστασία του stronghold του από τις ορδές εχθρικών μονάδων που έρχονται να το καταστρέψουν. Οι μονάδες που έχετε στην διάθεσή σας χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες, melee, ranged, cavalry και magical. Παράλληλα, ελέγχετε και ένα πανίσχυρο hero unit στην μορφή του Conan ή της Valeria. Τα αίματα από τους εχθρούς θα γεμίσουν σύντομα την οθόνη σας και βλέποντας τις ορδές τους να κατατροπώνονται από μια χούφτα στρατιώτες και τον πανίσχυρο ήρωα σας είναι αρκετά ευχάριστο. Οι εχθροί αποτελούνται από μια μεγάλη ποικιλία σκορπιών, αραχνών και necromancers, ιππικού, καταπελτών και μερικών διάσημων bosses από το σύμπαν του Conan.

Και κάπου εδώ σωριάζεται λαβωμένη πρόωρα η ευχαρίστηση του Conan Unconquered. Η φτωχή ποικιλία μονάδων και η τεράστια αξία τους θα προκαλέσει ένα τεράστιο χασμουρητό στο πρόσωπο σας όταν αυτές αναπάντεχα πεθάνουν από τα όλο και πιο παράλογα κύματα εχθρών ή από κάποιο σύστημα ασθενειών -κάτι σαν την γαστρεντερίτιδα- που δεν πρόκειται να καταλάβετε πως ακριβώς δουλεύει. Οι μονάδες βέβαια δεν είναι το μοναδικό ακριβό πράγμα που θα συναντήσετε στο παιχνίδι. Το πρόβλημα είναι ότι και τα κτήρια κοστίζουν τόσο πολύ για την δημιουργία τους που αργούν πολύ να κάνουν αποπληρωμή με αποτέλεσμα ο παίκτης να βρίσκεται πάντα ένα βήμα πίσω σε όλους τους τομείς.

Ο περιορισμός των φυσικών πόρων επάνω στους χάρτες μετατρέπουν την διαδικασία προστασίας της πόλης σε έναν απίθανο άθλο, εξαιτίας της έκτασης που χρειάζεται να καλύψουν τα κτήρια σας για την παραγωγή των απαραίτητων πόρων. Αυτή η διασπορά της παραγωγής, κάνει την αποτελεσματική οχύρωση των κτηρίων σας πρακτικά αδύνατη. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε κύμα εχθρών θα πρέπει να μετακινείται τις μονάδες σας στην αντίστοιχη πλευρά. Αν ο εχθρός έρθει από δύο πλευρές… καλή τύχη.

Έτσι ο παίκτης σταδιακά φτιάχνει όλο και μεγαλύτερο στρατό, καθώς εκεί φαίνεται να είναι η πιο βιώσιμη τακτική επιβίωσης και σύντομα χτυπάει ένα σκληρό ταβάνι περιπλοκότητας που απαιτεί άριστες ικανότητες προσθαφαίρεσης. Χρειάζεσαι πληθυσμό (Thralls) και λεφτά (Gold) για την παραγωγή μονάδων, αλλά τα σπίτια που παράγουν τα resources, καταναλώνουν σταθερά ξύλο και φαγητό. Για να χτίσεις το ξυλουργείο θέλεις λεφτά, τα οποία δυστυχώς δεν παράγεις διότι το upkeep των μονάδων σου ξεζουμίζει τα ταμεία, αλλά δεν μπορείς να χτίσεις σπίτια -που παράγουν και χρυσό- διότι αυτά χρειάζονται όπως είπαμε ξύλο το οποίο δεν έχεις. Με τα πολλά-πολλά θα μπορέσετε να λύσετε αυτό το λογιστικό πρόβλημα μόνο και μόνο για να δείτε ότι ο χρόνος και οι πόροι που σπαταλήσατε, σας άφησε πίσω στρατιωτικά με αποτέλεσμα να χάσετε.

Αυτό το πρόβλημα επαναλαμβάνεται με όλα τα resources του Conan Unconquered (11 συνολικά), δένοντας τα χέρια του παίκτη και αφαιρώντας του την ικανότητα να ευχαριστηθεί την διαχείριση των μονάδων και της ίδιας της πόλης, αφού την περισσότερη ώρα απλά περιμένει να μαζευτούν οι απαραίτητοι πόροι για την επίλυση του επόμενου βραχυπροθέσμου στόχου. Η σύγχιση αυτή όμως δεν σταματάει εκεί, τα κτήρια σας κινδυνεύουν από τις φωτιές που εξαπλώνονται σαν τρέλες και πρέπει να αφιερώσετε μονάδες για την κατάσβεσή τους.

Η δυσκολία κάνει την εξέλιξη του παιχνιδιού ιδιαίτερα αργή, σπάνια στις αποστολές θα μπορέσετε να ξεκλειδώσετε όλα τα κτίρια και τις μονάδες, ακόμα και αν αυτά είναι ελάχιστα. Αυτή η μονοτονία υπάρχει και στους χάρτες ή μάλλον στον χάρτη, καθώς έχουμε μόνο έναν μικρό χάρτη με τα ίδια πράγματα σε διαφορετικές θέσεις για να δοθεί ένα διαφορετικό layout. Όλα τα maps είναι μια έρημος με μερικούς λόφους εδώ και εκεί και κάνα bandit camp τριγύρω για να σφάξετε. Εκτός από αυτά ο τίτλος δεν έχει κανενός είδους τακτικό η στρατηγικό βάθος, στέλνετε τις μονάδες, σφάζουν τον εχθρό και εσείς περιμένετε το αποτέλεσμα.

Η έλλειψη content είναι η μεγαλύτερη πληγή του Conan Unconquered, το παράδοξο είναι ότι παρόλο που υπάρχουν μόλις δύο ήρωες διαθέσιμοι, ο τρίτος μπορεί να ξεκλειδωθεί μόνο πληρώνοντας την Deluxe edition… Αναπάντεχα όμως ο τίτλος περιλαμβάνει ένα comic (ξεκλειδώνετε τα κεφάλαιά του ανάλογο με την πρόοδό σας στο campaign), το οποίο το βρήκαμε ιδιαίτερα χορταστικό αν και δεν συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με τις αποστολές, οι οποίες θα σας πάρουν περίπου 12 ώρες για την ολοκλήρωσή τους. Στην ίδια ευχάριστη πλευρά με το comic είναι και η εξαιρετική μουσική που συνοδεύει ευλαβικά τις σφαγές που λαμβάνουν μέρος στις οθόνες σας.

Το Unconquered mode του παιχνιδιού ουσιαστικά είναι ένα endless mode στο οποίο ο παίκτης καλείτε να επιβιώσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Το πιο ενδιαφέρων κομμάτι εδώ είναι ίσως το co-op multiplayer, αν και γενικότερα υπήρχαν αρκετά bugs που έκαναν την εμπειρία αρκετά δύσπεπτη. H συνεργασία με έναν δεύτερο παίκτη προκάλεσε αρκετά γέλια, facepalm και στιγμές που η δυσκολία έστελνε την αδρεναλίνη στα ύψη ενώ απαιτεί ένα παραπάνω επιπέδο στρατηγικής σκέψης. Το co-op διαγραφεί μια πορεία που οι developers θα πρέπει να ακολουθήσουν στην ανάπτυξη του Conan Unconquered μόλις λύσουν τα τεχνικά προβλήματα και προσθέσουν λίγο περισσότερο content.

To review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PC, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Funcom.

IGN GreeceΤο Twitch Prime και η Rockstar Games ανακοινώνουν συνεργασία για τα GTA Online και Red Dead OnlineNintendo, Microsoft, και Sony παίρνουν θέση για τους δασμούς της Κυβέρνησης TrumpΑνακοινώθηκε το Dota Underlords

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα