Champions League: Έλειπε μόνο η κούρσα του Μουρίνιο…

Champions League: Έλειπε μόνο η κούρσα του Μουρίνιο…astiliadΤετ, 03/10/2021 - 16:31

Η Πόρτο έκανε 3 τελικές στα πρώτα 11 λεπτά καταρρίπτοντας με το… καλησπέρα μύθους περί ομάδας με σχέδιο για το μηδέν στην άμυνα. Με δοκάρι του Ταρέμι απάντησε στη μία από τις δύο καλές στιγμές της Γιουβέντους, αμφότερες με κεφαλιές και με σέντρες από τη δεξιά πτέρυγα και δημιουργό τον Κουαδράδο.

Ο εύκολος τρόπος που χωρίς μεγάλη κατοχή μπάλας η Πόρτο πατούσε στη περιοχή των

Ιταλών είχε αντίκρισμα όταν ο Ντεμιράλ πήγε δεύτερος στη φάση ανατρέποντας τον Ταρέμι και δίνοντας εύκολο γκολ από τα 11 μέτρα στον Ολιβέιρα. Έβδομη φορά στα τελευταία 8 ματς των «δράκων» που σκοράρουν πρώτοι στα παιχνίδια τους.

Η Πόρτο είχε 8 τελικές προσπάθειες, μεταξύ αυτών και κλασσικές ευκαιρίες στα πρώτα 26 λεπτά στο Τορίνο απέναντι στη Γιουβέντους που είχε εικόνα… αποσύνθεσης και παίκτες αδιάφορους για την άμυνα. Όλα αυτά σε διάστημα που η κατοχή μπάλας ήταν στο 64-36 υπέρ των γηπεδούχων…

Ο Κονσεϊσάο δημιούργησε τη διπλή ζώνη άμυνας με μικρή απόσταση στερώντας από τη Γιουβέντους να βάλει παίκτες ανάμεσα στις δύο γραμμές και να δημιουργήσει οποιοδήποτε κίνδυνο από τον άξονα. Μοναδική επιλογή της «γηραιάς» κυρίας ήταν να βγάλει τη μπάλα στο πλάι και να επιχειρήσει, κυρίως από δεξιά με τον Κουαδράδο, αρκετά γεμίσματα χωρίς παράλληλα σοβαρούς κινδύνους με εξαίρεση μια κεφαλιά του Μοράτα στα πρώτα λεπτά.

Από την πρώτη επίθεση του δευτέρου ημιχρόνου η Γιουβέντους βρήκε απέναντί της ομάδα με διάταξη 6-3-1. ΜΙ κίνηση του Ρονάλντο στην πλάτη της άμυνας και συγχρονισμός της πάσας για τον Πορτογάλο που πήτησε για πρώτη φορά με τη μπάλα στα πόδια την αντίπαλη περιοχή, ήταν αρκετή για μια ακόμη ασίστ για το 3ο γκολ του Κιέζα στη διοργάνωση.

Η Πόρτο πλήρωσε την αλλαγή σχεδιασμού και άμεση μαζική οπισθοχώρηση από το πρώτο λεπτό της επανάληψης, στην πρώτη επίσκεψη των Ιταλών στην περιοχή της στο 2ο ημίχρονο.

Η ανόητη ενέργεια του Ταρέμι να πετάξει μακριά τη μπάλα ενώ το παιχνίδι είχε σταματήσει και να δει δεύτερη κίτρινη κάρτα ήταν σημαντικό δεύτερο πλήγμα μέσα στα πρώτα 8 λεπτά της επανάληψης για τους Πορτογάλους και αν ο Κιέζα είχε σκοράρει στο 57’ η Γιουβέντους θα έφτανε σε ανατροπή με παίκτη παραπάνω με τη συμπλήρωση δέκα λεπτών και χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα εντυπωσιακό.Δεν άργησε πάντως, αφού ισοφάρισε στο 63ο μετά τη σέντρα του Κουαδράδο που μετά το 0-1 ήταν μονίμως εξτρέμ και όχι μπάκ για τη Γιουβέντους.

Με την οπισθοχώρησή της στο δεύτερο ημίχρονο η Πόρτο έπαψε να βγαίνει σε αντεπιθέσεις. Το σχέδιο προστασίας χάλασε νωρίς με την ισοφάριση και η αποβολή δημιούργησε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση τόσο στο αριθμητικό και τακτικό κομμάτι στο χορτάρι, όσο κυρίως στην ψυχολογία που πέρασε στο αντίπαλο, ιδιαίτερα πληγωμένο στο πρώτο μέρος, αντίπαλο στρατόπεδο.

Ο Κονσεϊσάο αντιλήφθηκε πως ο πιθανότερος τρόπος να κάνει την υπέρβαση είναι να σκοράρει. Ανέβασε ξανά ψηλότερα την ομάδα του, έπαιξε 4-4-1 και είχε δύο καλές στιγμές παρά το γεγονός ότι μειονεκτούσε αριθμητικά.

Με δεδομένο ότι η Πόρτο έπαιζε με δέκα παίκτες από το 54’ το ενδεχόμενο της παράτασης  έδινε στη Γιουβέντους τον ξεκάθαρο ρόλο του φαβορί. Με παίκτη παραπάνω και με τους φιλοξενούμενους να πρέπει να συμπληρώσουν 66 λεπτά αγωνιζόμενοι με αριθμητικό μειονέκτημα επιχειρώντας να διαχειριστούν την απόλυτη ισορροπία του 2-1. Στην πράξη όμως, πάλι η ομάδα του Κονσεϊσάο ήταν αυτή που δημιούργησε στο συγκεκριμένο διάστημα δυο σημαντικές ευκαιρίες.

Το γεγονός ότι η Γιουβέντους έκανε τελική με τον Μοράτα στο 114΄και ο τερματοφύλακας της Πόρτο κάνει γρήγορη πάσα για να βγάλει η ομάδα του αντεπίθεση, με 10 παίκτες στο γήπεδο για μια ώρα… δείχνει χαρακτήρα, νοοτροπία ομάδας. Η βολίδα του Ολιβέιρα και όσα ακολούθησαν έφεραν στο μυαλό στιγμές 2004, όταν ο Μουρίνιο έκανε κούρσα… εξτρέμ στο Ολντ Τράφορντ.

Με 5 διαθέσιμες αλλαγές, ο προπονητής της Πόρτο άφησε δύο για το 118’, μετά το 3-3-2 του Ραμπιό. Τα τρία λεπτά καθυστερήσεων στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης, τα οποία στην πορεία έγιναν τέσσερα με χαμένη ευκαιρία της Γιουβέντους δεν έχουν καμία εξήγηση…

Η Πόρτο παίρνει μια από τις μεγαλύτερες προκρίσεις της ιστορίας της στη διοργάνωση όπως κύλησε το παιχνίδι και με παίκτη λιγότερο για περισσότερο από μία ώρα.

Η Γιουβέντους απλώς επιβεβαιώνει και στο Τσάμπιονς Λιγκ ότι γι’ αυτή είναι μια μεταβατική χρονιά.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ - UEFA Champions League - ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ The Experts Off Off astiliad Off Off ΔΙΕΘΝΕΙΣ Η ιστορία έχει κοινά στοιχεία και η υπέρβαση μοιάζει σε σημαντικότητα με εκείνη του 2004 στο Ολντ Τράφορντ, μόνο που τώρα το σενάριο ήταν διαφορετικό. Article publish on Τετ, 03/10/2021 - 16:31 Article hide updated date Off Article is longform Off
Keywords
Τυχαία Θέματα