Cavan-in, Ronald-out

Με απόλυτο πρωταγωνιστή τον Έντισον Καβάνι, ο οποίος σκόραρε δις, η Ουρουγουάη πέταξε εκτός (2-1) συνέχειας την Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο και έκλεισε θέση στους «8» του Μουντιάλ.

Σε ένα ματς που το έφεραν στα μέτρα τους από την αρχή, οι Ουρουγουανοί άνοιξαν το σκορ μόλις στο 7’ με τον επιθετικό της Παρί Σεν Ζερμέν και παρότι ισοφαρίστηκαν στο ξεκίνημα της επανάληψης (55’) από τον Πέπε, είχαν απάντηση. Επτά λεπτά αργότερα ο Καβάνι νίκησε ξανά τον Ρουί Πατρίσιο με υπέροχο
πλασέ, στο 74’ αποχώρησε υποβασταζόμενος από τον Ρονάλντο με πρόβλημα στη γάμπα, όμως οι συμπαίκτες του κράτησαν το 2-1 μέχρι το τέλος.

Έτσι, η Ουρουγουάη, η οποία κέρδισε για πρώτη φορά Ευρωπαϊκή ομάδα σε Ευρωπαϊκό έδαφος μετά το 1954, πήρε το εισιτήριο για την 8άδα, όπου την περιμένει η Γαλλία και ο Ταμπάρες έγινε ο γηραιότερος προπονητής στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου που προκρίνεται στα προημιτελικά.

Απόλυτος αιφνιδιασμός και υποδειγματική διαχείριση

Ημίχρονο «ραμμένο» στα μέτρα της Ουρουγουάης ήταν το πρώτο. Η ομάδα του Ταμπάρες κατάφερε να αιφνιδιάσει τους Πορτογάλους μόλις στο 7’, όταν έπειτα από συνεργασία του Σουάρες με τον Καβάνι, ο επιθετικός της Παρί Σεν Ζερμέν έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα και έβαλε την ομάδα του σε θέση οδηγού.

Τα πράγματα απλοποιήθηκαν για τους Ουρουγουανούς, αφού με διπλή ζώνη άμυνας κράτησαν την Πορτογαλία μακριά από την περιοχή του Μουσλέρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο κορυφαίος παίκτης της ομάδας του Σάντος, δεν είχε επαφή με τη μπάλα μέσα στην αντίπαλη περιοχή.

Έτσι, το 45λεπτο κύλισε με την Ουρουγουάη να αμύνεται υποδειγματικά (γύριζε για να μαρκάρει στο κέντρο και ο Καβάνι) και τους Πορτογάλους να έχουν ανούσια κατοχή της μπάλας, αφού δεν έβρισκαν κενό διάδρομο για να την μετατρέψουν σε κάποια φάση.

Απάντηση στην... απάντηση και πρόκριση

Στην επανάληψη η Ουρουγουάη δεν άλλαξε καθόλου το πλάνο της, αφού τα πάντα πήγαιναν όπως τα είχε σχεδιάσει. Είχε καταφέρει να κρατήσει χαμηλό το ρυθμό του ματς και με τη διπλή ζώνη άμυνας διατηρούσε τους Πορτογάλους μακριά από την εστία της.

Την ίδια ώρα, η ομάδα του Φερνάντο Σάντος έψαχνε κάτι διαφορετικό σε σχέση με αυτά που έδειξε στο πρώτο 45λεπτο για να φανεί απειλητική και το βρήκε στο 55’. Μια στημένη φάση. Ο Γκερέιρο σέντραρε από αριστερά και ο Πέπε με καρφωτή κεφαλιά από την καρδιά της άμυνας ισοφάρισε σε 1-1, βάζοντας φωτιά στο ματς.

Το μομέντουμ «έλεγε» Πορτογαλία, ωστόσο οι Ουρουγουανοί είχαν απάντηση κόντρα στη ροή του ματς. Σε μία από τις αντεπιθέσεις που βρήκαν, ο Μπετανγκούρ πάσαρε κάθετα για τον Καβάνι και εκείνος χωρίς καν να το σκεφτεί με ένα υπέροχο πλασέ στην κίνηση έστειλε τη μπάλα στην αριστερή γωνία του ανήμπορου να αντιδράσει Ρουί Πατρίσιο και έβαλε ξανά την ομάδα του σε θέση οδηγού.

Όπως ήταν λογικό, ο Φερνάντο Σάντος θα ρίσκαρε και για τον λόγο αυτό στο 65’ έριξε στο ματς τον Κουαρέσμα και η Πορτογαλία έβγαλε ενέργεια και... φαντασία στο παιχνίδι της. Στο 70’ απείλησε με τον Μπερνάντο Σίλβα και όσο περνούσε η ώρα πίεζε ακόμη περισσότερο τους Ουρουγουανούς, οι οποίοι στο 74’ είδαν τον άνθρωπο του αγώνα, Έντισον Καβάνι να αποχωρεί τραυματίας (υποβασταζόμενος από τον Ρονάλντο).

Στο τελευταίο δεκάλεπτο η πίεση της ομάδας του Σάντος έγινε ακόμη πιο έντονη, όμως με εξαίρεση ένα σουτ του Φερνάντες (86’) και ένα του Κουαρέσμα (90+5’) δεν κατάφερε να δημιουργήσει την κλασική ευκαιρία για να φτάσει στο γκολ της ισοφάρισης. Έτσι, το 2-1 έμεινε μέχρι το τέλος, με την Ουρουγουάη να προκρίνεται στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά μετά το 2010 και να έχει στο μυαλό της το τι θα δείξουν οι εξετάσεις που θα υποβληθεί ο Έντισον Καβάνι για να φανεί το μέγεθος του τραυματισμού του.

Ουρουγουάη (Ταμπάρες/4-4-2): Μουσλέρα, Μ. Κάσερες, Γοδίν, Χιμένες, Λασάλτ, Νάντες (80' Κάρλος Σάντσες), Τορέιρα, Βεσίνο, Μπετανκούρ, Λ. Σουάρες, Καβάνι (74' Στουάνι).

Πορτογαλία (Σάντος/4-4-2): Ρουί Πατρίσιο, Ρικάρντο Περέιρα, Πέπε, Φόντε, Γκερέιρο, Μπερνάρντο Σίλβα, Γουίλιαμ Καρβάλιο, Αντριέν Σίλβα (65' Κουαρέσμα), Ζοάο Μάριο (85' Φερνάντες), Ρονάλντο, Γκέντες (74' Αντρέ Σίλβα).
Keywords
Τυχαία Θέματα