Can You Ever Forgive Me? Review

Η καλύτερη δουλειά της θα είναι και το μεγαλύτερό της έγκλημα.

Μια αυτοβιογραφική ταινία για την Lee Israel, μια επιτυχημένη συγγραφέα-βιογράφου διασήμων. Όταν η Lee χάνει το ενδιαφέρον των εκδοτικών οίκων και η καριέρα της παίρνει την κάτω βόλτα, θα στραφεί σε απάτες, αντιγραφές και διακίνηση πλαστών εγγράφων, με αποτέλεσμα να πέσει στα χέρια των αρχών. Όλα αυτά με την συνδρομή του πιστού της φίλου, του παρακμιακού Jack.

Η καταξιωμένη κωμικός Melissa McCarthy, κάνει εδώ μια αξιέπαινη υποκριτική στροφή στο δράμα, με αρωγό την γυναίκα σκηνοθέτη Marielle Heller, σε μια συνεργασία που αποδίδει καρπούς και παρουσιάζει μια ποιοτική βιογραφική ταινία, για την άτυχη καριέρα της συγγραφέως. Το φιλμ είναι εξολοκλήρου μια προσωπογραφία που εστιάζει κυρίως στο χαρακτήρα της Lee Israel και στο πέρασμα της στην παρακμή της συγγραφικής της καριέρας, μέσω της παρανομίας, ενώ είναι και μια μελέτη στην γενικότερη ψυχοσύνθεση της ηρωίδας και στο πώς η ίδια διαχειρίζεται τις καταστάσεις και τα εμπόδια που προκύπτουν, όλα μέσα απ' τη θηλυκή ματιά της M.Heller, στη δεύτερη μεγάλου μήκους της.

Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον φιλμ, καθόλη τη διάρκειά του, με την Melissa McCarthy ν' αποτελεί τον στυλοβάτη και κεντρικό άξονα, παίρνοντας στην πλάτη της όλη την βαρύτητα της ηρωίδας αλλά και το tempo της ταινίας, με μια ερμηνεία συγκινητική, εκφραστική και μεγαλοπρεπή που φανερώνει σημάδια ηθοποιού που μπορεί να κινηθεί με άνεση σε πολλά είδη, στηριζόμενη αποκλειστικά στην υποκριτική της και όχι στην εξωτερική της εμφάνιση, κάτι ασυνήθιστο για την εποχή και που είχαμε καιρό να δούμε. Η κ.Heller δεν έχει σκοπό να κάνει αγιογραφία για την Lee Israel, ενώ κάθε άλλο, βάζει στο μικροσκόπιο την ηρωίδα της, προσπαθώντας να κάνει κυρίως μια ενδελεχή ακτινογραφία χωρίς φτιασίδια, τσαλακώνοντας πολλές φορές χαρακτήρες και καταστάσεις, με στόχο να ρίξει φως στα πρόσωπα, τα κίνητρα και τις αφορμές που τους οδηγούν στις εκάστοτε πράξεις, σε σκηνές που κυριαρχεί το συναίσθημα και μια ήπια αντιμετώπιση από πλευράς δημιουργού. Υπάρχουν κάποιες στιγμές που το κλίμα φορτίζει με επιτυχημένο τρόπο, ενώ στη μεγαλύτερη διάρκεια, το φιλμ κυλά ομαλά και άνετα από άποψη ρυθμού, καθώς δεν κουράζει ούτε ατονεί, κρατώντας ένα σταθερά νορμάλ ρυθμό, υποστηριζόμενα άξια απ'τις κεντρικές ερμηνείες.

Πρόκειται για μια ανάγνωση στις έννοιες της φιλίας, της μοναξιάς, της αλληλοϋποστήριξης, της φθοράς και τριβής των σχέσεων, της διεξόδου στην τέχνη ή σε αυτοκαταστροφικές τάσεις, γενικώς θεματικές που αφορούν πολύ κόσμο και που εδώ συγκεντρώνονται επί το πλείστον, στο πρόσωπο της ηρωίδας και του παρακμιακού φίλου της, με τρόπο άλλοτε χιουμοριστικό, άλλοτε γλυκόπικρο ή και δραματικό, με μια όμορφη κινηματογραφική αισθητική και σκηνοθετική αντίληψη, που δεν μπορείς να αγνοήσεις. Αυτό που λείπει απ'το φιλμ, είναι αυτή η στόφα της μεγάλης ταινίας ή η έλλειψη σκηνής που θα την απογειώσει, καθώς παραμένει σε μια (καλογυρισμένη) φλατ αφήγηση και εξέλιξη των πραγμάτων, χωρίς κάποια εξαίρετη κορύφωση, με αποτέλεσμα να μην ξεφεύγει από κάποια περιοριστικά πλαίσια ή εμβέλεια, ωστόσο πρόκειται για δουλειά αξιόλογη σε υποκριτική και κινηματογραφική αισθητική, καθώς καταφέρνει να πει αυτά που θέλει να πει, χωρίς κορώνες ή εντυπωσιασμούς. Στιβαρός στην ερμηνεία του, το έτερο εγώ της McCarthy, ο Richard E.Grant, στο ρόλο του αλκοολικού Jack, πιστού φίλου της συγγραφέως, φιγούρα που ενσαρκώνεται με ξεχωριστή φροντίδα απ' τον Grant και κλέβει τις εντυπώσεις μαζί με την πρωταγωνίστρια σε θέμα χημείας και κίνησης. Γενικώς, πρόκειται για φιλμ βασισμένο στις ερμηνείες, που παρά την έλλειψη σεναριακής έκπληξης, καταφέρνει να σε κερδίσει με την ειλικρίνεια και την σοβαρή σκηνοθετική του δομή, όντας δουλεμένο και όχι γυρισμένο σε αυτόματο πιλότο, ως προϊόν απλά για να βγει.

IGN GreeceFrozen 2 - Πρώτο teaser trailer για τις νέες περιπέτειες των Elsa και AnnaO ταλαντούχος Albert Finney έφυγε απ' την ζωή σε ηλικία 82 ετώνReunion προβλέπει η νέα ταινία του Tom Hanks, "News Of The World"

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα