Bundesliga: Οι κορυφαίες ομάδες και παίκτες στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος (pics)

Και εδώ είναι η πρώτη μεγάλη έκπληξη: ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ο οποίος με 19 γκολ βρίσκεται ήδη σε καλό δρόμο για να καταρρίψει το δικό του ρεκόρ επίτευξης τερμάτων των 41 από την περασμένη σεζόν, δεν ήταν στην πραγματικότητα τόσο κλινικός μπροστά από το γκολ αυτή τη σεζόν όσο ήταν την περίοδο 2020/21. Σύμφωνα με το xG, ο φορ της Μπάγερν Μονάχου έχει σημειώσει ουσιαστικά τον αριθμό των γκολ

που περίμεναν από αυτόν, δεδομένων των πιθανοτήτων που είχε:, το xG του είναι 18,6. Ως εκ τούτου, ο Πολωνός κατατάσσεται μόλις 77ος στην κατάταξη των πιο αποτελεσματικών παικτών μπροστά από το τέρμα, δεδομένης της διαφοράς του (των πραγματικών γκολ σε σύγκριση με το xG) του +0,4.

Ιδιαίτερα θανατηφόρος μπροστά στο τέρμα, από την άλλη, ήταν ο άσος της Μπάγερ Λεβερκούζεν, ο «καυτός» Πάτρικ Σικ. Ο διεθνής Τσέχος σημείωσε 16 γκολ, ενώ το xG ήταν 10,6. Μία διαφορά +5,4 που τον κάνει τον πιο αποτελεσματικό σκόρερ στο πρώτο μισό της σεζόν. Ακριβώς πίσω του, ο επιθετικός της Μπορούσια Ντόρτμουντ Έρλινγκ Χόλαντ που έχει ανταποκριθεί στη λαμπερή του φήμη με διαφορά +4,9 έναντι του xG, με τους δύο επιθετικούς να βρίσκονται μπροστά από τους υπόλοιπους.

Πίσω τους, ο Σερζ Γκνάμπρι της Μπάγερν, με xG 5,5 και εννέα γκολ, και ο Γιούλιαν Μπραντ της Ντόρτμουντ, με xG 1,9 και πέντε γκολ, οι δύο παίκτες καταλαμβάνουν την τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα με διαφορά λίγο πάνω από το +3. Το ενδιαφέρον είναι πώς η Λεβερκούζεν, με τους Σικ και Μούσα Ντιαμπί και η Ντόρτμουντ, με τους Χόλαντ, Μπραντ, Ραφαέλ Γκερέιρο και Στέφαν Τίγκες, παρέχουν ακριβώς τους μισούς από τους δέκα πιο αποτελεσματικούς σκόρερ, και αυτή η σκληρότητα αντανακλάται στις συνολικές επιδόσεις της ομάδας τους.

Η Λεβερκούζεν ήταν η πιο αποτελεσματική με 40 γκολ – περισσότερα από δέκα από το xG με 29,9 – ενώ η Ντόρτμουντ κατατάσσεται στη δεύτερη θέση με +7,2 έναντι των 33,8 γκολ της xG (πέτυχε 41 γκολ). Και τι γίνεται με την Μπάγερν; Οι πρωταθλητές παίρνουν το… χάλκινο μετάλλιο, αλλά στην πραγματικότητα δημιούργησαν σχεδόν τόσες ευκαιρίες όσες ήταν το. Πέτυχε 56 γκολ, με xG 52,4.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο είναι το xG Against (xGA), το οποίο βαθμολογεί την αμυντική απόδοση των ομάδων. Για να καταλάβουμε αυτό το νούμερο, είναι τα γκολ που θα έπρεπε να δεχτούν οι ομάδες λόγω των ευκαιριών που επέτρεψαν στους αντιπάλους τους, να συγκρίνονται με τον πραγματικό αριθμό των γκολ που δέχθηκαν και εδώ δεν προκαλεί έκπληξη ότι βλέπουμε την Γκρόιτερ Φιρτ να έχει την πρωτιά. Με xGA 38,5, όχι μόνο οι Βαυαροί δέχτηκαν τις περισσότερες ευκαιρίες για γκολ, αλλά το πραγματικό τους σύνολο των 49 γκολ που δέχθηκαν σημαίνει ότι το ξεπέρασαν κατά 10,5 τη μεγαλύτερη αρνητική διαφορά σε ολόκληρο το πρωτάθλημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα