Bayer – Monsanto: Αυτά έχουν οι «γάμοι της κολάσεως»

Ένα ακόμη «χαστούκι» στη Monsanto έδωσε δικαστήριο της Καλιφόρνιας που αποφάσισε πως η εταιρεία οφείλει να καταβάλει αποζημίωση ύψους δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα ζευγάρι που πάσχει από καρκίνο, γεγονός που αποδίδεται στη χρήση του ζιζανιοκτόνου – ναυαρχίδας του κολοσσού, Roundup.

Οι ένορκοι αποφάσισαν ότι η εταιρεία θα πρέπει να καταβάλει το δυσθεώρητο αυτό ποσό στους Άλβα και Αλμπέρτα Πίλιοντ, καθώς το πολύ επιτυχημένο εμπορικά

ζιζανιοκτόνο της Monsanto τους προκάλεσε λέμφωμα μη-Χότζκιν. Πρόκειται για έναν καρκίνο των λεμφαδένων που ρίχνει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου και που η εμφάνισή του έχει συνδεθεί άρρηκτα με τη χρήση της γλυφοσάτης, της οργανοφωσφορικής χημικής ένωσης, που αποτελεί τη βάση του Roundup.

Πρόκειται για την τρίτη συναπτή καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Monsanto, την οποία εξαγόρασε η γερμανική Bayer πέρυσι. Οι δύο προηγούμενες αποφάσεις εκδόθηκαν επίσηα από αμερικανικά δικαστήρια: η μία από πολιτειακό δικαστήριο, η άλλη από ομοσπονδιακό.

Την αρχή κατά της Monsanto έκανε τον περασμένο Αύγουστο ένας Αμερικανός 46χρονος κηπουρός, ο οποίος πάσχει από καρκίνο στο τελευταίο στάδιο. Ο Ντιγουέιν Τζόνσον από το 2012 μέχρι το 2014 ράντιζε σχολικές εκτάσεις μιας μικρής πόλης της Καλιφόρνιας με το αμφιλεγόμενο Roundup, αλλά και με RangerPro, ένα άλλο προϊόν του ίδιου τύπου. Οι ένορκοι του δικαστηρίου στο οποίο προσέφυγε ζητώντας δικαίωση, καταδίκασαν τη γιγάντια αμερικανική πολυεθνική εταιρεία αγροχημικής και γεωργικής βιοτεχνολογίας να πληρώσει σχεδόν 290 εκατομμύρια δολάρια αποζημίωση.

Μέσα σε μερικούς μήνες δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο αποφάνθηκε ότι το Roundup αποτελούσε την αιτία εμφάνιση καρκίνου αλλά και ότι η παρασκευάστρια Monsanto φέρει ευθύνη και στην περίπτωση ενός 70χρονου αγρότη, του Έντουιν Χάρντεμαν. Η Monsanto οφείλει να τον αποζημιώσει με 80 εκατ. δολάρια για τα όσα υπέστη.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα