Anthem Review

Κλασική περίπτωση βλάβης.

Το studio Edmonton της Bioware στην E3 του 2017 μας σύστησε πλέον και επίσημα τη νέα της IP. Οι πρώτες αυθόρμητες σκέψεις είναι απόλυτα θετικές αφού στο σύνολο της η εταιρία διατηρεί έναν αρραγή δεσμό με τη επιτυχία, καθότι εμπεριέχει στο ενεργητικό της τίτλους όπως το Baldur’s Gate, Star wars: Knights of the Old Republic

και σειρές όπως το Mass Effect και Dragon age. Το demo έφερε τις πρώτες συζητήσεις για τα προβληματικά σημεία του παιχνιδιού, ενώ από την κυκλοφορία του και έπειτα ένας ορυμαγδός δυσφορίας απλώθηκε σε ότι αφορά το game. Οι πρώτες απαρέσκειες είχαν ως στόχο την ιστορία, προσάπτοντας της αδιαφορία και επιφανειακή διευθέτηση. Από εκεί λοιπόν θα ξεκινήσουμε και εμείς αφού πρώτα αναφερθούμε εν περιλήψει στα γεγονότα του κόσμου.

Τα συμβάντα του τίτλου λαμβάνουν χώρα σε ένα σύμπαν όπου η εποχή των θεών ή αλλιώς Shapers δεν υπάρχει πια. Το μόνο που έχει απομείνει να μαρτυρά την ύπαρξη τους είναι τα relics που άφησαν πίσω τους και η ηχώ του Anthem of Creation. Η αρχέγονη δύναμη που γέννησε αυτόν τον κόσμο και ταυτόχρονα η αιτία που η ανθρωπότητα έφτασε στο χείλος της καταστροφής. Μέσα από αυτό το χάος αναδύεται το Legion of Dawn. Πρόκειται για τους πρώτους lancers και δημιουργούς των Javelin, οι οποίοι θα εξασφαλίσουν την επιβίωση των ανθρώπων που βρίσκονται στο έλεος ενός επικίνδυνα μεταβαλλόμενου κόσμου. 500 χρόνια μετά και ύστερα από τις αποτυχίες στα Freemark και στο Heart of rage, οι Freelancers δεν χαίρουν της ίδιας εκτίμησης όπως οι πρόγονοί τους. Στόχος σας να αποκαταστήσετε την εμπιστοσύνη στο faction σας, σώζοντας τον κόσμο από το Dominion που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη δύναμη του Anthem για καταστροφικούς σκοπούς.

Η ιστορία είναι αρκετά καλή. Σίγουρα δεν έχει τις προεκτάσεις μιας ιστορίας ενός RPG, εξυπηρετεί όμως τις βάσεις του κόσμου που εξελίσσεται ένα FPS game. Το πρόβλημα είναι ότι κάποια σημεία της αποτυπώθηκαν αδύναμα. Για παράδειγμα ο Monitor (ο villain της υπόθεσης) όπου κύριος σκοπός του είναι να δίνει νόημα στον ¨αγώνα¨ σου, δεν είχε αισθητή παρουσία. Ως αποτέλεσμα ο παίκτης βιώνει την ιστορία με χλιαρά συναισθήματα. Κάτι που επίσης ενισχύει την αρνητικότητα, και αυτό γιατί έρχεται σε αντίθεση με το προϊόν, είναι το καλό marketing. Trailer με σκηνές δράσεις που έκαναν επιδρομή στις αισθήσεις μας, δημιούργησαν προσδοκίες στις οποίες ο τίτλος δεν αντεπεξέρχεται.

Το σενάριο όμως δεν είναι το πρωταρχικό πρόβλημα και θα μπορούσαμε να πούμε ότι κατά ένα μεγάλο βαθμό κινείται στη σφαίρα του σχετικού. Κάποιους μπορεί να τους ικανοποιήσει απόλυτα, κάποιους λιγότερο και κάποιους καθόλου. Το αντίκτυπο που μπορεί να έχει σε κάθε μυαλό και ψυχολογία είναι διαφορετική ανεξαρτήτως ελλείψεων.

Το πρώτο πράγμα με το οποίο θα καταπιαστείτε ξεκινώντας το παιχνίδι είναι το character creation. Για όσους τους ενδιαφέρει το θέμα, είναι οικτρή απογοήτευση. Δεν είναι καν το basic. Έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε default πρόσωπα και δε επιδέχονται customization στο ελάχιστο. Στην πορεία όμως θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν χρειαζόταν κάτι παραπάνω, αφού δεν πρόκειται να δείτε τον χαρακτήρα σας ούτε μια φορά. Εκτός από δυο ή τρία cutscenes όπου θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε το Javelin σας. Εμείς το μόνο που θαυμάσαμε είναι μια κατά τα άλλα υπέροχη φωνή από το υπερπέραν, αφού κάποιο glitch δεν μας επέτρεψε να βρισκόμαστε στη σκηνή.

Στη συνέχεια έχετε να επιλέξετε ένα εκ των τεσσάρων javelin που είναι διαθέσιμα, αν και τα υπόλοιπα δε θα καθυστερήσουν να ξεκλειδωθούν κατά τη διάρκεια του campaign. Οι επιλογές έχουν ως εξής. Storm (αξιοποιεί elemental επιθέσεις), Ranger (frontline fighters με ισορροπημένες επιθετικές και αμυντικές ικανότητες), Colossus (tanks), και το Interceptor ( προσφέρει ευελιξία και ταχύτητα ...και cool ninja stars). Όλα τους καλοσχεδιασμένα και με ποικιλία στα abilities για να προσεγγίσετε το gameplay με διαφορετικό στυλ κάθε φορά.

Εκτός από τα όπλα υπάρχει φάσμα επιλογών για το πώς θα τα εξοπλίσετε. Ασπίδες, physical attacks, elemental attacks, passive abilities, τα slots των οποίων ελευθερώνονται σταδιακά. Η μόνη παρατυπία είναι ότι δεν υπάρχουν επιλογές σε skins, και τα ελάχιστα cosmetics πρέπει να τα πληρώσετε. Ακόμα και αργότερα στο παιχνίδι οι vendors του Fort Tarsis έχουν να σας προτείνουν ανά εβδομάδα περίπου, ένα ή δύο από δαύτα. Φαντάζομαι ότι στο μέλλον αυτό θα αλλάξει γιατί είναι βαρετό να βλέπεις τους πιλότους των expedition teams να έχουν πανομοιότυπη εμφάνιση. Η μόνη διαφοροποίηση είναι στα χρώματα που ομολογουμένως η ποικιλία είναι τεράστια, καθώς υπάρχει η επιπλέον δυνατότητα να φτιάξεις τα δικά σου. (η παλέτα λειτουργεί όπως το Dragon Age Inquisition).

Το loot αποτελείται εξ' ολοκλήρου από όπλα, διάφορα materials, components, blueprints και αναλόγως το javelin που έχετε επιλέξει seals, launchers, systems και support gear. Αρκετά επαναλαμβανόμενο ειδικότερα στις κατηγορίες uncommon, rare και epic, όμως στο επίπεδο των masterwork και legendary το οπλοστάσιο σας θα καλυτερεύσει αρκετά. Επίσης θα μπορούσαν να είναι σχεδιασμένα με λίγο περισσότερη φαντασία. Αυτό βέβαια δεν τα εμποδίζει να μακελέψουν κόσμο, αλλά το fantasy setting αφήνει περιθώρια για κάτι λιγότερο ρεαλιστικό. Να αναφέρουμε επίσης ότι από την διάταξη του menu, λείπει η ενημέρωση της συνολικής εικόνας του χαρακτήρα μας σε σχέση με τα στατιστικά μας (power, damage, elemental resist και όλα τα συναφή). Με αυτόν τον τρόπο το χτίσιμο του Freelancer μας γίνεται στα τυφλά και κατά προσέγγιση.

Και συνεχίζουμε με το Fort Tarsis που εκτός από το vault, το Launch Bay, τους vendors και το forge, στεγάζει τα τρία factions των Sentinels, Arcanists και Freelancers. Σας παρέχουν contracts όχι μόνο κατά διάρκεια του campaign αλλά και με το πέρας του και μπορείτε ακόμη να ασχοληθείτε με daily, weekly και monthly missions. Σε endgame επίπεδο προστίθενται τα Strongholds (προς το παρόν τρία στον αριθμό) και το Challenge of Valor. Εδώ πρέπει να συμπληρώσετε ένα αριθμό δραστηριοτήτων όπως contracts, public events, expeditions, strongholds και quickplay. Τέλος έχουμε και το freeplay όπου εκεί θα ασχοληθείτε με το exploration του υπέροχα πραγματικά αυτού κόσμου. Μία πτυχή του Anthem που κανείς δεν μπορεί να της προσάψει το παραμικρό. Εκπληκτικό περιβάλλον, φωτισμός και γραφικά που προτρέπουν σε πολύωρη εξερεύνηση. Κάθε mission που αναλαμβάνουμε έχει την επιλογή difficulty. Ο τίτλος συνεχίζει πέρα από το easy, normal και hard mode με την προσθήκη του επιπέδου δυσκολίας Grandmaster 1, 2 και 3 τα οποία είναι διαθέσιμα στο lvl 30.

Το gameplay, ένα από τα πιο διασκεδαστικά κομμάτια του τίτλου λόγω των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα javelin, δυστυχώς κλονίζεται από τα σοβαρά τεχνικά προβλήματα. Το Anthem έως τώρα έχει λάβει τρία patches που έχουν αποκαταστήσει δυσλειτουργικά σημεία όπως bugs, glitches, fixes σε αποστολές και στα drops. Κάποιες διορθώσεις έγιναν και στα loading screen αλλά επί της ουσίας τίποτα το δραστικό. Εξακολουθούν να έχουν μεγάλη διάρκεια και το γεγονός ότι γίνονται συνεχώς καταντάει κουραστικό. Όμως τα ακέφαλα javelin, τα δυσλειτουργικά controls που δεν σε αφήνουν να περιηγηθείς στο menu και οι "κολλημένες" πόρτες στο Launch Bay είναι προβλήματα που δεν ξανασυναντήσαμε.

Αυτό που συνεχίζουμε να συναντάμε είναι η σήμανση του unknown error, και μάλιστα αρκετά συχνά, που μας πετάει έξω από τα strongholds. Ανά διαστήματα στις αποστολές μπλοκάρει το objective και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε και το χειρότερο όλων μαζί με το Anthem κρασάρει και η κονσόλα. Δυστυχώς και εμείς βιώσαμε αυτό το πρόβλημα. Και τις τέσσερις φορές όταν κλείναμε το application. Εδώ η BioWare πρέπει να βρει λύση ASAP για να μην αρχίσουμε να κλαίμε πάνω από τις κονσόλες μας.

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PS4, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Bandai Namco Hellas.

IGN Greece Φήμη: Το Xbox One S All-Digital Edition ίσως κυκλοφορήσει τον Μάιο Η επικεφαλής του Halo μιλά για την αύξηση των γυναικείων ρόλων σε τεχνολογία και Game Development Φήμες θέλουν την Microsoft να αποκαλύπτει νέο Xbox στην E3 2019

Πηγή: IGN Greece

Keywords
old republic, dragon age, xbox one, studio, bioware, νέα, star, republic, effect, dragon, demo, ορυμαγδός, game, creation, legion, dawn, heart, rage, rpg, βασεις, fps, default, storm, fighters, tanks, ninja, stars, στυλ, slots, skins, εμφάνιση, systems, support, gear, rare, power, bay, public, easy, screen, unknown, λύση, ps4, namco, hellas, ign, xbox, halo, microsoft, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, hellas power, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, μιλα, ign, το θεμα, ηχω, θεμα, σφαιρα, φημες, χρωματα, ψυχολογια, fps, game, microsoft, ps4, public, rpg, star, unknown, αδιαφορια, αυξηση, ελεος, γεγονοτα, γεγονος, γινεται, γινονται, δυναμη, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, ευκαιρια, υπαρχει, εβδομαδα, ενημερωση, εμφάνιση, εποχη, επιτυχια, ερχεται, εταιρια, τεχνολογια, λειπει, λύση, μπορειτε, μυαλο, νοημα, ορυμαγδός, περιβαλλον, πορτες, προβληματα, σειρες, σεναριο, σιγουρα, συνεχεια, σκεψεις, σκηνες, στυλ, συμπαν, τυφλα, τρια, τιτλος, φαντασια, φημη, φωνη, φορα, χαος, χτισιμο, ψηφιακη, bay, bioware, dawn, default, demo, dragon age, dragon, easy, effect, republic, heart, fighters, creation, gear, halo, hellas, χωρα, legion, μια φορα, namco, ninja, old republic, παιχνιδι, rage, rare, support, studio, σκηνη, skins, slots, screen, systems, υπεροχη, storm
Τυχαία Θέματα