A Star is Born Review

Το πιο λαμπρό αστέρι…;

O Bradley Cooper, διάσημος αστέρας και πολλάκις υποψήφιος για Όσκαρ ηθοποιός, αποφάσισε να κάτσει για πρώτη φορά στην καρέκλα του σκηνοθέτη για να φέρει για τέταρτη φορά στη μεγάλη οθόνη το “A Star Is Born", με συμπρωταγωνίστριά του τη δημοφιλή ποπ

τραγουδίστρια Lady Gaga.

Εξαιρετικά τολμηρή κίνηση για κάποιον που κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, όχι μόνο να παίξει ενώ σκηνοθετεί και μάλιστα πλάι σε ένα τόσο δημοφιλές όνομα από τον χώρο της σύγχρονης αμερικανικής μουσικής σκηνής, αλλά και να πάρει το ρίσκο να δώσει τη δική του ερμηνεία και σκηνοθετική ματιά σε μια ταινία που, εκτός από την πρωτότυπη του 1937, όλες οι υπόλοιπες (1954 με τους Judy Garland και James Mason, 1976 με τους Barbra Streisand και Kris Kristofferson) απέκτησαν μια εμφανή δημοτικότητα στη σκηνή των μιούζικαλ του Χόλιγουντ. Ένα ρίσκο που εν μέρει απέδωσε, αλλά σίγουρα όχι ολοκληρωτικά.

Η ιστορία, ιστορικά ανακυκλώσιμη, αφορά μια νεαρή κοπέλα που δεν έχει καταφέρει να τολμήσει να ακολουθήσει το ονειρό της στη μουσική κι αρκείται με δυσκολία στην καθημερινότητά της. Όλο αυτό όμως θα αλλάξει όταν θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί έναν διάσημο τραγουδιστή και μουσικό, με τον οποίο θα ζήσει το απόλυτο παραμύθι προς τη φήμη και τη δόξα. Όσο όμως το μουσικό αστέρι της γεννιέται κι εξαπλώνεται, τόσο σβήνει του συντρόφου της κι η ρίξη είναι αναπόφευκτη. Πόσο μπορεί να επιβιώσει μια αγάπη σε μια τόσο σκληρή σκηνή; Για πόσο μπορεί ένας καλλιτέχνης να εκτίθει τα εσώψυχά του και να παραμένει αλώβητος;

Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που φιλοδοξεί να θίξει το φιλμ, χωρίς όμως να καταφέρνει να επικεντρωθεί σε κάποιο συγκεκριμένο για να χρωματιστεί και να γίνει ξεκάθαρο. Η σκηνοθεσία του Cooper είναι αδιαμφισβήτητα μια αξιόλογη προσπάθεια για ντεμπούτο, παρ’ όλο που η κάμερά του αγαπάει πιο πολύ αυτόν παρά την Lady Gaga και η επιδειξιομανία του είναι κομματάκι εμφανής , αλλά τα πλάνα στη σκηνή, η πολύ δυναμική εισαγωγή, το ποπ-φολκ χρώμα που βγάζει μια αίσθηση σύγχρονου μιούζικαλ που σχεδόν πάντα –οι λάτρεις έστω- αναζητάμε, το πώς χειρίστηκε την συμπρωταγωνίστριά του όταν θεωρούσε πως δεν θα αποδώσει στο έπακρο κι εν γένει κάποιες επιλογές που κάνουν το φιλμ να είναι πολύ σωστά στο σήμερα, δείχνουν έναν πολύ έξυπνο, σχεδόν μπαγαπόντη καλλιτέχνη που θα καταφέρει ακριβώς αυτό που θέλει, που θα δελεάσει, που θα εντυπωσιάσει, γιατί γνωρίζει πολύ καλά πώς πρέπει να πλασάρει τον εαυτό του και το είναι του, αλλά που –ας το ρίξουμε στην σκηνοθετική παρθενιά- έχει κάποιες εμφανείς αδυναμίες.

Η ροή του σεναρίου, το οποίο μάλιστα συνυπογράφει, έχει σοβαρά προβλήματα ροής και θέματος. Όταν βλέπεις το ”A Star is Born”, εννοείται θα περάσεις καλά, θα ψυχαγωγηθείς, θα ταξιδέψεις, αλλά όταν βγεις από την αίθουσα δεν θα θυμάσαι για τι πράγμα μιλάει. Μιλάει για την αγάπη; Λίγο ναι. Μιλάει για τις απαιτήσεις στη μουσική σκηνή και τις ανθρώπινες σχέσεις; Λίγο ναι. Μιλάει για οικογένεια, για να ακολουθείς το όνειρό σου, να εμπιστεύεσαι, να ακούς το ένστικτό σου; Λίγο ναι. Αυτά τα “λίγο” που μαζεύονται είναι απόλυτα λογικό να δυσκολεύουν έναν φρέσκο σκηνοθέτη και γενικά το σύνολο. Αυτό που πρέπει να παραδεχτούμε όμως –κι εδώ το λιντσάρισμα έρχεται σε 3,2,1…- είναι πως ο Cooper επισκίασε, και άθελά του κι εσκεμμένα, τη συμπρωταγωνίστριά του.

Η Gaga για κάποιον λόγο δεν είχε αυτήν τη μοναδική της σπιρτάδα που έχουμε δει στη σκηνή ή στο “American Horror Story” για παράδειγμα, αυτή η ιδιαίτερη στόφα της δεν υπήρχε, ήταν λίγο άχρωμη, ειδικά συγκριτικά με τον Cooper ο οποίος μπροστά της έμοιαζε συγκλονιστικός βετεράνος. Οι κινήσεις του, το ύφος του, η στάση του σώματός του αναλόγως το πλάνο, η φωνή του, οι εκφράσεις, όλα ήταν μελετημένα, προβαρισμένα και με κέφι αποδοσμένα, ολόσωστα και φυσικά οι σκηνές μαζί με τον αβίαστα υπέροχο Sam Elliott ανέβαζαν το prestige κατακόρυφα. Η “Βουγιουκλάκη” εδώ δεν ήταν η πρωταγωνίστρια, ο “Παπαμιχαήλ” μας ήτανε, και γιατί ήθελε ο σκηνοθέτης, αλλά και γιατί ο πρωταγωνιστής μπορούσε άνετα να ανταπεξέλθει.

Ο Bradley Cooper κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με ένα ποπ φιλμ απαιτήσεων, που έξυπνα ευελπιστεί να διαχειριστεί. Μια αμερικανική, σύγχρονη βερσιόν του “Πιο Λαμπρού Αστεριού”, που ενώ φιλοδοξεί να φτάσει τ’ αστέρια, η φιλοδοξία του παραμένει ανεκπλήρωτη, χωρίς όμως παράλληλα να τσαλαβουτάει στο κενό της ματαιότητας. Το “A Star is Born” έχει όλα όσα χρειάζεται για να γίνει fan favorite και να αποτελέσει μια διασκεδαστική διέξοδο· έχει Lady Gaga, τραγούδι, μια βατή και συνάμα σύγχρονη κι εντυπωσιακή ποπ-φολκ αισθητική, έναν Cooper μοναδικό κι έναν Sam Elliott συγκλονιστικό. Αυτό που δεν έχει όμως είναι μια κινηματογραφική κορύφωση που θα σου μείνει αξέχαστη και μια ξεκάθαρη σεναριακή ταυτότητα που θα μπορούσε να απογειώσει το μιούζικαλ, παρά τις όποιες άλλες αδυναμίες του.

IGN Greece[Update] Νκητες: Διαγωνισμός: Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την πρεμιέρα του "A Star is Born/Ένα Αστέρι Γεννιέται"Ο Kermit έγινε Bradley και η Miss Piggy έγινε Lady Gaga σε ένα νέο κωμικό βίντεοΈνα Αστέρι Γεννιέται/A Star is Born - Επίσημο trailer (Υποτιτλισμένο)

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα