60 χρόνια Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μέσα από 12 προβολές

Γενέθλια για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, το οποίο γιορτάζει φέτος 60 χρόνια σταθερής και επιτυχημένης πορείας. Η διοργάνωση σηκώνει αυλαία την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου και καθώς μετράμε πλέον αντίστροφα για την τελετή έναρξης, παρουσιάζουμε 12 χαρακτηριστικές και προσωπικά αγαπημένες προβολές, συνοδευόμενες με τις καλύτερες ευχές μας.

Αν αγαπάς την Έβδομη Τέχνη, αργά

ή γρήγορα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα βρεθεί στον δρόμο σου. Για εμένα, αυτή η ευλογημένη στιγμή ήρθε τον Νοέμβριο του 2007. Έκτοτε και για 12 συνεχή χρόνια παρακολουθώ το Φεστιβάλ, αρχικά σαν θεατής και στη συνέχεια ως δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου.

Ανατρέχοντας στις σημειώσεις μου, διαπιστώνω με έκπληξη ότι κατά τη διάρκεια του ετήσιου ραντεβού μου με την συμπρωτεύουσα - το οποίο το 2010 θα διπλασιαστεί, καθώς με χαρά θα ανακαλύψω και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - έχω καταφέρει να παρακολουθήσω, σχεδόν 220 ταινίες μεγάλου μήκους. Από αυτές διάλεξα τις 12 πιο χαρακτηριστικές και προσωπικά αγαπημένες, με απόλυτα υποκειμενικά κριτήρια. Μία από κάθε διοργάνωση που έχω παρακολουθήσει. Ταινίες αλλά και στιγμές διαχρονικές, που με κέρδισαν και τις μοιράζομαι εδώ, μαζί με τις ευχές μου για το επετειακό 60ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Με αγάπη από το Μεξικό: Αλφόνσο Κουαρόν
(48ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - 2007)
«Ano Una» (Year of the Nail - 2007) του Χονάς Κουαρόν

Για τα πρώτα του βήματα στον κινηματογράφο, τη σχέση του με το Μεξικανικό Σινεμά και το Χόλιγουντ, αλλά και τη νέα γενιά κινηματογραφιστών μίλησε ο καταξιωμένος Μεξικανός δημιουργός Αλφόνσο Κουαρόν στο masterclass που έδωσε ο 2007, στο 48ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα