2064: Read Only Memories Integral Review

Μετά τον Homo Sapiens, ακολουθεί ο Robo Sapiens...

Η ιδέα της τεχνητής νοημοσύνης είναι από τα αγαπημένα θέματα της επιστημονικής φαντασίας και συνήθως όταν μια μηχανή αποκτά πραγματική νοημοσύνη, αποτελεί άμεση απειλή για την ανθρωπότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το φιλμ του Stanley Kubrick 2001: A Space Odyssey, στο οποίο η τεχνητή νοημοσύνη ενός σκάφους σε διαστημική αποστολή ξεκληρίζει το πλήρωμα. Το 2064:

Read Only Memories από την άλλη φαντάζεται ένα διαφορετικό σενάριο, στο οποίο η τεχνητή νοημοσύνη που αποκτά συνείδηση διαλέγει να ζωγραφίζει και να φροντίζει φυτά.

Το cyberpunk adventure της Midboss αφηγείται την ιστορία ενός δημοσιογράφου στο Νeo San Francisco του 2064, που εξερευνά την εξαφάνιση του φίλου του και προγραμματιστή Hayden. Στην έρευνά του τον συνοδεύει το νοήμον ρομπότ, που δημιούργησε ο Hayden, ο Turing (όνομα φόρος-τιμής στον πατέρα της θεωρίας υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης, Alan Turing). Συνδυάζοντας τις ικανότητες σας, αλλά και με τη βοήθεια άλλων χαρακτήρων που θα γνωρίσετε στην πορεία, θα ανακαλύψετε μια τεράστια συνομωσία την οποία και θα πρέπει να σταματήσετε.

O κόσμος του Neo San Francisco παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η βιοτεχνολογία έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που οι επεμβάσεις προσθήκης διαφόρων augments είτε για κοσμητικούς σκοπούς, είτε για ιατρικούς, είναι ιδιαίτερα συνηθισμένες. Μια οργάνωση όμως που καλείται Human Revolution, θεωρεί τις τόσο δραστικές προσθήκες ως αποποίηση της ανθρωπιάς και προσβολή προς τη φύση και καλεί για την απαγόρευσή τους. Επιπλέον η εταιρία Parallax έχει κυκλοφορήσει προσωπικά ρομπότ, τα ROMs (Relationship and Organizational Managers), τα οποία φαίνονται έξυπνα αλλά δεν είναι τίποτα παραπάνω από καλά προγραμματισμένες μηχανές.

Η καλή γραφή του σεναρίου είναι εμφανής τόσο στο έξυπνο χιούμορ του, όσο και στην χάραξη παραλληλισμών μεταξύ των κοινωνικών προβλημάτων του σήμερα και αυτών του 2064. Η ωριμότητα της γραφής ήταν πραγματικά απροσδόκητη, καθώς το πρώτο χιούμορ της συνάντησης με τον Turing γρήγορα έδωσε την θέση του σε θέματα όπως ο φόνος, το πένθος, σεξουαλική και έμφυλη ταυτότητα και κυβερνητικά ελεγχόμενη στείρωση. Παρ’όλα αυτά το 2064: Read Only Memories δεν είναι μια καταθλιπτική ιστορία, καθώς καταφέρνει να ισοροπεί με χάρη πάνω στη διαχωριστική γραμμή του γέλιου και της θλίψης. Αυτό το οφείλει στο πολυποίκιλο σετ δευτερευόντων χαρακτήρων, κανένας εκ των οποίων δεν είναι μόνο όπως φαίνεται σε πρώτη όψη, αλλά κυρίως στην Melissa Hutchison (Clementine από το The Walking Dead) της οποίας η χαρισματική ερμηνεία ως Turing κλέβει την παράσταση.

Παρ’όλα αυτά, τo 2064: Read Only Memories δεν θα αρέσει σε όλους, λόγω του gameplay του. Βασικότερα, λόγω της απουσίας αυτού. Αν και παρουσιάζεται ως adventure, η προσέγγισή του παραπέμπει περισσότερο σε visual novel. Κοινώς, η ισχυρή πλειοψηφία του χρόνου σας θα ξοδευτεί στην ανάγνωση διαλόγων. Τα puzzles, εκτός από αραιά, είναι και μηδενικής δυσκολίας. Η λύση είναι πάντα εμφανής και τα αντικείμενα που χρειάζεστε θα είναι πάντα ακριβώς δίπλα σας. Πέρα από τα puzzles θα συναντήσετε και 1-2 minigames διαφορετικού τύπου, τα οποία προσωπικά βρήκα κουραστικά και θα προτιμούσα να έλειπαν.

Το art style του 2064: Read Only Memories είναι μια πραγματικά περίεργη επιλογή. Τα 16-bit γραφικά δεν ταίριαζαν με την cyberpunk αισθητική και τους έλειπε αυτή η ιδιαίτερη γοητεία που έχουν άλλοι τίτλοι με αντίστοιχο στύλ, όπως το Stardew Valley. Όσο όμως απογοητευτικός είναι ο οπτικός τομέας, τόσο καλός είναι ο ακουστικός. Το soundtrack είναι πραγματικά καλό, ενώ οι ερμηνείες των διαφόρων voice actors είναι, σχεδόν στο σύνολό τους, αψεγάδιαστες. Πολλόι από τους voice actors είναι βετεράνοι στο χώρο, με πολλαπλές εμφανίσεις σε κυκλοφορίες της Telltale, ενώ ίσως αναγνωρίσετε και μερικές διαδικτυακές “προσωπικότητες” σε μικρούς ρόλους.

Κατά την ενασχόληση μου με το 2064: Read Only Memories συνάντησα κάποια μικροπροβλήματα, όπως η μη ανταπόκριση στο πάτημα ενός κουμπιού και το γεγονός ότι έπρεπε να ανατρέξω σε προηγούμενο save μετά το τέλος ενός minigame γιατί δεν συνέβαινε απολύτως τίποτα. Επιπλέον, ο τρόπος επιλογής των αντικειμένων με τον αριστερό μοχλό δεν είναι ιδιαίτερα βολικός και τα αντικείμενα που πρέπει να επιλεχθούν πολλές φορές δεν φαίνονται ξεκάθαρα. Τέλος το HD rumble των joy cons πολλές φορές ήταν υπερβολικά έντονο φτάνοντας να ενοχλεί.

Η έκδοση του 2064: Read Only Memories στο Switch περιλαμβάνει, εκτός από το main story, την ιστορία “PUNKS Side Story” η οποία λειτουργεί ως πρόλογος, και τον “Endless Christmas Epilogue” ο οποίος σας επιτρέπει να εξερευνήσετε το Neo San Francisco μετά από τα γεγονότα της ιστορίας και να δείτε τις επιπτώσεις τους. Επιπλέον από το κύριο μενού θα έχετε πρόσβαση σε ένα ψηφιακό art book και στο soundtrack.

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για το Nintendo Switch, η οποία μας παραχωρήθηκε από την MidBoss.

IGN GreeceΗ HORI ανακοίνωσε τρεις νέους μοχλούς για το Nintendo SwitchH Nintendo θέλει να κυκλοφορεί "20-30 indie παιχνίδια στο Switch κάθε εβδομάδα"To eShop του Switch ανανεώθηκε

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα