1982: Η Ιταλία του μπρίο και της φαντασίας

Το Μουντιάλ της Ισπανίας, το 12ο ποδοσφαιρικό ραντεβού των λαών όλου του κόσμου θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και ως το Παγκόσμιο Κύπελλο των μεγάλων ανατροπών.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης συμμετείχαν 24 χώρες και όχι 16, ενώ ουσιαστικά ήταν το πρώτο Μουντιάλ που καθήλωσε τους Έλληνες στην τηλεόραση, καθώς στο αμέσως προηγούμενο της Αργεντινής η ώρα ήταν ακατάλληλες και μη τηλεοπτικές.

Η μεγάλη ανατροπή στο Μουντιάλ της Ισπανίας έγινε στην κατάκτηση του τροπαίου, με την Ιταλία να ξεπερνάει ακόμα και τον εαυτό της και με ήρωα τον Πάολο Ρόσι να φτάνει
στο θρίαμβο και στο 3ο Παγκόσμιο κύπελλο της ιστορίας της.

Δυο χρόνια μετά την αποτυχία της στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξήχθη στη χώρα της, η «Σκουάντρα Ατζούρα» βασιζόμενη ουσιαστικά στον ίδιο κορμό παικτών και υπό την καθοδήγηση του Έντζο Μπέαρζοτ έφτασε στην κατάκτηση του κυπέλλου αφού πέρασε από 40 κύματα. Ο μεγάλος Ρομπέρτο Μπέτεγκα λόγω σοβαρού τραυματισμού ήταν απών και ο Πάολο Ρόσι που είχε τιμωρηθεί με τριετή αποκλεισμό για την συμμετοχή του σε σκάνδαλο στημένων αγώνων επέστρεψε στη δράση τρεις μόλις αγωνιστικές πριν τη λήξη του «καμπιονάτο», καθώς η ποινή του μειώθηκε με παρέμβαση του Μπέαρζοτ.

Οι Ιταλοί αφού πρώτα αγκομάχησαν να περάσουν με τρεις ισοπαλίες την πρώτη φάση των ομίλων (ισοβάθμησαν με το Καμερούν), βρέθηκαν στην δεύτερη φάση στον ίδιο όμιλο με την κάτοχο του τίτλου Αργεντινή του Ντιέγκο Μαραντόνα και το πολύ μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, Βραζιλία. Στο πρώτο ματς με τα γκολ των Ταρντέλι και Καμπρίνι, η Ιταλία επικράτησε με 2-1 της Αργεντινής και στο παιχνίδι με την Βραζιλιά τη σκυτάλη στο σκοράρισμα ανέλαβε ο Πάολο Ρόσι ο οποίος με προσωπικό χατ τρικ πέταξε οδήγησε την Σκουάντρα Αντζούρα στη νίκη με 3-2 πετώντας εκτός τη Σελεσάο.

Στα ημιτελικά αντίπαλος των Ιταλών ήταν η Πολωνία όμως με την ψυχολογία των παικτών του Μπέαρζοτ στα ύψη ο Μπόνιεκ και η παρέα του αποδείχθηκαν εύκολη λεία, με τους Ιταλού να επικρατούν με 2-0.
Στον άλλο ημιτελικό ο οποίος ήταν ο πιο συγκλονιστικός σε εξέλιξη αγώνας του Μουντιάλ του 1982 η Γερμανία απέκλεισε στα πέναλτι την Γαλλία και ενώ η κανονική διάρκεια και η παράταση είχαν λήξει με 3-3.

Ο ημιτελικός σημαδεύτηκε από τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του Γάλλου σέντερ μπακ Μπατιστόν, στο θώρακα, ύστερα από εγκληματικό χτύπημα του τερματοφύλακα των Γερμανών, Σουμάχερ ο οποίος συνέχισε να αγωνίζεται κανονικά!

Ο τελικός της διοργάνωσης έγινε στο Σαντιάγο Μπερναμπέου μπροστά σε 90.000 κόσμο, με τη Γερμανία να υποκύπτει στην ανωτερότητα των Ιταλών που επικράτησαν με 3-1 με τα γκολ των Ρόσι, Ταρντέλι και Αλτομπέλι.
Πρώτος σκόρερ του Μουντιάλ αναδείχθηκε ο Πάολο Ρόσι ο οποίος σημείωσε 6 γκολ, ενώ στα θέματα που συζητήθηκαν περισσότερο απ όλα ηταν η απουσία του μεγάλου αστεριού της Γερμανίας, Μπέρντ Σούστερ, τον οποίο η σύζυγος του Γκάμπι δεν τον άφηνε να παίξει στην Εθνική ώστε να μη χαλάσουν οι . καλοκαιρινές τους διακοπές!!!

Ντίνο Τζόφ Κλαούντιο Τζεντίλε, Αντόνιο Καμπρίνι, Φούλβιο Κολοβάτι, Γκαετάνο Σιρέα, Τζιανκάρλο Αντονιόνι,Μάρκο Ταρντέλι, Τζιανπιέρο Μαρίνι, Μπρούνο Κόντι, Φραντζέσκο Γκρατσιάνι, Πάολο Ρόσι, Αλεσάντρο Αλτομπέλι, Γκαμπριέλε Οριάλι και Τζουζέπε Μπέργκομι, ήταν μερικά από τα αστέρια στα οποία στηρίχθηκε η Ιταλία για να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου.

Γήπεδα
Σαντιάγο Μπερναμπέου-Μαδρίτη(90.800)
Καμπ Νου-Βαρκελώνη (97.679)
Σάντσεθ Πιθκουάν-Σεβίλλη (68.110)
Μεστάγια-Βαλένθια (48.000)
Μπαλαΐδος-Βίγκο (56.790)
Χοσέ Θορρίγια-Βαγιαδολίδ (29.990)
Λα Ρομαρέδα-Σαραγόσα (41.806)
Μανουέλ Ρουίθ ντε Λοπέρα-Σεβίλλη (50.253)
Κάρλος Ταρτιέρε-Οβιέδο (28.421)
Ριαθόρ-Λα Κορούνια(34.190)
Ντε Σαρριά-Βαρκελώνη (40.400)
Βιθέντε Καλντερόν-Μαδρίτη (65.695)
Μαρτίνεθ Βαλέρο-Ελτσε (53.290)
Σαν Μαμές-Μπιλμπάο (46.223)
Χοσέ Ρίκο Πέρεθ-Αλικάντε (35.886)
Ελ Μολινόν-Χιχόν (45.153)
Λα Ροσαλέδα-Μάλαγα (34.411)
Keywords
Τυχαία Θέματα