Τhe professor… ο άνθρωπος πίσω από την επιτυχία της BYD που εκτοπίζει την Tesla

Στα τέλη του 2011, ο τότε ακόμη νέος Έλον Μασκ χλεύαζε την ιδέα ότι η πρωτοκαθεδρία της Tesla θα μπορούσε ποτέ να αμφισβητηθεί από την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD, θεωρώντας το προϊόν τους άσχημο και την εταιρεία δυσλειτουργική.

Μια δεκαετία αργότερα, η εταιρεία με έδρα το Shenzhen με επικεφαλής

τον Γουανγκ Τσουανφού διεκδίκησε την πρωτοκαθεδρία της Tesla ως ο μεγαλύτερος παραγωγός αυτοκινήτων με μπαταρίες. Το τέταρτο τρίμηνο του 2023, η BYD, η οποία ιδρύθηκε το 1995 και μετρά ως μέτοχο την Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ, πούλησε το αριθμό ρεκόρ 526.000 ηλεκτρικών οχημάτων μόνο με μπαταρία έναντι 484.000 της Tesla.

Η άνοδος της BYD προσθέτει στην αίγλη του αυτοδημιούργητου Γουάνγκ. Η ιστορία του καθηγητή – ερευνητή μη σιδηρούχων μετάλλων που έγινε σκληροτράχηλο στέλεχος με επιμελή εστίαση στην τεχνολογία, τις αλυσίδες εφοδιασμού και τη μείωση του κόστους έχει γίνει ευαγγέλιο στις κινεζικές σχολές επιστήμης και επιχειρήσεων.

Για τους υπαλλήλους του, ο Γουάνγκ είναι απλά γνωστός ως «Ο Πρόεδρος». Η ανεπιτήδευτη συμπεριφορά του 57χρονου δισεκατομμυριούχου κρύβει έναν μικροδιαχειριστή με μια σταχανοβίτικη εργασιακή ηθική.

«Η έννοια της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής απλά δεν είναι στο λεξικό του», ανέφερε στους FT ο Μάικλ Νταν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων αυτοκινήτων Dunne Insights που εστιάζει στην Ασία.

Πηγή: in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα