Συναινετικός Τσίπρας και “θα λογαριαστούμε” όταν περάσει η μπόρα

Πιστός στην τακτική της συναίνεσης που επέλεξε να ακολουθήσει από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία στη χώρα μας, εμφανίστηκε στην χθεσινή (08.04.2020) συνέντευξη στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαιτέρα στα θέματα της οικονομίας και στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας μάλιστα τον τρόπο που αντέδρασε η κυβέρνηση. «Θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση στις κρίσιμες ώρες να μην αντιμετώπιζε με τόση αλαζονεία τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όταν μάλιστα, αυτοί οι άνθρωποι είχαν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους και έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια. Δεν είναι σωστό να αμφισβητούν την ειλικρίνεια των προθέσεων και την ακρίβεια των αριθμών», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην Κουμουνδούρου έχουν αποφασίσει να λειτουργήσουν υποβοηθητικά προς την κυβέρνηση όλο το επόμενο διάστημα καθώς θεωρούν ότι η κρίση στην οικονομία θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε άλλωστε την κατάσταση επισημαίνοντας ότι «η Ευρώπη μπαίνει στη μεγαλύτερη ύφεση από τον πόλεμο και μετά. Η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη από το 2008 και είναι εθνικό μας καθήκον να μην επιτρέψουμε να πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού για να βγούμε από τα μνημόνια και την λιτότητα».

Στην οικονομική ανάλυση που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο μαξιλάρι που άφησε η κυβέρνηση του και το οποίο μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες.

«Η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα και αυτό είναι το μαξιλάρι ασφαλείας. Τα 37 δισ. που μέρος τους πρέπει να αξιοποιηθεί για να μειώσουμε τις συνέπειες της κρίσης. Από αυτά τα 16,5 περίπου είναι κλειδωμένα για το χρέος. Αυτό που προτείνουμε έχει διαφορά στην ποσότητα και την ποιότητα. Εμείς λέμε 14 δισ. ζεστό χρήμα στην αγορά. Αυτά τα χρήματα πρέπει να πάνε για να διατηρήσουμε ζωντανή την προσφορά και την ζήτηση. Απαλλάσσουμε τις επιχειρήσεις από το ασφαλιστικό και φορολογικό κόστος για τουλάχιστον ένα τρίμηνο» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Θα λογαριαστούμε»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε ωστόσο και στη φράση που χρησιμοποιούν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. «θα λογαριαστούμε») και αλλά και στο είδος της αντιπολίτευσης που ακολουθεί το κόμμα του.

«Το να θεωρεί κανείς ότι πρέπει να περάσει η μπόρα για να αρχίσει «ο λογαριασμός» κατ’ αρχήν είναι μια θετική στάση» είπε. «Σας θυμίζω ότι στο παρελθόν η αντιπολίτευση έκανε κριτική την ώρα της κρίσης όπως με τα “Γερούν γερά”».

Και πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας: «Πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση υπάρχει ένα εποικοδομητικό κλίμα συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Η μεγάλη εικόνα που πρέπει να δούμε είναι η συνεννόηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πρέπει να μας πιστώσετε ότι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει να κάνει με την στάση που κρατούσαν άλλα κόμματα  παλιότερα».

Πηγή : newsit.gr
Keywords