Στο Μάτι ο πρωθυπουργός

Από ένα δελτίο Τύπου μάθαμε σήμερα ότι ο πρωθυπουργός επισκέπτεται το Μάτι. Είναι η δεύτερη επίσκεψη στην περιοχή μετά την φονική πυρκαγιά. Ο πρωθυπουργός έφτασε λίγο μετά τις 10.30 στο Μάτι. Εκεί, βρίσκονταν ήδη ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Ρένα Δούρου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Χρήστος Σπίρτζης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, έφτασε στο Μάτι υπο την συνοδεία και την επίβλεψη ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις πρώτες

επαφές του με τον κόσμο πριν μπει σε σύσκεψη τον πρωθυπουργό ένα κοριτσάκι τον υποδέχθηκε με μια ανθοδέσμη. Την ίδια ώρα δεκάδες αστυνομικοί δημιουργούσαν ένα τείχος ασφαλείας μπρος και πίσω από τον πρωθυπουργό. Εκτός από κάποια χειροκροτήματα ακούστηκαν και αποδοκιμασίες. Ο κ. Τσίπρας έφτασε εκεί προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης των μέτρων αποκατάστασης των ζημιών από τις πυρκαγιές. Ο πρωθυπουργός έχει επικαλεστεί άλλωστε πολλές φορές στο παρελθόν την ιδιότητά του ως πολιτικού μηχανικού. Η Ρένα Δούρου επισκέπτεται για πρώτη φορά το Μάτι μετά την φονική πυρκαγιά.

«Είμαι εδώ για να δώσω το μήνυμα ότι το Μάτι δεν θα ξεχαστεί μετά το πέρας της θλιβερής δημοσιότητας των πρώτων ημερών. Είναι ένα στοίχημα να αναγεννηθεί. Να προστατευτούν οι ιδιοκτήτες, οι κάτοικοι, αλλά και να αντιμετωπιστούν χρόνιες στρεβλώσεις και παθογένειες στην περιοχή», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους εκπροσώπους των κατοίκων κατά τη διάρκεια ανοικτής συνάντησης μαζί τους σε κεντρικό χώρο της περιοχής.

Υπογράμμισε ότι «για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται κινητοποίηση και των ενεργών πολιτών που πήραν στις πλάτες τους αυτή την προσπάθεια, χρειάζεται όμως και η συνεισφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αυτή την προσπάθεια». Μίλησε για τη στρέβλωση του να έχουμε μια περιοχή που η μισή ανήκει σε έναν δήμο και η άλλη μισή σε έναν άλλον, τονίζοντας ότι μέχρι το γεγονός αυτό να αντιμετωπιστεί, χρειάζεται συνεργασία ανάμεσα στις δύο δημοτικές Αρχές και την Περιφέρεια.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους κατοίκους να του πουν με ειλικρίνεια ποια από τα αιτήματα που του είχαν θέσει στη συνάντηση που είχαν μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου στις 6 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν, ποια προχωρούν και ποια όχι, υπογραμμίζοντας ότι δεν ήρθε εδώ για τις εντυπώσεις. «Μάχη δίνουμε» τόνισε και πρόσθεσε: «Ήρθα για να ακούσω από εσάς τους κατοίκους ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες και οι ποιοι οι στόχοι στους οποίους πρέπει να επικεντρωθούμε».

Ο πρωθυπουργός, θύμισε ότι στη συνάντηση της 6ης Αυγούστου συζήτησαν μεταξύ άλλων και το ζήτημα των μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ποιότητας του αέρα που αναπνέουν στην περιοχή. Ζήτημα που έθεσαν εκ νέου οι κάτοικοι και για το οποίο εγείρουν ανησυχία. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η κινητοποίηση επ’ αυτού ήταν άμεση και πώς το κρίσιμο από δω και πέρα είναι η διασφάλιση της παρουσίας των ανθρώπων που ζουν εδώ μόνιμα, με στόχο «να ξαναδώσουμε πνοή και ζωή στο Μάτι». Υπογράμμισε τον στόχο «να κάνουμε ότι περνά απ’ το χέρι μας να διασφαλίσουμε τις ομαλές συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που διαμένουν στο Μάτι μόνιμα».

Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα μετά την φωτιά στο Μάτι

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ως προς τα στοιχεία αναφορικά με το πως προχωρά η υλοποίηση των μέτρων, έως και χθες έχει αποδοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών το ποσό των 6.543.504,04 ευρώ, σε 2.647 δικαιούχους για τα επιδόματα άμεσων βιοτικών αναγκών (586,94 ευρώ) και σε 1.112 δικαιούχους για τα επιδόματα απλών επισκευαστικών εργασιών και αντικατάστασης οικοσκευής (έως 5.869,41 ευρώ).

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης των οικογενειών των θανόντων ήδη έχει χορηγηθεί:

– Οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους 545.000,00 ευρώ σε δικαιούχους συγγενείς θανόντων κατά τις πυρκαγιές, με τη διαδικασία να συνεχίζεται.

– Μηνιαίο επίδομα 1.000 ευρώ στα οχτώ προστατευόμενα τέκνα των θανόντων κατά τις πυρκαγιές για τους προηγούμενους μήνες (Ιούλιο, Αύγουστο), με τη διαδικασία να συνεχίζεται.

Όσο για τα μέτρα ανακούφισης εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών:

– Χορηγήθηκε απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έτους 2018 για όλα τα ακίνητα που βρίσκονται στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές.

– Δόθηκε παράταση μέχρι 30.10.2018 για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017

– Παρατάθηκε έως την 23η Ιανουαρίου 2019 η καταβολή των βεβαιωμένων και ρυθμισμένων οφειλών.

– Προβλέφθηκε η άρση των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών έως την 23η Ιανουαρίου 2019,

– Δόθηκε έως την 30η Οκτωβρίου 2018 παράταση υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαδικασίες από τα άλλα αρμόδια υπουργεία. Μεταξύ άλλων, από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών:

– Έως τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν 5.100 αυτοψίες και ενεργοποιήθηκαν 385 μηχανικοί.

– Έως σήμερα έχουν κατατεθεί 4.678 αιτήσεις, έχουν εγκριθεί και έχουν πληρωθεί 2.281 αιτήσεις που αφορούν νοικοκυριά δικαιούχοι και 52 επιχειρήσεις δικαιούχοι, έχουν εξεταστεί όλες οι αιτήσεις και έχουμε επικοινωνήσει με όλους τους υποψήφιους δικαιούχους για παροχή διευκρινίσεων και συμπληρωματικά στοιχεία λόγο κυρίως συνιδιοκτησιών και μη ορθής φορολογικής δήλωσης ακινήτων και ενοικιαστηρίων ενώ έχουν απορριφθεί 550 αιτήσεις. Το ποσό που έχει ήδη δοθεί ανέρχεται σε 10.917.653 Ευρώ για τα νοικοκυριά και 370.100 Ευρώ για τις επιχειρήσεις.

– Την Παρασκευή 24 Αυγούστου εκδόθηκε η απόφαση για την επιδότηση ενοικίου και έχουν κατατεθεί 44 αιτήσεις.

– Το υπουργείο έχει προχωρήσει σε αποδοχή δωρεών κατεδάφισης κτιρίων από Τεχνικές εταιρίες και για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα κατεδάφισης αδαπάνως για τους πολίτες με την προϋπόθεση να συναινέσουν σε αυτό οι ιδιοκτήτες.

– Παράλληλα, το υπουργείο προχώρησε σε συμβάσεις ελέγχου και απομάκρυνσης από τα κτίρια αμιάντου. Έχουν γίνει ήδη οι πρώτοι οπτικοί έλεγχοι εντοπισμού και έχει ξεκινήσει από 10 Αυγούστου η διαδικασία απομάκρυνσης από τα οριστικά κατεδαφιστέα κτίρια στα οποία ο αμίαντος έχει καεί, θα συνεχιστεί στα κατεδαφιστέα που χρειάζεται απλή αποξήλωση και θα συνεχιστεί σε όσα έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα ή πράσινα όπου χρειάζεται απλή αποξήλωση .

– Από την 1η Αυγούστου έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες υλοτόμησης σε οικιστικές περιοχές στην Ανατολική Αττική με συμβάσεις που συνάπτει το υπουργείο με υλοτομικούς συνεταιρισμούς και έχουν νοικιαστεί από το υπουργείο μηχανήματα για διευκόλυνση της υλοτόμησης και μεταφορά κορμών και κλαδιών σε χώρο που συμφωνήθηκε με το δασαρχείο και τους 2 δήμους της περιοχής.

– Σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τους δήμους και το δασαρχείο έχει εγκατασταθεί στο χώρο εναπόθεσης εξοπλισμός θρυμματισμού κλαδιών και το τρίμα μεταφέρεται και διαχέεται σε δασική έκταση που υποδείχτηκε από το δασαρχείο.

Πηγή : newsit.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα