Ρωξάνη Μπέη στο NewsVoice: H χώρα αντιμετωπίζει σημαντικό έλλειμμα κράτους δικαίου

Λίγες ημέρες μακριά από τις κάλπες και προσπαθούμε να σας παρουσιάσουμε κάθε μέρα ένα διαφορετικό πρόσωπο της νέας γενιάς που ζητάει την ψήφο μας. Η Ρωξάνη Μπέη υποψήφια στην Α’ Αθήνας και δικηγόρος μας ανοίγει τα χαρτιά της για ζητήματα που μας απασχολούν.

Αρχικά θα θέλαμε να σας ευχαριστούμε για την συνέντευξη αυτή. Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές και όσο πλησιάζουμε παρατηρούμε πως Νέα Δημοκρατία

και ο ΣΥΡΙΖΑ Συσπειρώνουν ολοένα και παραπάνω τους ψηφοφόρους τους τι αποτέλεσμα πιστεύετε ότι θα φέρει αυτό σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.
Η έντονη πόλωση παραδοσιακά ευνοεί το δικομματισμό και τα μεγάλα κόμματα. Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνουν τα ακροατήριά τους με στόχο να συρρικνώσουν τη δυναμική των μικρότερων κομμάτων και κυρίως να ανακόψουν την άνοδο του ΠΑΣΟΚ. Το μεγάλο λάθος τους είναι ότι αντιμετωπίζουν και το ΠΑΣΟΚ ως ένα μικρό κόμμα. Ωστόσο, είμαστε μια παράταξη σε ανοδική τροχιά, με αξιόλογη δυναμική και μια πρόταση διακυβέρνησης προς όφελος των πολιτών. Ακόμη περισσότερο, είμαστε μια παράταξη με βαριά ιστορία και πολιτική κληρονομιά, ένα κόμμα που έχει προσφέρει τόσα πολλά στη χώρα και το έργο μας δεν ξεχνιέται έτσι εύκολα. Το μεγάλο στοίχημα που έχουμε μπροστά μας, ως ΠΑΣΟΚ, είναι να ανατρέψουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς και να δείξουμε ότι το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα δεν είναι «χορός για δύο». Κερδίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών ως προς το πολιτικό μας πρόγραμμα και τις ικανότητές μας για τη διακυβέρνηση του τόπου και διαμορφώνοντας μια δυναμική που θα αποτυπωθεί και στην κάλπη. Πιστεύω ειλικρινά ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποτελέσει τη μεγάλη έκπληξη των εκλογών, ξεπερνώντας τις όποιες προσδοκίες. Τη στιγμή που η ψήφος στη ΝΔ ή το ΣΥΡΙΖΑ είναι προϊόν δυσπιστίας προς τον έτερο πόλο του δικομματισμού, το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που κερδίζει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος, διότι μιλάει πολιτικά και ουσιαστικά.

Στην πρόσφατη τηλεμαχία των αρχηγών των κομμάτων ο πρόεδρος βρέθηκε στο προσκήνιο της συζήτησης για δύο βασικά θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό τις παρακολούθησης αλλά και την μετεκλογική συνεργασία. Πόσο κοντά βρισκόμαστε στο να δούμε μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές με την στήριξη του κόμματος σας; Και πώς πιστεύετε ότι οι πολίτες έχουν δει τους τελευταίους μήνες το ζήτημα των παρακολουθήσεων;
Ως ΠΑΣΟΚ έχουμε τοποθετηθεί με σαφήνεια για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με άλλα κόμματα. Οποιαδήποτε συνεργασία δεν μπορεί παρά να βασίζεται σε προγραμματική σύγκλιση, όχι στη νομή της εξουσίας. Αν και εφόσον υπάρχει προγραμματική σύγκλιση, το πρόσωπο του πρωθυπουργού, όπως και αυτά των υπουργών, θα πρέπει να μπορούν να εκφράσουν αυτήν τη σύγκλιση. Όσο ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας επιμένουν να μην κάνουν πίσω, λέγοντας πως όποιου το κόμμα είναι πρώτο, θα πρέπει εκείνος να είναι και πρωθυπουργός, αποδεικύνουν ότι δεν έχουν αντιληφθεί τα πραγματικά διακυβεύματα για τη χώρα και καθιστούν τα σενάρια συνεργασίας όλο και πιο απίθανα. Εκτός αυτού, δεν συζητάμε για προοδευτική κυβέρνηση με το ΜΕΡΑ25 και όσους έπαιξαν την τύχη της χώρας μας στα ζάρια. Ούτε οι επικοινωνιακές μεθοδεύσεις του κ. Τσίπρα βοηθούν την υπόθεση. Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πρόκειται για ένα μείζον πλήγμα για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία μας, που δεν προσφέρεται για τακτικισμούς από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Όσο κι αν η κυβένρηση και το σύστημα εξουσίας που έχει χτίσει κάνουν τα πάντα για να ξεχαστεί από το δημόσιο διάλογο, το σκάνδαλο αυτό είναι μια απ’ τις πιο μαύρες σελίδες της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας και είμαι σίγουρη πως θα επηρεάσει, και πρέπει να επηρεάσει, την τελική κρίση των πολιτών.

Για μία νέα πολιτικός σαν εσάς πιστεύετε ότι υπάρχει χώρος στο δημόσιο διάλογο και την πολιτική σε ένα σύστημα στο οποίο κυριαρχούν Πρόσωπα εδώ και δεκαετίες;
Η αλήθεια είναι ότι η πολιτική στη χώρα μας αποτελεί, δυστυχώς, «κλειστό σπορ» για πολλούς νέους υποψηφίους. Δεν είναι εύκολο για ένα νέο πρόσωπο, χωρίς επαρκείς πόρους και χωρίς την κατάλληλη προβολή, να μπορέσει να απευθυνθεί σε ένα μαζικό ακροατήριο και να αποκτήσει αναγνωρισιμότητα. Ωστόσο, η κοινωνία και οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Το αίτημα για ανανέωση έχει αρχίσει εδώ και καιρό να κερδίζει έδαφος. Είμαι αισιόδοξη και ευελπιστώ πως ακόμα και αν δεν υπάρχει αρκετός χώρος για νεά πρόσωπα, θα υπάρξει σίγουρα στο μέλλον, όχι μόνο για μένα, αλλά και για πολλούς άλλους. Εξάλλου, αυτό είναι το αίτημα της κοινωνίας, όμως χρειάζονται και οι ανάλογες προσπάθειες από τα κόμματα και την Πολιτεία. Κυρίως, χρειάζεται ειλικρινής πολιτική βούληση για ανανέωση. Σε ότι αφορά εμάς ως ΠΑΣΟΚ, θεωρώ ότι έχουμε δείξει την ανάλογη βούληση.

Ποιοι θα ήταν για εσάς η βασικότερη πυλώνες της πολιτικής που θα έπρεπε να έχει στην πρώτη γραμμή η νέα κυβέρνηση της χώρας από όποιον κι αν σχηματιστεί.
Οι βασικότεροι άξονες πολιτικής στους οποίους οφείλει κάθε κυβέρνηση να επικεντρώνεται πάντοτε, πρέπει να εξαρτώνται από τις αντικειμενικές ανάγκες της χώρας την εκάστοτε περίοδο. Αυτή τη στιγμή, η χώρα αντιμετωπίζει σημαντικό έλλειμμα κράτους δικαίου, ένα εξίσου σημαντικό έλειμμα κοινωνικού κράτους, καθώς και το ακανθώδες πρόβλημα μιας οικονομικής ανάπτυξης για λίγους, δίχως εργασιακή δικαιοσύνη. Συνεπώς, μια κυβέρνηση που θέλει πράγματι να εργαστεί προς όφελος του ελληνικού λαού, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να οικοδομήσει ένα πραγματικό κοινωνικό κράτος δικαίου, με ισχυρούς θεσμούς, διαφάνεια και αξιοκρατία, που θα διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση όλων σε βασικά κοινωνικά αγαθά και δικαιώματα, όπως η υγεία, η παιδεία, η κατοικία. Θα πρέπει να διαμορφώσει ένα οικονομικό μοντέλο που θα έχει ως προτεραιότητα τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και ένα εργασιακό καθεστώς που θα σέβεται και θα προστατεύει τους εργαζομένους, χωρίς από την άλλη να αδικεί τους εργοδότες. Θα πρέπει, επίσης, να ενδιαφερθεί πραγματικά για τους νέους, με πολιτικές που εμπράκτως ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, για την ισότητα των φύλων, στην εργασία, στην πολιτική και την καθημερινότητα, για τα δικαιώματα των μεταναστών, για την προστασία του περιβάλλοντος και φυσικά, μετά από την τραγωδία στα Τέμπη, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου και των αντίστοιχων υποδομών της χώρας. Αυτά, βέβαια, απαιτούν μια σοσιαλδημοκρατική πολιτική ατζέντα, που μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να υπηρετήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα