Παραμονή Πρωτοχρονιάς με τον φόβο του κορονοϊού – Ο γρίφος για τα σχολεία

Η τελευταία ημέρα του 2020 είναι περίεργη, όπως ακριβώς ήταν και όλη η χρονιά.

Και αυτό, διότι τόσο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς – αλλά και ανήμερα – θα ισχύσουν τα ίδια μέτρα που ίσχυσαν την παραμονή και ανήμερα τα Χριστούγεννα για τις συγκεντρώσεις στα σπίτια. Με τον κανόνα, δηλαδή, «μία συν μία οικογένεια» και το όριο των εννέα ατόμων, καθώς και την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας.
Οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ

για την τήρηση των μέτρων προαναγγέλλονται αυστηρότεροι από αυτούς των Χριστουγέννων, καθώς το… μεταμεσονύχτιο έθιμο της αλλαγής του χρόνου μπορεί να βρει αρκετούς σε σπίτια ή στους δρόμους. Το σχέδιο περιλαμβάνει έτσι ακόμη και διακοπή της κυκλοφορίας σε μεγάλους οδικούς άξονες της Αθήνας και άλλων πόλεων, ενώ η Αστυνομία προειδοποιεί σε περίπτωση καταγγελιών με ελέγχους σε σπίτια – ασφαλώς παρουσία εισαγγελέα. Την ίδια προειδοποίηση απηύθυνε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι η κατάσταση στην Αττική είναι «πάρα πολύ προβληματική» και γι’ αυτό παρακολουθείται στενά.

Στο «κόκκινο» βρίσκονται, όμως, τις τελευταίες ημέρες Κάλυμνος – όπου επιβλήθηκε τοπικό lockdown έως τις 9 Ιανουαρίου – Κοζάνη, Κιλκίς, Δυτική Αττική, Έβρος, Θάσος, Ροδόπη, Φλώρινα, Λέσβος και Ξάνθη. Σημειώνεται ότι στη Λέσβο θα βρεθεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα επισκεφθεί το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης – όπως έπραξε και την περασμένη εβδομάδα σε Γιαννιτσά, Έδεσσα και Βέροια – ενώ θα συνδυάσει την επίσκεψή του και με το προσφυγικό, καθώς θα επισκεφθεί τους άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού Σώματος για να ενημερωθεί για τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, αλλά και την προσωρινή δομή φιλοξενίας στο Μαυροβούνι. Επίσης, θ’ ακούσει τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα από τους στρατιώτες στην 98 ΑΔΤΕ.

Την ίδια στιγμή, σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της επαναλειτουργίας των σχολείων, καθώς καταγράφεται διάσταση απόψεων μεταξύ των ειδικών. Προτεραιότητα της κυβέρνησης, βέβαια, παραμένει το άνοιγμα όλων των σχολικών βαθμίδων, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν και θ’ ανακοινωθούν την ερχόμενη Δευτέρα, ύστερα από τη νέα συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έχει πέσει και το σενάριο της διενέργειας προληπτικών τεστ σε μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς ή της λήξης των μαθημάτων σε διαφορετικό ωράριο, ούτως ώστε ν’ αποφεύγεται ο συνωστισμός. Εάν πάντως οι ειδικοί δώσουν το “πράσινο φως”, τότε ενδέχεται τα σχολεία να επαναλειτουργήσουν στις 11 και όχι στις 8 Ιανουαρίου (σ.σ.: ημέρα Δευτέρα).

www.newsit.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα