Κυρ. Πιερρακάκης: Η Ελλάδα θα αποπληρώσει δέκα χρόνια νωρίτερα τα δάνεια του πρώτου μνημονίου
Την πρόθεση της Ελλάδας να αποπληρώσει νωρίτερα τα δάνεια του πρώτου Μνημονίου επιβεβαίωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης. Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ από την έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ο κύριος Πιερρακάκης τόνισε ότι «έχουμε ήδη αποπληρώσει τα δάνεια του ΔΝΤ
Θέτοντας το χρονοδιάγραμμα, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είπε ότι «καλώς εχόντων των πραγμάτων θέλουμε να το κάνουμε αυτό δέκα χρόνια νωρίτερα», δηλαδή το 2031 αντί του 2041, που έχει συμφωνηθεί.
Ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε ότι «υπάρχουν προφανώς και λόγοι “σινιάλου” στις αγορές, αλλά το πιο ουσιαστικό είναι να μπορεί κανείς να βγάζει βάρος από πάνω του». Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «μειώνοντας και αποκλιμακώνοντας το χρέος γρήγορα, τα πρωτογενή πλεονάσματα που δημιουργούμε θα μπορούν να φτάνουν γρηγορότερα και καλύτερα στην κοινωνία».
Ερωτηθείς για τη βελτίωση της εικόνας του ελληνικού χρέους, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε πως «ήδη υπάρχει πρόβλεψη ότι θα μειωθεί πολύ γρηγορότερα, ότι πολύ σύντομα, εάν συνεχίσουμε με τις ίδιες επιδόσεις, δεν θα είμαστε η πιο χρεωμένη χώρα στην Ευρώπη». Όπως ανέφερε, «η αποκλιμάκωση είναι ραγδαία. Είδατε και χθες στις σχετικές ανακοινώσεις είμαστε στο 153%».
Κ. Πιερρακάκης στο ΔΝΤ: Η ελληνική οικονομία είχε πάντα το κατάλληλο υλικό αλλά δεν διέθετε το απαραίτητο λογισμικό
Στη δύσκολη δημοσιονομική πορεία αλλά και στους τρόπους με τους οποίους έχει επιτευχθεί η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης κατά τη διάρκεια ομιλίας που πραγματοποίησε σε πάνελ στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.
Με τίτλο «Μονοπάτια προς την Ευημερία – Πολιτικές και Συνεργασίες για την Επιτυχία» το πάνελ αναφέρθηκε στις θετικές οικονομικές επιδώσεις της Ελλάδας σε μια περίοδο έντονης οικονομικής αστάθειας. Το συγκεκριμένο γεγονός έρχεται σε αντίθεση με τα χρόνια της οικονομικής κρίσης όπου η χώρα μας βρισκόταν στο επίκεντρο των Γενικών Συνόδων του ΔΝΤ ως αρνητικό παράδειγμα και παράγοντας οικονομικής αβεβαιότητας.
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε λόγο για μια συμβολική ημέρα, καθώς πριν 15 χρόνια η Ελλάδα είχε γίνει αποδέκτης του πρώτου πακέτου διάσωσης και είχε ξεκινήσει τη συνεργασία της με το ΔΝΤ. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υπενθύμισε ότι ήταν μια πολύ δύσκολη δεκαετία για την Ελλάδα, με δεδομένο ότι η χώρα έχασε 24 μονάδες του ΑΕΠ, υπέστη μια τεράστια οικονομική συρρίκνωση που εκτόξευσε την ανεργία και έχασε οικονομικά μια ολόκληρη δεκαετία.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Πιερρακάκης υποστήριξε ότι η εικόνα ξεκίνησε να αλλάζει το 2019 όταν η κυβέρνηση υλοποίησε οικονομικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που άρχισαν να παράγουν αποτελέσματα.
«Έχουμε δει σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα. Μόλις χθες υπήρξε ανακοίνωση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής. Μόλις 6 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν δημοσιονομικό πλεόνασμα. Η Ελλάδα βρίσκεται μέσα σε αυτά τα έξι κράτη και ο ρυθμός ανάπτυξής μας είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο της ΕΕ», ανάφερε χαρακτηριστικά. Στο σημείο αυτό, ο Κυριάκος Πιερρακάκης παρατήρησε ότι τέσσερις από τις έξι χώρες που έχουν πλεόνασμα είχαν προγράμματα με το ΔΝΤ μέσα στη τελευταία δεκαετία.
Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στους βασικούς πυλώνες της πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και στη συζήτηση για τον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών πλεονασμάτων. Υπό αυτό το πρίσμα, τόνισε τη μείωση των κόκκινων δανείων, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την ανάγκη δημοσιονομικής σύνεσης, λέγοντας πως ο λογαριασμός δεν μπορεί να περάσει στις επόμενες γενιές όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
Όσον αφορά τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις, παρουσίασε ενδεικτικά τη δραματική εκτόξευση του αριθμού των ψηφιακών συναλλαγών, το πράσινο φως για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, τη μείωση των διοικητικών και γραφειοκρατικών εμποδίων, αλλά και τη δυνατότητα για την κεφαλαιοποίηση των επενδύσεων.
Χρησιμοποιώντας μια αναλογία, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξήγησε ότι τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα είχε πάντα το κατάλληλο υλικό αλλά δεν διέθετε το απαραίτητο λογισμικό. Όπως εξήγησε, η χώρα μας στερούταν το σωστό θεσμικό πλαίσιο, τους κατάλληλους κανόνες μαζί με τη σωστή νοοτροπία που θα απελευθέρωνε τις αναπτυξιακές δυνατότητες της σε κλασσικούς τομείς, όπως ο τουρισμός, τα ακίνητα και οι άμεσες ξένες επενδύσεις, αλλά και σε μη προφανείς τομείς όπου υπάρχουν δυνατότητες για ανάπτυξη.
Τέλος, ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε σε ένα άρθρο της εφημερίδας New York Times που υπογράφει ο Τόμας Φρίντμαν την ίδια μέρα που πριν 15 χρόνια η Ελλάδα υπέγραφε το πρώτο μνημόνιο. Στο τέλος αυτού του άρθρου, ο Τόμας Φρίντμαν γράφει ότι τα επόμενα χρόνια δεν πρόκειται να επικεντρωθεί στην απόδοση των ελληνικών ομολόγων αλλά στην επιστροφή των νέων Ελλήνων.
«‘Αν τους δείτε να φεύγουν από τη χώρα, ξεκινήστε να πουλάτε. Αν τους δείτε να επιστρέφουν ή να μένουν, αρχίστε να αγοράζετε’. Οι Έλληνες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν τα τελευταία χρόνια, ειδικά επειδή καταφέραμε να αναλάβουμε το κόστος αυτών των μεταρρυθμίσεων από νωρίς. Και αυτή τη στιγμή, βλέπουμε τα κέρδη (αυτής της προσπάθειας)», ανάφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Πηγή: Αθηναϊκό-Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων
Το άρθρο Κυρ. Πιερρακάκης: Η Ελλάδα θα αποπληρώσει δέκα χρόνια νωρίτερα τα δάνεια του πρώτου μνημονίου εμφανίστηκε πρώτα στο newsvoice.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πώς συνέβη η τραγωδία με την παράσυρση 12χρονης στου Ρέντη: Συνελήφθη ο οδηγός – Βίντεο ντοκουμέντο
- Eurovision 2025: O παραγωγός του διαγωνισμού μίλησε για τη χώρα που έχει ξεχωρίσει από τις πρόβες - «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο»
- Αυτόπτης μάρτυρας του τροχαίου με νεκρή 12χρονη στου Ρέντη: «Το παιδί ήταν δίπλα από το αμάξι, ξαπλωμένο εκεί»
- Ο άνδρας που έδωσε την κροτίδα στον Άρη Μουγκοπέτρο παρουσιάστηκε στην αστυνομία – «Τον κατέστρεψε τον άνθρωπο»
- Ρέντη: Βίντεο σοκ από το θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 12χρονη - Σκληρές εικόνες
- Ο Τούρκος που προέβλεψε τον σεισμό αμφισβητεί όσα ακούμε στην Ελλάδα
- Ο άγιος Παΐσιος είναι κοντά μας και μετά την κοίμηση
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι πληρωμές που έρχονται τον Μάιο και τον Ιούνιο
- Άρης Μουγκοπέτρος: «Βρήκα την κροτίδα στο κέντρο» – Τι λέει ο φίλος του (βίντεο)
- Ο Ετεοκλής Παύλου επέστρεψε στο Breakfast@star: "Είμαι καλά, είμαι όρθιος"
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsvoice
- Τελευταία Νέα Newsvoice
- Κυρ. Πιερρακάκης: Η Ελλάδα θα αποπληρώσει δέκα χρόνια νωρίτερα τα δάνεια του πρώτου μνημονίου
- Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε απορρίμματα σε υπαίθριο χώρο στον Βοτανικό
- Στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σήμερα ο πρωθυπουργός
- Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ έχουν μείνει πίσω στις υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων
- O Ντ. Τραμπ προανήγγειλε «σημαντική» μείωση στους επιπλέον δασμούς στην Κίνα
- Το ΔΝΤ αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία
- Συνεχίζεται η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα – Ομαλοποιήθηκε η κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου
- ΗΠΑ: Ποινικές διώξεις σε 27 πρόσωπα που φέρονται να συνδέονται με τη συμμορία Tren de Aragua
- Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche θέλει να επενδύσει 50 δισ. δολ. στις ΗΠΑ μέσα στα 5 επόμενα χρόνια
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο Τούρκος που προέβλεψε τον σεισμό αμφισβητεί όσα ακούμε στην Ελλάδα
- Τ. Θεοδωρικάκος: Η «αντιπολίτευση της Μ. Εβδομάδας» τελείωσε – Υπάρχει μια κυβέρνηση που δουλεύει με σχέδιο
- Ο Μίλερ απέρριψε πρόταση της Σινσινάτι
- Η UEFA σκέφτεται την κατάργηση της παράτασης
- Η Αλ Νασρ έχει στο στόχαστρό της τον Μοχάμεντ Κούντους
- Αναστασία: Αντιδράσεις για το βίντεο που ανέβασε και τραγουδά Βαρδή: «Συγγνώμη Αντώνη» λέει ο Μουκίδης
- Κικίλιας: Μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από 1η Μαΐου
- Ντοκουμέντο: Η στιγμή της φονικής παράσυρσης της 12χρονης στου Ρέντη -Σκληρό βίντεο
- Τελειότατη κοινωνία