Η Apple κατέθεσε αγωγή κατά της Ισραηλινής NSO μετά από καταγγελίες παρακολούθησης χρηστών

Η Apple κατέθεσε αγωγή κατά της ισραηλινής εταιρείας NSO Group και της μητρικής της OSY Technologies, έπειτα από καταγγελίες παρακολούθησης και στοχοποίησης των χρηστών της με το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus spyware.

Ο κατασκευαστής των συσκευών iPhone ανακοίνωσε ότι παράλληλα επιδιώκει να απαγορεύσει στην NSO Group να χρησιμοποιεί οποιαδήποτε λογισμικό της Apple

υπηρεσιών ή συσκευών ως προληπτικό μέτρο έναντι νέων παραβιάσεων.

Η Apple είναι η τελευταία από μια σειρά εταιρειών και κυβερνήσεων που στρέφονται κατά της NSO, η οποία παράγει το εργαλείο παρακολουθήσεων Pegasus, για το οποίο υποστηρίζεται ότι στοχεύει στα ανθρώπινα δικαιώματα των εργαζόμενων και των δημοσιογράφων.

Στη μαύρη λίστα πολλών «κολοσσών»

Νωρίτερα μέσα στο μήνα, Αμερικανοί αξιωματούχοι συμπεριέλαβαν την αναφερόμενη εταιρεία στη μαύρη λίστα του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.

Η NSO βρίσκεται επίσης αντιμέτωπη είτε με νομικές ενέργειες είτε με την άσκηση κριτικής από την Microsoft, την Meta την Alphabet (Google) και τη Cisco.

Η ισραηλινή εταιρεία φέρεται να έχει εμπλοκή στην παράκαμψη της ασφάλειας για προϊόντα που παράγουν οι παραπάνω εταιρίες, αλλά και για την πώληση της παράκαμψης αυτής με τη μορφή εργαλείων ηλεκτρονικών παραβιάσεων σε ξένες κυβερνήσεις.

Σε μία ανακοίνωσή της, η NSO υποστηρίζει ότι πουλάει τα εργαλεία της μόνο σε κυβερνήσεις και υπηρεσίες επιβολής του νόμου, ενώ υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας προκειμένου η ισραηλινή εταιρεία να αποτρέψει την καταχρηστική χρήση τους, ενώ τονίζει ότι χιλιάδες ανθρώπινες ζωές έχουν σωθεί από τη χρήση των εργαλείων της.

«Οι παιδόφιλοι και οι τρομοκράτες μπορούν να δρουν ελεύθερα σε τεχνολογικούς παραδείσους και εμείς διαθέτουμε στις εταιρείες τα νόμιμα εργαλεία για να το καταπολεμήσουν αυτό. Ο όμιλος NSO Group θα συνεχίσει να υποστηρίζει την αλήθεια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ένας εκπρόσωπος της ισραηλινής εταιρίας.

www.newsit.gr

Το άρθρο Η Apple κατέθεσε αγωγή κατά της Ισραηλινής NSO μετά από καταγγελίες παρακολούθησης χρηστών εμφανίστηκε πρώτα στο newsvoice.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα