Φοροελαφρύνσεις, αύξηση κατώτατου μισθού, παροχές – Αυτά φέρνει η… Ιθάκη

Το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα από την Ιθάκη έδωσε το στίγμα για την μεταμνημονιακή Ελλάδα – Σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης να στείλει το μήνυμα πως πλέον η Ελλάδα αποφασίζει, με το βλέμμα και στην επερχόμενη -μακρά- προεκλογική περίοδο – Γράφουν – σβήνουν για εισφοροελαφρύνσεις και ενίσχυση κοινωνικών παροχών – Πού θα «πέσουν” 750 εκατ. ευρώ – Η μείωση της ανεργίας και οι συλλογικές
διαπραγματεύσεις – Το τεράστιο στοίχημα για τις μειώσεις των συντάξεων – Ορθάνοιχτο παράθυρο για μη εφαρμογή των -συμφωνηθέντων- περικοπών

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε ένα διάγγελμα γεμάτο συμβολισμούς, έστειλε το πρωί της Τρίτης, 21.08.2018, το μήνυμα της κυβέρνησης από την Ιθάκη. Ένα μήνυμα για την επόμενη μέρα στην χώρα, μετά το -τυπικό- τέλος των μνημονίων.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην Ιθάκη

Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας είναι ακόμη πολλές, τα -ήδη ψηφισμένα- μέτρα επίσης και στην κυβέρνηση προσπαθούν να παρουσιάσουν ένα όσο το δυνατόν καλύτερο «διεθνές» πρόσωπο της χώρας, στον… πηγαιμό για τις εκλογές.

Η Ιθάκη ήταν το πρώτο βήμα, ο ανασχηματισμός το δεύτερο που αργεί αλλά… έρχεται και η ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου θα είναι το καθοριστικό για να κηρυχθεί -ατύπως- η προεκλογική περίοδος…

Τα πρώτα βήματα της μεταμνημονιακής εποχής, λοιπόν, σχεδιάζουν προσεκτικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Χωρίς τη «θηλιά» των μνημονίων, οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα έχουν, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕΜΠΕ, ισχυρό αριστερό και κοινωνικό πρόσημο, και ένα μέρος αυτών αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου.

Μετά την… Ιθάκη, η ΔΕΘ με αμερικανική «χείρα βοηθείας»

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας θα έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, στη διάρκεια των οποίων θα ακούσει τα προβλήματα και τις προτάσεις τους, ενώ θα στείλει και το μήνυμά του για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα.

Τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ είναι οι ΗΠΑ, γι’ αυτό θα συμμετέχουν αρκετές αμερικανικές εταιρίες στη διοργάνωση και θα υπάρξουν ευκαιρίες για την επίτευξη επιχειρηματικών συμφωνιών. Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάϊατ, έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία στη μεταμνημονιακή εποχή. Οι παρεμβάσεις θα αρχίσουν να εκδηλώνονται σύντομα, όπως προκύπτει από τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών.

Φοροελαφρύνσεις, εισφοροελαφρύνσεις, ενίσχυση κοινωνικών παροχών

«Εγώ αυτό που μπορώ να σας πω, είναι ότι πολύ σύντομα, έχω την εκτίμηση ότι οι πολίτες θα δουν πολύ μεγάλη διαφορά», είπε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm, απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο γρήγορα θα αντιληφθούν οι πολίτες τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Ήδη για το 2019, έχει εξασφαλιστεί ένας δημοσιονομικός χώρος άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ, και αυτά θα διατεθούν για ένα μείγμα φοροελαφρύνσεων, εισφοροελαφρύνσεων και ενίσχυσης κοινωνικών παροχών, επισήμανε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου στην ΕΤ 3, λέγοντας πως γι’ αυτά θα μιλήσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Πλέον, η κυβέρνηση είναι σε θέση να κάνει καθολική κοινωνική πολιτική, και όχι μόνο να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση, όπως έκανε το 2015 – και να ενισχύσει και τα μεσαία στρώματα, τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.

Σχετικά με τις εξαγγελίες που θα κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 fm» ότι μελετώνται ακόμα, και σημείωσε πως «αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να λάβουμε υπόψη μας, είναι να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την οικονομική θέση και δυνατότητα των μεσαίων και χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων».

Όσο για τα μέτρα που μελετώνται, τόνισε πως είναι φορολογικά και ασφαλιστικά, με δυνατότητες μείωσης του ΕΝΦΙΑ, στοχευμένες και σημαντικές φοροελαφρύνσεις.

Μείωση ανεργίας, αύξηση κατώτατου μισθού, συλλογικές διαπραγματεύσεις

Ο κ. Βερναρδάκης υπογράμμισε πως μέσα στον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει το νομοθετικό πλαίσιο για να προχωρήσει στις «εμβληματικές» πρωτοβουλίες για τον βασικό μισθό και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

«Οι συλλογικές συμβάσεις, ο βασικός μισθός και η μείωση της ανεργίας, είναι τρεις συνθήκες οι οποίες ενισχύουν καταλυτικά τις δυνάμεις και τα δικαιώματα των ανθρώπων της εργασίας», παρατήρησε.

Τα σχέδια για τα εργασιακά

Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην ΕΤ 3, μίλησε για τέσσερις κινήσεις της κυβέρνησης στα εργασιακά:

1. Μείωση της ανεργίας, επικεντρώνοντας στον σκληρό πυρήνα της, δηλαδή άτομα μεγάλης ηλικίας με πολλά χρόνια χωρίς δουλειά και νέους με υψηλό επίπεδο ειδίκευσης.

2. Αύξηση του κατώτατου μισθού. Η αύξηση αυτή θα δώσει το έναυσμα για να αρχίσουν να ανεβαίνουν οι μισθοί και στην κατώτερη κλίμακα, αλλά και στα επόμενα μισθολογικά κλιμάκια.

3. Επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων και επέκταση κλαδικών συμβάσεων.

4. Χτύπημα της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

«Δεν είναι αναγκαία η μείωση συντάξεων»

Σε ότι αφορά στο θέμα των συντάξεων, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε πως είναι αντικειμενικό γεγονός ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου (περικοπές) για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% το 2019, δεν είναι αναγκαία. «Όλα εξαρτώνται από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας. Και όταν θα έχουμε μια καθαρή εικόνα, θα κάνουμε και τις επίσημες ενημερώσεις σε σχέση με το ζήτημα των συντάξεων» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο κ. Βερναρδάκης τόνισε πως είναι κοινή η αίσθηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ότι η μείωση που προβλέπεται από 1/1/2019 δεν πρέπει να γίνει, διότι υπάρχει ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος.

Καλομελέτα κι έρχεται ο ανασχηματισμός – Όλα τα σενάρια – Διάγγελμα Τσίπρα για το τέλος των ΜνημονίωνΔημοσιεύθηκε στις: 21 Αυγούστου 2018.
Στην κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό στον απόηχο της λήξης των προγραμμάτων διάσωσης – Όλα τα σενάρια που επεξεργάζεται ο Αλέξης Τσίπρας για τη στελέχωση του νέου υπουργικού συμβουλίου – Ποια πρόσωπα θα… κουνήσουν μαντήλι, ποια θα κερδίσουν την παραμονή τους, ποια μετακομίζουν σε άλλο υπουργείο – Τα σχέδια του Μαξίμου για ενίσχυση του κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των τριπλών εκλογών το 2019

Ανακατατάξεις στο υπουργικό συμβούλιο θα φέρει ο επικείμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης, που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, είναι εξαιρετικά πιθανό να ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα, ακόμη και την Τετάρτη (22.08.2018).

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν με την επιστροφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα (πιθανότατα) από την Ιθάκη, αλλά στα δημοσιογραφικά γραφεία η ονοματολογία έχει ήδη ανάψει.

Έτσι λοιπόν, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα πρόσωπα που δεν θα μετακινηθούν είναι:

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Νίκος Κοτζιάς

Πάνος Καμμένος

Όλγα Γεροβασίλη

Έφη Αχτσιόγλου

Δημήτρης Βίτσας

Εκείνοι που κατά πάσα πιθανότητα θα βρεθούν εκτός κυβέρνησης είναι οι:

Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος αναμένεται να μετακινηθεί στην Κουμουνδούρου, όπου μάλλον θα έχει σημαίνοντα ρόλο για να προβεί σε αλλαγές στον μηχανισμό λειτουργίας και συντονισμού του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, ως γνωστόν, το 2019 είναι χρονιά εκλογικών αναμετρήσεων – Περιφερειακών – Ευρωπαϊκών και φυσικά Εθνικών.

Χρήστος Σπίρτζης

Σταύρος Κοντονής

Παναγιώτης Κουρουμπλής

Βαγγέλης Αποστόλου

Λυδία Κονιόρδου

Γιάννης Τσιρώνης

Τα πρόσωπα που θα αλλάξουν υπουργείο, δηλαδή το φαινόμενο που επικρατεί να λέγεται ως… καραμπόλες:

Νίκος Παππάς

Χρήστος Σπίρτζης (σε δύο… ταμπλό ο νυν υπουργός Περιβάλλοντος)

Οι πρωτάρηδες και οι πρωτάρες:

Ράνια Σβίγγου

Παναγιώτης Ρήγας

Λευτέρης Κρέτσος

Χρήστος Μαντάς

Οι ΠΑΣΟΚογενείς:

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Γιάννης Ραγκούσης

Ο ανασχηματισμός, ο Τσίπρας και το διάγγελμα

Η αντίστροφη μέτρηση για το διάγγελμα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την έξοδο από τα μνημόνια, ξεκίνησε. Πιθανότατα θα δοθεί την Τρίτη (21.08.2018) και ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί στην μεταμνημονιακή πολιτική της χώρας, αν και το πιο εξειδικευμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων και το τι μέλλει γενέσθαι με τον ΕΝΦΙΑ και τις συντάξεις αναμένεται ο πρωθυπουργός να τα εξειδικεύσει από το βήμα της ΔΕΘ στις 8 Σεπτεμβρίου..

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, προκρίθηκε τελικώς η σκέψη, ο κ. Τσίπρας να μεταβεί σε χώρο εκτός της Αττικής, με συμβολική σημασία και με πιθανότερη επιλογή αυτή της Ιθάκης.

Πηγή : newsit.gr
Keywords
ιθακη, αυξηση, αλέξης τσίπρας, τσιπρας, ελλαδα, εκλογες, ΔΕΘ, θηλιά, απε, μπε, θεσσαλονικη, ηπα, realfm, απε-μπε, ενφια, συριζα, newsit, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, ανασχηματισμος, Παναγιώτης Κουρουμπλής, newsit.gr, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, ραγκουσης, εκλογες ηπα, εκλογες 2015, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, realfm, βημα, δουλεια, ηπα, θεμα, οικονομια, πλαισιο, το βημα, αγορα, αγορα εργασιας, απε, απε-μπε, βλεμμα, γεγονος, γινει, γραφεια, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δοθει, δωσει, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, εβδομαδα, εποχη, ερχεται, εναυσμα, εικονα, κυβερνηση, κλιμακα, μαξιμου, μισθος, μειωση, μπε, ονοματολογια, οπωσδηποτε, προβληματα, πρωι, ρολο, σαφης, σαββατο, συντομα, στιγμα, σχεδια, τριτη, φυσικα, χρονος, βηματα, δημητρης, δικαιωματα, εφαρμογη, χωρα, υπουργειο, πακετο, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα