Novartis: Τα 2… συν 1 σενάρια για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Νέα δεδομένα στην υπόθεση Novartis και τις εργασίες της προανακριτικής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο φέρνει η «εξαφάνιση» των δύο προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες Μάξιμος Σαράφης και Αικατερίνη Κελέση.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως η αξιοπιστία των μαρτύρων πάνω στην οποία στηρίχθηκε το κατηγορητήριο κατά των 10 πολιτικών προσώπων έχει ουσιαστικά καταρρεύσει, ενώ αξιολογούν δε ως ιδιαίτερα σημαντική και ενδεικτική ως προς το πού θα οδηγήσει η υπόθεση την ανάμειξη του Αλέξη Τσίπρα.

Διερωτώνται,

δηλαδή, για ποιο λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να βάλει εαυτόν στο κέντρο της συζήτησης – όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας – και για ποιο λόγο, και μάλιστα από το Παρίσι όπου βρίσκεται, υπερασπίστηκε τους «εξαφανισμένους» μάρτυρες.

Υπόνοιες για ανάμιξη του Τσίπρα

Κάποιοι έχουν αρχίσει έτσι να διατυπώνουν υπόνοιες ακόμη και για ανάμειξη του πρώην πρωθυπουργού στην υπόθεση, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να δηλώνει χαρακτηριστικά (Σκάι): «Αν τους έβαλε ο Τσίπρας (σ.σ.: να πουν για τα πολιτικά πρόσωπα) πρέπει να πάει φυλακή ο Τσίπρας».

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος, μιλώντας στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο στο Mega, αναρωτήθηκε «μήπως ο Τσίπρας εκβιάζεται για την υπόθεση Novartis».

Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα και πώς θα προχωρήσει η πλειοψηφία στην προανακριτική επιτροπή – η οποία σημειωτέον ότι δεν αποτελείται μόνον από τη ΝΔ, αλλά σ’ αυτήν ταυτίζονται όλα τα κόμματα πλην ΣΥΡΙΖΑ. «Η μη εμφάνιση των μαρτύρων όχι απλώς δεν αποδυναμώνει, αλλ’ αντίθετα ενισχύει τις ενδείξεις για τα εγκλήματα που διερευνούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της επιτροπής, Ιωάννης Μπούγας.

Έτσι, όπως εξηγούν στελέχη της πλειοψηφίας, οι επιλογές που έχει αυτή τη στιγμή μπροστά της η προανακριτική βασικά είναι δύο:

Να συνεχίσει με την εξέταση άλλων μαρτύρων και να περιμένει τους «εξαφανισμένους» μάρτυρες να εμφανιστούν και να καταθέσουν.Να αιτηθεί από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές την άρση του καθεστώτος προστασίας για τους εν λόγω μάρτυρες.Η τρίτη επιλογή

Υπάρχει, όμως, και μια τρίτη επιλογή, η οποία έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και ουσιαστικά οδηγεί κι εκείνη εμμέσως στην άρση του καθεστώτος προστασίας – εφόσον η ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων συμπίπτει, ως λέγεται, με πρόσωπα που ήδη έχουν περάσει το κατώφλι της επιτροπής για να δώσουν κατάθεση: να καλέσει, δηλαδή, τα πραγματικά πρόσωπα σε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Ένα τέτοιο σενάριο, εφόσον πράγματι οι ταυτότητες συμπίπτουν, πέραν του ότι θα εξέθετε τους μάρτυρες, θα εξέθετε και τον ΣΥΡΙΖΑ που εμμένει στην υποστήριξη των προστατευόμενων μαρτύρων και τη μη κατάθεσή τους και θα φουντώσει τη φωτιά στο πολιτικό σκηνικό. Θα είχε, όμως, και δικαστικές προεκτάσεις που αγγίζουν άμεσα την υπόθεση Novartis και τη διερεύνηση τυχόν αδικημάτων του κ. Παπαγγελόπουλου, αφού η άρση του καθεστώτος προστασίας περνάει μέσα από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Ήτοι από την Ελένη Τουλουπάκη, η οποία, μάλιστα, έχει προκαταβολικά αρνηθεί αυτό το ενδεχόμενο.

Όσο για τις αιτιάσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για «εκφοβισμό» των προστατευόμενων μαρτύρων, από την πλευρά της ΝΔ – και της κυβέρνησης – απαντούν ότι οι μάρτυρες, εάν εμφανιστούν ή προσαχθούν βιαίως από την Αστυνομία που τους αναζητεί μετά το ένταλμα που εκδόθηκε, τότε θα καταθέσουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τον οποίο κατέθεσαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, άρα με κάθε μέριμνα για τη διατήρηση της ανωνυμίας τους.

Πηγή : newsit.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα