Υπουργείο Υγείας: Στους 101 οι νεκροί στην Ελλάδα, 25 νέα κρούσματα, 76 διασωληνωμένοι – Αρνητικά όλα τα δείγματα στη Ξάνθη

Στους 101 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών ασθενών που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στην ενημέρωση της Μεγάλης Τρίτης, καθώς όπως ανέφερε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τις τελευταίες 24 ώρες σημειώθηκαν 2 νέοι θάνατοι.

Από τους 101 θανάτους, οι 74 αφορούν άνδρες και οι 27 γυναίκες, ενώ η ενδιάμεση ηλικία των θυμάτων είναι τα 73 έτη.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, κατά το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 25 νέα

κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων κορονοϊού στην Ελλάδα να φτάνει πλέον τους 2.170. Από αυτούς 555 ασθενείς σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ 869 αποτελούν επαφές  κάποιο άλλο κρούσματος. Το 56,2% είναι άνδρες.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, 76 άτομα παραμένουν διασωληνωμένα στις ΜΕΘ. Από αυτούς 17 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η ενδιάμεση ηλικία τους είναι τα 68 έτη. Παράλληλα, 27 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από αυτές.

Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 48.798 έλεγχοι σε κλινικά δείγματα.

O κ. Τσιόδρας ανέφερε πως στην Ελλάδα ο δείκτης «ρ0» που μετρά την μεταδοτικότητα ενός ιού είναι κάτω από το 1, κάτι που σημαίνει πως σταδιακά η επιδημία στη χώρα «σβήνει». Ζήτησε ωστόσο να συνεχιστεί το διάστημα της Μεγάλης Εβδομάδας η υπεύθυνη στάση των πολιτών που έχει φέρει αυτό το αποτέλεσμα.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε πως όλα τα δείγματα που συλλέχθηκαν στο Δροσερό και το Τόπειρο Ξάνθης, αλλά και στο ΓΝ Ξάνθης, μετά τον εντοπισμό κρούσματος σε βρέφος Ρομά τις προηγούμενες ημέρες, ήταν αρνητικά.

Διανύουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη εβδομάδα, την πιο κρίσιμη της προσπάθειας μας, τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Κατέστησε σαφές πως οι επιλογές μας τις επόμενες ημέρες θα καθορίσουν το πόσο γρήγορα και «αν θα μπορέσουμε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας». Σε αυτό το πλαίσιο, συνέστησε σύνεση και αποφασιστικότητα τα επόμενα 24ωρα και προέτρεψε «να μην αφήσουμε την ανυπομονησία να μας θερίσει ό,τι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα».

Επανέλαβε ότι δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα. «Ούτε στους συγγενείς θα πάμε ούτε θα μαζευτεί όλη η γειτονιά σε ταράτσες, σε πυλωτές, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο» σημείωσε περαιτέρω.

Επίσης, ενημέρωσε ότι τη Μεγάλη Παρασκευή τα κοιμητήρια σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν κλειστά.

Σε ό,τι αφορά το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που προβλέπεται να είναι ανοικτά, τη Μεγάλη Παρασκευή θα είναι ανοικτά από τη μία μετά το μεσημέρι έως τις επτά το απόγευμα.

Ακόμα ανακοίνωσε πως λόγω μη τήρησης των μέτρων, αναστέλλεται η λειτουργία τριών λαϊκών αγορών στη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα