Ξένοι παίκτες ζητούν στρατηγική συμμετοχή στην Attica Bank

00:04 7/5/2021 - Πηγή: Mononews

Υπάρχει εκφρασμένο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για στρατηγική συμμετοχή στην Attica Bank.

Αυτό αναφέρει πηγή της Τράπεζας της Ελλάδος στο mononews σημειώνοντας πως υπάρχει σχέδιο ιδιωτικοποίησης της τράπεζας μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Η

αύξηση θα είναι  ύψους 120 εκατ. ευρώ, το ποσό δηλαδή του αναβαλλόμενου φόρου που θα μετατραπεί σε μετοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα 120 εκατ. ευρώ «κλείδωσε» το ύψος της «εκκαθαρισμένης» απαίτησης,  και στο ποσό αυτό φαίνεται ότι καταλήγει και ο έλεγχος των στοιχείων  που διενεργεί ήδη το υπουργείο Οικονομικών.

Σε κάθε περίπτωση στόχος της κυβέρνησης είναι η εξυγίανση της τράπεζας, σύμφωνα με οικονομικό αξιωματούχο, καθώς η χώρα χρειάζεται ισχυρό τραπεζικό σύστημα για να υποδεχθεί και να διαχειριστεί τους ευρωπαϊκούς πόρους που θα κατευθυνθούν στην ανασύνταξη της ελληνικής οικονομίας.

Καλά πληροφορημένη πηγή αναφέρει πως ο Πρωθυπουργός  έχει «ευήκοον ους» και έχει δώσει το πράσινο φως για την εξυγίανση της Τράπεζας Αττικής, καθώς μόνο με γενναίες κινήσεις προχωράς μπροστά.

Αλλά και κύκλοι  της κεντρικής τράπεζας αναφέρει πως υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές για την Attica Bank και για το λόγο αυτό επιταχύνονται οι διαδικασίες εξυγίανσης της τράπεζας, στην οποία βασικοί μέτοχοι είναι σήμερα ο ΕΦΚΑ με 32,3% και το ΤΜΕΔΕ με ποσοστό 46,3%.

Στόχος είναι να μειωθεί το ποσοστό του ΕΦΚΑ στην τράπεζα, ενώ το ΤΜΕΔΕ, όπως δήλωσε την Τετάρτη στην ενημέρωση εκπροσώπων χρηματιστηριακών εταιρειών ο πρόεδρος της Attica Bank  και του ΤΜΕΔΕ κ. Κώστας Μακέδος στηρίζει την προσπάθεια της τράπεζας.

Στο μεταξύ χθες προέκυψε νέα εμπλοκή στην υπόθεση της Αττικής καθώς οι ορκωτοί ελεγκτές της KPMG δεν υπέγραψαν τις οικονομικές καταστάσεις αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η τράπεζα.

Καλά πληροφορημένη πηγή αναφέρει στο mononews ότι η ελεγκτική εταιρεία ζήτησε λεπτομερή ενημέρωση για τις περισσότερες προβλέψεις που έλαβε η τράπεζα και ότι το θέμα θα διευθετηθεί άμεσα, μετά και τη διαβεβαίωση ότι οι προβλέψεις λήφθηκαν καθ’ υπόδειξη της Τράπεζας Ελλάδος.

Το πλάνο ιδιωτικοποίησης της Attica Bank  μπαίνει μπροστά και η εκτίμηση είναι ότι θα έχει επιτυχή κατάληξη, ενδεχομένως και μέχρι τη γενική συνέλευση της τράπεζας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σε ότι αφορά τώρα την  τιμή των warrants,  πηγές της αγοράς αναφέρουν στο mononews ότι θα καθορισθεί από τη μεσοσταθμική τιμή της μετοχής σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο –πιθανόν διάρκειας ενός μήνα-, από τη στιγμή δηλαδή που θα ανακοινωθεί η μετατροπή.

Όπως είναι γνωστό η Τράπεζα Αττικής στην ανακοίνωση των  οικονομικών αποτελεσμάτων της για το 2020 – που έδειξαν ζημιές ύψους 306 εκατ.ευρώ- αναφερόταν και στο νέο επιχειρηματικό σχέδιο που τη βάζει σε πορεία εξυγίανσης. Το στρατηγικό  σχέδιο αποσκοπεί στην βελτίωση της ποιότητας των εποπτικών κεφαλαίων, μέσω της ενεργοποίησης του αρ.27Α του Ν. 4172/2013, του νόμου Χαρδούβελη.

Διαβάστε επίσης:

Attica Bank: Μέχρι 150 εκατ. ευρώ η αξία των warrants του αναβαλλόμενου φόρου

Attica Bank: Σε συνεννόηση με την ΤτΕ οι κινήσεις για την ενεργοποίηση του νόμου Χαρδούβελη

Στην ΚPMG επιρρίπτει ευθύνες η Attica Bank

Keywords
Τυχαία Θέματα