Ξεκίνησε η περιοδεία της Πελόσι στην Ασία, καμία αναφορά στην Ταϊβάν

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι ξεκίνησε την Κυριακή την περιοδεία της σε τέσσερις ασιατικές χώρες, ανακοίνωσε το γραφείο της.

Από την ανακοίνωσή του γραφείο, ωστόσο, έλειπε η οποιαδήποτε αναφορά στην Ταϊβάν, την ώρα που υπήρχαν έντονη φημολογία πως ενδέχεται να επισκεφθεί το αυτοδιοικούμενο νησί που διεκδικεί η Κίνα,

Η Νάνσι Πελόσι «ηγείται μιας αντιπροσωπείας του Κογκρέσου στην

περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένων επισκέψεων στη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία», αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου της.  «Το ταξίδι θα επικεντρωθεί στην αμοιβαία ασφάλεια, την οικονομική εταιρική σχέση και τη δημοκρατική διακυβέρνηση στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού», προσθέτει.

Μεταξύ της αντιπροσωπίας του Κογκρέσου είναι και ο  Γκρέγκορι Μικς, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφέρει το Reuters.

Η Κίνα παρακολουθεί με ενδιαφέρον την επίσκεψη της Πελόσι στην περιοχή, ενώ έχει προειδοποιήσει τις ΗΠΑ να μην ανακατευθούν στο ζήτημα της Ταϊβάν. Μάλιστα, ο Σι Τζινπινγκ είχε προειδοποιήσει τον Τζο Μπάιντεν στην πρόσφατη επικοινωνία τους πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να τηρήσουν την αρχή της «μίας Κίνας», λέγοντας πως «όσοι παίζουν με τη φωτιά θα χαθούν από αυτήν».

Το Πεκίνο, θεωρεί ότι οι επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στην Ταϊβάν στέλνουν ένα μήνυμα  υπέρ της ανεξαρτησίας του νησιού.

Ο Μπάιντεν τόνισε στον Σι ότι η πολιτική των ΗΠΑ για την Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει και ότι η Ουάσιγκτον αντιτίθεται σθεναρά στις μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo ή υπονόμευσης της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν.

Ο Ρεπουμπλικανός Newt Gingrich ήταν ο τελευταίος Αμερικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων που είχε επισκεφθεί την Ταϊβάν, το 1997. Η Ουάσιγκτον δεν έχει επίσημους διπλωματικούς δεσμούς με την Ταϊβάν, αλλά δεσμεύεται από το νόμο να παρέχει στο νησί τα μέσα για να αμυνθεί.

Στρατιωτικές ασκήσεις πραγματοποίησε η Κϊνα

Την ίδια ώρα, η Κίνα ανακοίνωσε  διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις από το Σάββατο στα ανοικτά των ακτών της απέναντι από την Ταϊβάν.

Η στρατιωτική πτέρυγα του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός, διεξήγαγε «ασκήσεις με πραγματικά πυρά» κοντά στα νησιά Πινγκτάν στα ανοιχτά της επαρχίας Φουτζιάν από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Η Διοίκηση Ναυτικής Ασφάλειας προειδοποίησε τα πλοία να αποφύγουν την περιοχή.

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Απρόσμενη συρρίκνωση της δραστηριότητας των εργοστασίων τον Ιούλιο, σε χαμηλά 3 μηνών

Σι Τζινπίνγκ προς Μπάιντεν για Ταϊβάν: «Όποιος παίζει με τη φωτιά θα καεί»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ξεκίνησε, Πελόσι, Ασία, Ταϊβάν,xekinise, pelosi, asia, taivan