Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού: Ταχύτητες 100+ Mbps στο 70% των ενεργών γραμμών μέχρι το 2023 – Όλα τα έργα για τη συνδεσιμότητα

Το 70% των ενεργών γραμμών του σταθερού τηλεπικοινωνιακού δικτύου μέχρι το 2023 θα δίνουν ταχύτητα 100+ Mbps.

Πρόκειται για εκτίμηση της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που διατυπώνεται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020 – 2025 (ΒΨΜ) λαμβάνοντας υπόψη τα επενδυτικά σχέδια των παρόχων, όπως έχουν δηλωθεί σε διάφορα στάδια διαδικασιών χαρτογράφησης που διεξήγαγε, αλλά και τα σχεδιαζόμενα και υπό υλοποίηση έργα με συμμετοχή

του δημόσιου.

Η ΒΨΜ, η οποία πρόκειται να τεθεί το επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, και τα βασικά της σημεία παρουσιάστηκαν χθες στο υπουργικό συμβούλιο, περιλαμβάνει περίπου 400 έργα Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Αναφέρεται σε 6 στρατηγικούς άξονες παρέμβασης και όπως εκτιμάται με βάση τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η χώρα, ο προϋπολογισμός των έργων που περιλαμβάνει είναι περί τα 7 δισ. ευρώ.

Βάσει της Βίβλου η ΓΓΤΤ καταρτίζει το επικαιροποιημένο Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο. Θα περιλαμβάνει τον οδικό χάρτη της χώρας για την επίτευξη των στόχων της ευρωπαϊκής κοινωνίας των Gigabit 2025, θα ενσωματώνει τον οδικό χάρτη για την ανάπτυξη των δικτύων 5G στη χώρα και θα παρουσιάζει το σχέδιο για την ανάπτυξη εφαρμογών σε οικονομικούς κλάδους, όπως για παράδειγμα οι έξυπνες πόλεις καθώς και τεχνολογιών για το διαδίκτυο των αντικειμένων (Internet of Things – IoT).

Μεταξύ άλλων η ΓΓΤΤ σχεδιάζει έργο εγκατάστασης υποθαλάσσιου δικτύου οπτικών ινών για τη διασύνδεση νησιών του Αιγαίου και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. ώστε το έργο αυτό να συμπεριληφθεί σε εκείνα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος Connecting Europe Facility (CEF) για την περίοδο 2021-2027.

Η πλέον σημαντική παρέμβαση του «Εθνικού Σχεδίου Ευρυζωνικής Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς 2014-2020» με στόχο την αύξηση της διαθεσιμότητας ευρυζωνικών υπηρεσιών επόμενης γενιάς σε όλη τη χώρα είναι το έργο Ultra-Fast Broadband (UFBB) συνολικού προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) με τη διαδικασία να είναι σε εξέλιξη με την εκτίμηση να είναι κατάθεση των προσφορών το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Στα νέα έργα που προωθούνται περιλαμβάνεται η εφαρμογή δομημένης καλωδίωσης σε κτήρια, προκειμένου να διευκολύνεται η εγκατάσταση οπτικών ινών σε κάθε σπίτι (Fiber readiness) και η ανάπτυξη μικροδορυφόρων. Το τελευταίο περιλαμβάνει την ανάπτυξη συστοιχίας μικροδορυφόρων που θα εξυπηρετούν εφαρμογές τηλεπικοινωνιών και γεωεπισκόπησης για χρήση σε τομείς, όπως οι κυβερνητικές δορυφορικές υπηρεσίες, η χαρτογραφία, η ναυτιλία, η γεωργία ακριβείας, η τοπογραφία και η πολεοδομία καθώς και άλλους τομείς της οικονομίας.

Το έργο των μικροδορυφόρων σχεδιάζεται να χρησιμοποιήσει τις υποδομές Fiber in the sky – EuroQCI, με σκοπό την ολοκληρωμένη παροχή ασφαλών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Οι μικροδορυφόροι, έργο που συζητείται τα τελευταία τουλάχιστον τρία χρόνια, θα υποστηρίζουν επίσης εφαρμογές και υπηρεσίες για την έρευνα και διάσωση, την επιτήρηση των συνόρων, την εθνική ασφάλεια, την πολιτική προστασία και την προστασία του περιβάλλοντος. Η κατασκευή του συστήματος των μικροδορυφόρων (διαστημικό και επίγειο τμήμα) αναμένεται να ενισχύσει τις ικανότητες της ελληνικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας.

Σημαντικό έργο είναι οι συνδεδεμένοι αυτοκινητόδρομοι. Προβλέπεται κάλυψη 5G σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας οι οποίοι ανήκουν στο core δίκτυο των λεγόμενων Trans-European Transport Networks (TEN-T) με στόχο τη δημιουργία της κατάλληλης υποδομής που θα εξυπηρετήσει τη Συνδεδεμένη και Αυτοματοποιημένη Κινητικότητα (CAM). Στη δράση περιλαμβάνεται όλο το κύριο οδικό δίκτυο που συνδέει τις βασικές υποδομές (λιμάνια, αεροδρόμια κλπ) με τις βασικές πύλες εξόδου από τη χώρα.

Σε σχετική μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμάται ότι το 2025 το ετήσιο όφελος από την εισαγωγή των δικτύων 5G στις μεταφορές θα ανέλθει στα 8,3 δισ. ευρώ για την ΕΕ, ενώ για τη χώρα το όφελος από την υλοποίηση των 5G δικτύων στις μεταφορές δύναται να συνεισφέρει σωρευτικά μέχρι το 2030 έσοδα ύψους 2,3 δισ. εφόσον η σταδιακή ανάπτυξη του δικτύου ξεκινήσει το 2021.

Η δράση εκτιμάται, μεταξύ άλλων, ότι θα επιταχύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα θα βελτιώσει σημαντικά την παραγωγικότητα του κλάδου, θα μειώσει δραστικά τα ατυχήματα και θα περιορίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Στα υπόλοιπα έργα της ομάδας αυτής περιλαμβάνονται ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός Επιχειρήσεων, με έμφαση τις ΜΜΕ / Advanced 5G/FTTx productivity readiness με στόχο να βοηθήσει τους φορείς αυτούς να επενδύσουν στις νέες τεχνολογίες – υποδομές όπως είναι τα ιδιωτικά κλειστά δίκτυα, το Cloud, τα Big data η τεχνητή νοημοσύνη, οι αυτοματισμοί και το διαδίκτυο των πραγμάτων.

Ακόμα ένα έργο είναι το Fiber in the sky και επίγειες υποδομές, το οποίο εντάσσεται  στην ευρύτερη πρωτοβουλία της Ε.Ε. Quantum Communication Infrastructure (QCI) και η Ελλάδα έχει διασφαλίσει την κατασκευή του πρώτου στην Ευρώπη επίγειου σταθμού επικοινωνίας στο Αστεροσκοπείο Χελμού σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Η πρωτοβουλία QCI στοχεύει στη δημιουργία ενός ασφαλούς συστήματος επικοινωνίας υπερυψηλών ταχυτήτων που με τη χρήση κβαντικής τεχνολογίας κρυπτογράφησης θα προστατεύει την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από κυβερνοκινδύνους.

Τα παραπάνω έργα συμπληρώνει η επέκταση και αναβάθμιση του δικτύου κυβερνητικών δορυφορικών επικοινωνιών που διασυνδέει τα κέντρα αποφάσεων της χώρας με υπηρεσίες φωνής και δεδομένων, με σκοπό την απρόσκοπτη και διαρκή δυνατότητα επικοινωνίας των κρίσιμων κρατικών υπηρεσιών ακόμα και σε περιόδους κρίσης (GreeCom). Η λειτουργία του GreeCom θα επεκταθεί και θα συμπληρωθεί με τις δυνατότητες ασφαλών επικοινωνιών που θα παρέχονται με το έργο των μικροδορυφόρων και του Fiber in the sky.

Διαβάστε ακόμα:

Περί τα 400 έργα Πληροφορικής και Επικοινωνιών στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 7 δισ.

Πιερρακάκης: Υποψήφιος για το διεθνές βραβείο Society Medal από το British Computer Society

Αρχές του 2021 μεταφέρεται η προκήρυξη του Ultra Fast Broadband συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα