Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Μετατρέψατε το προσφυγικό σε ελληνοτουρκικό ζήτημα, τα κάνατε θάλασσα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στην Βουλή, υποστήριξε ότι τα επιτεύγματα του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία περιγράφονται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού και επανέλαβε την επίθεση για την συμπεριφορά στελεχών της ΝΔ

στο προσφυγικό μεταναστευτικό.

Απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι «σας άκουσα να λέτε ότι είσαστε ηγέτης της κεντροδεξιάς που δικαιούται να μιλά και για τον Αντετοκούνμπο και για τους μετανάστες. Χθες ήταν ο βουλευτής σας Στράτος Σιμόπουλος που κατήγγειλε ότι στην παρέλαση στην Θεσσαλονίκη είχαμε εκπροσώπους των Ρομά. Θα τον καταγγείλετε; Δεν θα αναφερθώ στον αγαπημένο μου κ. Βορίδη που καταγγέλθηκε από τον ευρωβουλευτή κ. Κυμπουρόπουλο για ρατσιστική αναφορά στο θέμα της αναπηρίας…Είναι υποκρισία αυτό που κάνετε, τουλάχιστον να έχετε το θάρρος της γνώμης σας…Παίρνετε πιο ακραίες θέσεις ακόμη και από κόμματα όπως ο ΛΑΟΣ, στελέχη του οποίου έχετε ενσωματώσει».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε ξανά στην φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων λέγοντας ότι «αυτά που λέτε είναι άτοπα δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Πώς θα φυλάξετε τα θαλάσσια σύνορα; Εγώ μίλησα για 430.000 διασώσεις που έκανε το ελληνικό λιμενικό και είναι τιμή μας…Ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι περισσότερες περιπολίες σημαίνουν περισσότερα τραγικά συμβάντα. Γιατί όμως να μη σημαίνουν περισσότερες διασώσεις;».

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη ότι «καταργήσατε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και μετατρέψατε το προσφυγικό σε ζήτημα καταστολής». Επιπλέον της καταλόγισε ότι καθυστέρησε τις μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας και ότι δημιουργεί δομές χωρίς ανθρώπινες συνθήκες και χωρίς να έχει προετοιμάσει τις τοπικές κοινωνίες.

«Τα στελέχη σας ακολουθούν ακραία ρητορική και συγκρίνουν την έλευση των προσφύγων με εισβολή» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση της ΝΔ μετέτρεψε το προσφυγικό σε μεταναστευτικό για να ικανοποιήσει μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων.

Αλλά όπως τόνισε αυτό είναι λανθασμένη επιλογή για τον επιπλέον λόγο ότι θα τους ζητήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι τον λόγο που ζητούν μετεγκατάστασεις αν είναι μετανάστες και τον λόγο που ζητούν αναθεώρηση του Δουβλίνου ενώ ταυτόχρονα θα τους καλέσει να τα βρουν με τις χώρες προέλευσής τους.

Απάντησε και στις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα εθνικά θέματα λέγοντας ότι «για τα εθνικά θέματα δεν υπάρχει μονοπώλιο πατριωτικής ευαισθησίας. Και είναι και ανιστόρητο να το λέτε, γιατί η Αριστερά σε κρίσιμες στιγμές πολέμησε για την πατρίδα, την δημοκρατία, την ελευθερία».

Συνεχίζοντας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετατρέπει το θέμα «από διεθνές και ευρωπαϊκό σε εθνικό ή το χειρότερο σε ελληνοτουρκικό». «Έχετε υιοθετήσει μια ολισθηρή για τα εθνικά συμφέροντα λογική συμψηφισμού τής προσφυγικής κρίσης με μείζονα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων… Εγώ ο ίδιος ως πρωθυπουργός πήγα τρεις φορές στη Τουρκία. Ούτε μια στιγμή όμως δεν διανοήθηκα να κάνω εκπτώσεις από τις εθνικές μας θέσεις στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό, προκειμένου να κατευνάσω τον Πρόεδρο Ερντογάν και τους γείτονές μας. Εσείς τώρα τι κάνετε; Πού είναι η φωνή της Ελλάδας απέναντι στις επεκτατικές κραυγές της Άγκυρας».

Ο κ. Τσίπρας ακόμα αναφέρθηκε στις «απαράδεκτες δηλώσεις Τσαβούσογλου για κακομεταχείρηση των προσφύγων» και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να του απαντήσει, όχι γιατί είναι αληθή αυτά που λέει- απολύτως ψευδή και απαράδεκτα είναι. Αλλά γιατί τα περισσότερα από αυτά που ψευδώς μας κατηγορεί, οι μισοί βουλευτές, δήμαρχοι και πολιτευτές της ΝΔ τα έχουν προτείνει κατά καιρούς σε τηλεοπτικούς σταθμούς και σε δημόσιες ομιλίες.

«Να φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορά μας από την εισβολή. Να εξετάσουμε την αποτροπή στη θάλασσα. Και οι επαναπροωθήσεις δεν είναι κακή ιδέα αν χρειαστεί. Να τους κάνουμε να καταλάβουν ότι η ζωή τους στην Ελλάδα θα είναι πιο δύσκολη από ότι από εκεί που έρχονται». Αυτά ΄λέγαν και αυτά λένε ακόμη βουλευτές και πολιτευτές σας».

Αναφέρθηκε και στην Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας ότι «είμαστε περήφανοι γι’ αυτή την Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί σήμερα τα ελληνικά πολεμικά φυλάνε τον εναέριο χώρο στη Βόρεια Μακεδονία και όχι τα τουρκικά, όπως θα ήταν αν δεν υπήρχε η συμφωνία».

Αναφέρθηκε στις δηλώσεις Πέτσα (τις οποίες αμφισβήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης): «Είπε ο κ. Πέτσας ότι δεν πρέπει να είμαστε πολύ έντονοι και να ξεπεράσουμε την λεπτή γραμμή στα εξωτερικά έναντι της Τουρκίας, γιατί θα έχει επιπτώσεις στις μεταναστευτικές ροές. Είναι λάθος. Δεν πρόκειται να κατευνάσετε την Τουρκία».

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε επαναλαμβάνοντας: «Είπα κ. Μητσοτάκη, ότι η χώρα, και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν στην σωστή πλευρά της ιστορίας όταν ξέσπασε η μεταναστευτική κρίση. Όταν έκλειναν τα σύνορα ο κ. Όρμπαν, οι ομοϊδεάτες σας στην Αυστρία…».

The post Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Μετατρέψατε το προσφυγικό σε ελληνοτουρκικό ζήτημα, τα κάνατε θάλασσα appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα