Τράπεζες: Στεγαστικά δάνεια για νέους με ευνοϊκούς όρους

Πρεμιέρα έκανε το νέο στεγαστικό δάνειο της Eurobank που απευθύνεται σε υποψήφιους δανειολήπτες ηλικίας μέχρι 45 ετών, έχει προνομιακό επιτόκιο και χρηματοδοτεί το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Προσφέρει την δυνατότητα πληρωμής μόνο τόκων για τα δύο πρώτα χρόνια και προς το παρόν δεν επιβαρύνεται με έξοδα δανείου, ενώ η χρηματοδότηση του 90% κάνει πιο εφικτό το στόχο για απόκτηση κατοικίας.

Η Eurobank είναι η δεύτερη τράπεζα

που χρηματοδοτεί το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, κάτι ανάλογο έχει κάνει και η Εθνική Τράπεζα, με την προϋπόθεση ότι πρόκειται για πρώτη κατοικία και ο δανειολήπτης δεν έχει άλλο στεγαστικό δάνειο.

Οι τράπεζες αναζητούν τρόπους να αναθερμάνουν τη ζήτηση για για στεγαστικά δάνεια και η αύξηση των ορίων χρηματοδότησης στο90% είναι ένας από αυτούς.

Μάλιστα, τα δάνεια αυτά έχουν μακρά περίοδο αποπληρωμής που μπορεί να φτάσει και τα 40 χρόνια, με την προϋπόθεση ότι στη λήξη του δανείου η ηλικία του δανειολήπτη δεν θα είναι άνω των 75 ετών.

Η μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τον ερχόμενο Ιούνιο, εκτιμάται ότι θα αναθερμάνει τη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια.

Με τις τιμές όμως πώλησης των κατοικιών να έχουν αυξηθεί σε ποσοστό πάνω από 50%, η χρηματοδότηση του 90% έρχεται να φέρει «ισορροπία» στο κυνήγι μίας αξιοπρεπούς κατοικίας με ελκυστικούς όρους δανεισμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι οι συνολικές εκταμιεύσεις των τραπεζών για στεγαστικά δάνεια διαμορφώθηκαν στο 1,18 δισ. ευρώ και υπολείπονταν κατά 120 εκατ. ευρώ από τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις για καταναλωτικά δάνεια, τα οποία ανήλθαν στο 1,3 δισ. ευρώ.

Επίσης τα στοιχεία των τραπεζών δείχνουν ότι οι τράπεζες το 2023 χορηγούσαν κατά μέσο όρο 99 εκατ. ευρώ το μήνα για αγορά στέγης, ποσό που ήταν μειωμένο κατά 2 εκατ. ευρώ το μήνα σε σχέση με το 2022, που οι στεγαστικές χορηγήσεις έφτασαν τα 1,212 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ πέρυσι η μέση εκταμίευση δανείου με εξασφάλιση οικιστικού ακινήτου μειώθηκε στα 68.700 ευρώ έναντι 78.800 ευρώ το 2022.

Και όπως επισημαίνεται στην Έκθεση του Διοικητή Τράπεζας Ελλάδος για το 2023, η μείωση της ζήτησης από τα νοικοκυριά για στεγαστικά δάνεια οφείλεται κυρίως στην αύξηση των επιτοκίων και στην επιδείνωση των αποταμιεύσεων τους.

Πιο συγκεκριμένα:

-Το 2023 υπεγράφησαν 14.621 νέες δανειακές συμβάσεις.

-Οι περισσότερες εκταμιεύσεις (97,4%) προορίζονται για αγορά οικιστικού ακινήτου για ιδιοκατοίκηση, ενώ μόλις το 2,6% αφορά δάνεια για αγορά οικιστικού ακινήτου προς εκμίσθωση.

-Σχεδόν το σύνολο των νέων εκταμιεύσεων αφορά δάνεια πλήρως χρεολυτικά.

-Οι εκταμιεύσεις δανείων με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω των δέκα ετών αντιπροσωπεύουν το 55% του συνόλου των νέων δανείων, και οι εκταμιεύσεις δανείων με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου μεταξύ 5 και 10 ετών αντιπροσωπεύουν το 17% του συνόλου.

Κατά συνέπεια το μεγαλύτερο μέρος των νέων εκταμιεύσεων έχει μακρά περίοδο σταθερού επιτοκίου, η οποία προστατεύει τους δανειολήπτες από περαιτέρω αυξήσεις των βασικών επιτοκίων.

Οι εκταμιεύσεις δανείων με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου μικρότερη ή ίση του ενός έτους αντιπροσωπεύουν μόλις το 11,6% του συνόλου των νέων δανείων.

-Η μέση διάρκεια δανείου είναι 23,7 έτη. Το 20% των νέων δανειακών συμβάσεων έχουν διάρκεια έως 15 έτη, το 37% έχουν διάρκεια από 15 έως 25 έτη, ενώ το 38% έχουν διάρκεια από 25 έως 30 έτη και το υπόλοιπο 5% πάνω από 30 έτη.

Διαβάστε επίσης:

Πανάκριβα ακόμη τα στεγαστικά δάνεια – Μεγάλη η «ψαλίδα» με τα επιτόκια καταθέσεων

Μεγάλου (Πειραιώς): Το μέρισμα 80 εκατ., η αυξημένη κερδοφορία και τα νέα δάνεια

Eurobank: Η οικονομική ανάκαμψη μπορεί να συνοδευθεί από δημοσιονομικά ισορροπημένες δράσεις

Keywords
Αναζητήσεις
trapezes-stegastika-daneia-gia-neous-me-evnoikous-orous.htm
Τυχαία Θέματα