Τράπεζα Πειραιώς: Κλείνει η συμφωνία για την πώληση του πακέτου Iris

Στο τσέχικο fund APS που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα μέσω εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων καταλήγει το χαρτοφυλάκιο Iris της τράπεζας Πειραιώς, ύψους 700 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει καταναλωτικά δάνεια, αλλά και δάνεια leasing.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες

του Mononews το τίμημα φθάνει τα 100 εκατ. ευρώ και η συμφωνία αποτελεί άλλη μια σημαντική κίνηση της διοίκησης της τράπεζας για τη μείωση των κόκκινων δανείων στα 22,9 δις ευρώ στα τέλη του 2019 από 26,4 δις ευρώ στα τέλη του 2018.

Η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς προγραμματίζει επιπλέον τιτλοποιήσεις 2,5 δις ευρώ το 2020 και η πολιτική αυτή αναμένεται να υποστηριχθεί από το σχέδιο Ηρακλής, που σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, αποτελεί «συστημική λύση για τη διαχείριση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών».

Όπως έχει δηλώσει ο κ. Χρήστος Μεγάλου η πρωτοβουλία της κυβέρνησης «συνιστά ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της ριζικής αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων, καθώς αναμένεται να διευκολύνει τις τράπεζες να τιτλοποιούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, συμβάλλοντας περαιτέρω στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Το σχέδιο αναμένεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά στις προσπάθειες οργανικής μείωσης του ύψους των κόκκινων δανείων που καταβάλλουν τα τελευταία έτη οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 35 δις ευρώ από το 2016. Με την αρωγή και των συστημικών λύσεων, οι τράπεζες θα μπορέσουν να πετύχουν ταχύτερη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους για να προσεγγίσουν τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους».

Σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της πώλησης του χαρτοφυλακίου Iris ύψους 700 εκατ. ευρώ, η διοίκηση της τράπεζας προγραμματίζει την πώληση χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ έως τα τέλη του 2019 .

Για το 2020 σχεδιάζεται η τιτλοποίηση χαρτοφυλακίων κόκκινων στεγαστικών δανείων με την επωνυμία Phoenix ύψους 2 δις ευρώ, χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις με την επωνυμία Callaway ύψους 1 δις ευρώ, καθώς και την τιτλοποίηση κόκκινων επιχειρηματικών δανείων ύψους 500 εκατ. ευρώ του χαρτοφυλακίου Solar.

The post Τράπεζα Πειραιώς: Κλείνει η συμφωνία για την πώληση του πακέτου Iris appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα