Τουρκική λίρα: Ιστορικό χαμηλό μετά την εκ νέου μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό, μετά τη μείωση του κόστους δανεισμού από την κεντρική τράπεζα για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Συγκεκριμένα, το νόμισμα της Τουρκίας υποχώρησε έως και 3,3% στα 10,9765 έναντι του δολαρίου. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μείωσαν το επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης στο 15%, και δήλωσαν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο τερματισμού του κύκλου χαλάρωσης τον επόμενο μήνα.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε την ώρα που ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε σχεδόν στο

20% τον Οκτώβριο, επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά στον απόηχο της νομισματικής κρίσης πριν από τρία χρόνια. Ωστόσο, υπό την πίεση του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 400 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο, οδηγώντας την πραγματική απόδοση του νομίσματος πολύ κάτω από το μηδέν.

Το δολάριο ανήλθε στο ισχυρότερο επίπεδο σε περισσότερο από ένα χρόνο έναντι ενός καλαθιού ομοτίμων νομισμάτων αυτήν την εβδομάδα.

Από την άλλη πλευρά, η τουρκική λίρα έχει χάσει περίπου το ένα τρίτο της αξίας της έναντι του αμερικανικού νομίσματος από τον Δεκέμβριο. Έχει αποδυναμωθεί περισσότερο από 20% από τότε που η κεντρική τράπεζα άρχισε να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο.

Η προειδοποίηση

Πριν από την απόφαση, ο πρόεδρος του μεγαλύτερου επιχειρηματικού ομίλου της Τουρκίας Tusiad είπε ότι η κεντρική τράπεζα δεν πρέπει να ξεχνά τον κύριο στόχο της για τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Αντανακλά τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι η παρατεταμένη συναλλαγματική αδυναμία κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την οικονομία, η οποία έχει ακαθάριστο εξωτερικό χρέος 446 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Οι τουρκικές εταιρείες και η κυβέρνηση πρέπει να αποπληρώσουν 13 δισεκατομμύρια δολάρια χρέος σε ξένο νόμισμα τους τελευταίους δύο μήνες του έτους. Πάνω από τα μισά — 8 δισεκατομμύρια δολάρια — πρόκειται να λήξουν τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκε έως και 57 μονάδες βάσης, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε ακόμα:O δισεκατομμυριούχος επενδυτής Ray Dalio προειδοποιεί: Ο πληθωρισμός μειώνει τον πραγματικό πλούτοΑκολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
Keywords
Τυχαία Θέματα