Τουρκία: Εκτίναξη του πληθωρισμού κοντά στο 70%

12:41 3/5/2024 - Πηγή: Mononews

Ο πληθωρισμός της Τουρκίας επιταχύνθηκε  για έκτο συνεχόμενο μήνα, στο 69,8% τον Απρίλιο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2022.

Η μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων ήταν λίγο πάνω από το 70%. Οι τουρκικές νομισματικές αρχές έχουν δηλώσει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός πιθανότατα δεν θα κορυφωθεί μέχρι αυτόν τον μήνα, πριν επιβραδυνθεί στο 36% μέχρι το τέλος του έτους.

Οι υψηλότερες αυξήσεις των τιμών καταναλωτή σε ετήσια βάση σημειώθηκαν στην εκπαίδευση, με άλμα 103,86%, και στα

ξενοδοχεία, καφετέριες και εστιατόρια, με αύξηση 95,82%.

Η κεντρική τράπεζα απέχει πιθανότατα μερικούς μήνες από το να αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού. Αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 50% από 8,5% τον Ιούνιο, σηματοδοτώντας μια στροφή μετά από αρκετά χρόνια εκκλήσεων του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική.

«Ο πληθωρισμός είναι κάτω από τις προσδοκίες και η λίρα έχει καλή απόδοση», δήλωσε ο Ονούρ Ιλγκεν, επικεφαλής του τμήματος Treasury της MUFG Bank Turkey AS. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη για πρόσθετη αύξηση των επιτοκίων με τη συνέχιση της θετικής πορείας της λίρας».

Ο Διοικητής Φατίχ Καραχάν επισήμανε τις παρατεταμένες πληθωριστικές ανησυχίες, μεταξύ άλλων στον τομέα των υπηρεσιών, όταν η κεντρική τράπεζα διατήρησε τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα.

Τα τελευταία στοιχεία παρείχαν περαιτέρω ενδείξεις ότι οι πιέσεις στις τιμές παρέμειναν αυξημένες τον Απρίλιο.

Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών επιταχύνθηκε σε ετήσιο 97% από 96,5% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Η αύξηση των τιμών στον δομικό πληθωρισμό – ένας δείκτης που αφαιρεί τον αντίκτυπο των ευμετάβλητων στοιχείων όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια – επιταχύνθηκε στο 75,8% από 75,2%.

Η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί στενά τις μηνιαίες τάσεις αύξησης των τιμώνΟι επενδυτές εξετάζουν με προσοχή την πρόοδο της Τουρκίας στον περιορισμό του πληθωρισμού, με στόχο να βρουν την κατάλληλη στιγμή για να επιστρέψουν στην τουρκική αγορά, της οποίας τα ομόλογα ήταν κάποτε πόλος έλξης για τους ξένους αγοραστές. Παρά τις υψηλές αποδόσεις που προσφέρονται, οι εισροές κεφαλαίων ήταν περιορισμένες τους τελευταίους μήνες.

Ωστόσο, τράπεζες της Wall Street, όπως η Citigroup Inc. και η JPMorgan Chase & Co., προτείνουν πλέον την αγορά της τουρκικής λίρας. Η HSBC Holdings Plc χαρακτήρισε μάλιστα την Τουρκία ως “μία από τις αγαπημένες μας αγορές”.

Διαβάστε ακόμη:

Φινλανδία: Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Φινλανδίας προτρέπει την Ευρώπη να είναι προετοιμασμένη

Τριαντόπουλος : Επέκταση της προσωρινής στέγασης για ένα έτος στη Θεσσαλία

Bloomberg: H Τουρκία διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ

Keywords
Αναζητήσεις
tourkia-ektinaxi-tou-plithorismou-konta-sto-70.htm
Τυχαία Θέματα