Το ράλι του χρυσού αδειάζει τις κοσμηματοθήκες σε ΗΠΑ και Ευρώπη: Τρέχουν να πουλήσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν!

14:23 2/3/2020 - Πηγή: Mononews

Το ράλι της τιμής του χρυσού, που πυροδότησε η ανησυχία για τον κορονοϊό, φέρνει μαζικές πωλήσεις κοσμημάτων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, με τον κόσμο να φοβάται ότι οδεύει προς το τέλος του.

Οι πωλήσεις παλαιού χρυσού, κυρίως κοσμημάτων που φοριούνται καθόλου ή ελάχιστα, αυξάνονται πάντοτε όταν ανεβαίνουν οι τιμές, αλλά το κύμα που παρατηρείται σήμερα είναι πρωτοφανές, λέει στο Bloomberg η Tobina Kahn,

πρόεδρος του House of Kahn Estate Jewelers στο Σικάγο, όπου τα ραντεβού για εκτιμήσεις κοσμημάτων μόνο την περασμένη εβδομάδα ήταν 12% πάνω από τον μέσο ρόλο.

Αυτό που κάνει τον κόσμο να παίρνει την απόφαση να αποχωριστεί κοσμήματα ετών ήταν η εξαιρετική ταχεία άνοδος της τιμής του χρυσού φέτος, που έφτανε μέχρι την περασμένη Πέμπτη το 8,4%. Όμως, με τόσα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την εξέλιξη του κορονοϊού και τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία, «κανείς δεν λέει ‘θέλω να περιμένω επειδή πιστεύω πως ο χρυσός θα πάει και πιο πάνω’», δηλώνει η Kahn. Συνειδητοποιεί, όπως λέει, ότι το φαινόμενο αυτό είναι χρονικά ευαίσθητο.

Πρόκειται για ένα ράλι που έχει πυροδοτήσει ο φόβος και η ανάγκη αναζήτησης ασφάλειας, εξηγεί.

Την Παρασκευή, η ανησυχία για ενδεχόμενο «γύρισμα» του χρυσού έγινε πραγματικότητα. Αφού η τιμή spot του χρυσού άγγιξε τα 1.689,31 δολάρια ανά ουγγιά στη Νέα Υόρκη, στις 24 Φεβρουαρίου, έφτασε να υποχωρεί στα 1.563 δολάρια, καθώς οι επενδυτές πουλούσαν χρυσό για να καλύψουν τη ζημία τους από άλλες επενδύσεις.

Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι θα σταματήσουν οι πωλήσεις. Μάλλον το αντίθετο. Οι περισσότερες πωλήσεις παλαιών κοσμημάτων καταγράφονται συνήθως όταν αρχίζει ο κατήφορος των τιμών, λέει ο Ash Kundra, συνιδιοκτήτης της J Blundell & Sons στο Λονδίνο. «Όλοι αντισταθμίζουν τα στοιχήματά τους», εξηγεί.

Το κατάστημά του, μάλιστα, έδωσε στις 24 Φεβρουαρίου το μεγαλύτερο ποσό που έχει πληρώσει ποτέ για παλιά κοσμήματα, πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως, σε γενικές γραμμές, τα παλιά κοσμήματα αντιστοιχούν περίπου στο 30% της συνολικής παγκόσμιας προσφοράς.

«Ο κόσμος έχει αρχίσει να καθαρίζει τα χρηματοκιβώτιά του» για να εκμεταλλευτεί την αύξηση της τιμής, λέει ο Kundra.

Οι περισσότεροι αγοραστές χρυσών κοσμημάτων αγοράζουν τα κοσμήματα σε πολύ μικρότερη τιμή από την τιμή spot του πολύτιμου μετάλλου. Στη συνέχεια, τα κοσμήματα λιώνονται, ο χρυσός καθαρίζεται και χύνεται ξανά σε ράβδους χρυσού για τα νομισματοκοπεία και τους επενδυτές ή γίνεται σκόνη χρυσού για βιομηχανική χρήση.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Empire Gold Buyers στη Νέα Υόρκη, Gene Furman, για μία συνηθισμένη χρυσή βέρα 18 καρατίων, βάρους 10 γραμμαρίων, ο πωλητής θα πάρει γύρω στα 383 δολάρια, με τιμή spot για τον χρυσό στα 1.600 δολάρια ανά ουγγιά.

Στο μεταξύ, η αξία στην οποία πωλούνται τα ακριβότερα ρολόγια, όπως είναι τα Rolex, καθώς και ορισμένα ακριβότερα χρυσά κοσμήματα, είναι συνάρτηση τόσο της τιμής του χρυσού όσο και του status που χαρίζει στον υποψήφιο αγοραστή. Γι’ αυτό και τα είδη αυτά μεταπωλούνται και δεν λιώνονται.

«Συνεχίζουν να είναι χρυσός, οπότε η βάση της αξίας τους εξακολουθεί να παραμένει η αξία του χρυσού», λέει ο Furman. Αν όμως είναι Cartier ή Tiffany, η αξία τους εκτινάσσεται, προσθέτει.

Keywords
Τυχαία Θέματα