Το ΚΙΝΑΛ στις κάλπες: Η συμμετοχή, το δίδυμο του β’ γύρου και η προοπτική του Κέντρου

Λίγες ώρες έμειναν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Από τις δημοσκοπήσεις που έγιναν τον τελευταίο μήνα έχουμε μια σχετική εικόνα κατά βάση της προτίμησης και ότι τρεις σχετικά ισοδύναμοι υποψήφιοι πέφτουν στο νήμα με τον Ανδρέα Λοβέρδο να έχει περισσότερο την προτίμηση της κοινωνίας και να έχει πείσει ότι αυτός μπορεί να ανεβάσει τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, το Νίκο Ανδρουλάκη να πείθει

περισσότερο για την ανανέωση του χώρου και να διαθέτει υψηλή δημοφιλία και τον Γιώργο Παπανδρέου να είναι τελευταίος σε δημοφιλία, να αναπτύσσει τη δράση του μέσα σε ένα κλίμα που διαμόρφωνε ο ψίθυρος, «δεν μπορεί ο Γιώργος να μην περάσει στον δεύτερο γύρο» και, βέβαια, μια έντονη οργανωτική προσπάθεια.

Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται ενθαρρυντικά για κάποιους, ευχάριστα για άλλους ή πάντως ενδιαφέροντα. Ωστόσο, το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι ποιοι και πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν –αυτό οι δημοσκοπήσεις δεν το βρήκαν. Από αυτό όμως εξαρτάται εν πολλοίς το αποτέλεσμα.

Ο αριθμός των ψηφοφόρων θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό, ίσως και το δίδυμο που θα αναμετρηθεί στην κάλπη στον τελικό γύρο, στις 12 Δεκεμβρίου. Οι «εκλογομάγειρες» της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως η μικρή συμμετοχή ευνοεί περισσότερο τον Νίκο Ανδρουλάκη που διαθέτει τον πιο ισχυρό μηχανισμό από τους υποψηφίους, οι πάνω από 230.000 τον Γιώργο Παπανδρέου και οι πάνω από 280.000 εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό και τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του 2017 ψήφισαν περίπου 210.000 μέλη και φίλοι στον Α’ γύρο και 150.000 στον δεύτερο γύρο. Αυτό μας δείχνει ότι αν, αύριο, κάποιος υποψήφιος πάρει πρωτιά με διακριτή διαφορά, θα σηματοδοτήσει μία δυναμική που σε συνδυασμό με την αναμενόμενη μείωση κατά 25%-30% της συμμετοχής στον δεύτερο γύρο) θα ανοίξει τον δρόμο της τελικής επικράτησης.

Την είσοδο στο δεύτερο γύρο, καθώς πολύ δύσκολα μπορεί κάποιος να συγκεντρώσει το 50%+1 την πρώτη Κυριακή, διεκδικούν τρεις: Κατά αλφαβητική σειρά, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιώργος Παπανδρέου. Συνεπώς και εφόσον δεν υπάρχει νικητής αύριο, την άλλη Κυριακή θα αναμετρηθούν, είτε ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Νίκο Ανδρουλάκη, είτε ο Νίκος Ανδρουλάκης με τον Ανδρέα Λοβέρδο, είτε ο Ανδρέας Λοβέρδος με τον Γιώργο Παπανδρέου. Η μάχη για τον πρώτο γύρο έγινε άλλωστε με το βλέμμα στραμμένο στο δεύτερο, καθώς επιδιώχτηκαν από τώρα συμμαχίες, όπως εξάλλου φάνηκε και στο debate, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να κάνει άνοιγμα στον Παύλο Γερουλάνο και τον Νίκο Ανδρουλάκη στον Χάρη Καστανίδη.
Μπορεί να αλλάξει κάτι μέχρι την ώρα της κάλπης; Λογικά, τίποτα. Ίσως η οργανωτική ικανότητα των υποψηφίων είναι αυτή που θα κρίνει λεπτομέρειες στο συσχετισμό δυνάμεων που θα προκύψει από τις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου.

Όλα κρίνονται και ο χρόνος μετράει αντίστροφα

Έχει σημασία πάντως το μήνυμα που θα πάρει η κοινωνία από τον Πρόεδρο που θα επιλέξει το εκλογικό σώμα. Έτσι γίνεται πάντα. Οι «κομματικοί», έστω και με ευρύτερη έννοια, αποφασίζουν, και οι πολίτες κρίνουν και καταλήγουν τι θα πράξουν, λαμβάνοντας υπόψη βέβαια και τις πρωτοβουλίες που θα ακολουθήσουν στον μικρό ή μεγάλο χρόνο που θα μεσολαβήσει μέχρι τις εκλογές.

Το ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τον χώρο του ΚΙΝΑΛ είναι βέβαιο. Και είναι και εύλογο. Το κόμμα εμφανίζει μια κάποια δυναμική, δείχνει να έχει ελπίδες για διψήφια ποσοστά, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση παρουσιάζει την πρώτη σημαντική κάμψη της και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει εγκλωβισμένος στη δεύτερη θέση, η οποία εν προκειμένω μπορεί και να αντιστοιχεί στο τίποτα.

Ο αριθμός των πολιτών που θα πάει να ψηφίσει αποτελεί, σίγουρα, καθοριστική παράμετρο ως προς την εσωκομματική διαδικασία, δεν έχει όμως την ίδια βαρύτητα στο ευρύτερο πολιτικό πεδίο, τουλάχιστον όχι νομοτελειακά.

Θα καταφέρει το ΚΙΝΑΛ με την εκλογή του κατάλληλου για τις απαιτήσεις της εποχής Προέδρου, και τα κατάλληλα μηνύματα που θα πρέπει να εκπέμψει, να ξεφύγει από τη στασιμότητα και να ανεβάσει τα ποσοστά του δημιουργώντας νέους συσχετισμούς δυνάμεων ,ή θα στριφογυρίσει γύρω από τον εαυτό του και θα διαψεύσει τις προσδοκίες;

Όλα κρίνονται και ο χρόνος μετράει αντίστροφα.

Διαβάστε επίσης

Την Κυριακή οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ-Που ψηφίζουν οι υποψήφιοι
Keywords
Τυχαία Θέματα