Το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός ανακοινώνει το σχέδιο για τον τουρισμό

Το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το κυβερνητικό σχέδιο για την εργασία, την οικονομία και τον τουρισμό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, το σχέδιο θα εξειδικευθεί αμέσως μετά από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Εργασίας Γιάννη Βρούτση, Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και πιθανόν τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το άνοιγμα του τουρισμού τοποθετείται χρονικά το αργότερο την 1η Ιουλίου. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το

24% στο 13%.

Στον σχεδιασμό της η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της όποια μέτρα ληφθούν σε κοινοτικό επίπεδο, ώστε να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο, ενώ ο πρωθυπουργός έχει επαφές με ομολόγους του για διακρατικές συμφωνίες, οι οποίες θα είναι σύμφωνες με τις συστάσεις που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο πλαίσιο των επαφών αυτών, σήμερα το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Σερβίας. Η διάσκεψη, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού, θα έχει ως κύρια αντικείμενα την ανταλλαγή εμπειριών από τη διαχείριση της πανδημίας και την εξεύρεση τρόπων διευκόλυνσης των διασυνοριακών συναλλαγών, μεταφορών και μετακινήσεων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον τομέα του τουρισμού.

Εξάλλου αύριο, Τετάρτη, συνεδριάζουν οι υπουργοί Τουρισμού της ΕΕ βάζοντας στο τραπέζι όλες τις απόψεις μετά την δέσμη μέτρων για τον τουρισμό και τις μετακινήσεις που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με όσα είπε χθες ο Στέλιος Πέτσας, το κυβερνητικό σχέδιο «θα αίρει τις αβεβαιότητες« και θα περιλαμβάνει κίνητρα για τις τους επιχειρηματίες ώστε να είναι σίγουροι ότι «θα κερδίσουν αν ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους και όχι αν τις κρατήσουν κλειστές».

«Ξεκινάμε φέτος από το μηδέν, ό,τι κερδίσουμε θα είναι επιτυχία. Θέλουμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μια μικρότερη πίτα» είπε και πρόσθεσε:

«Το φετινό καλοκαίρι δεν πρέπει να συγκρίνεται με το περσινό, δεν είναι το ίδιο, γιατί κλείσαμε την οικονομία για να παραμείνουμε υγιείς. Θυσιάσαμε οικειοθελώς ένα μέρος της ευημερίας μας».

Ο κ. Πέτσας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τα εποχικά καταλύματα να ανοίξουν νωρίτερα από το προβλεπόμενο, καθώς όπως επανέλαβε το σχέδιο είναι δυναμικό, επαναξιολογείται διαρκώς και η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους ειδικούς προχωρά προσεκτικά στο ένα βήμα μετά το άλλο.

Σημείωσε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνει προβλέψεις για όλα τα ζητήματα, την εργασία, την φορολογία και την ρευστότητα, γι’ αυτό και πρέπει να υπάρξει λίγη υπομονή μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις.

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση σημείωσε ότι θα παρέχει στήριξη τόσο στους εργαζόμενους όσο και στις επιχειρήσεις. «Θα δώσει το μήνυμα ότι οι επιχειρηματίες θα έχουν κίνητρο να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους και όχι να τις κρατήσουν κλειστές» τόνισε ο κ. Πέτσας.

Το σχέδιο θα αίρει κάθε πτυχή αβεβαιότητας, για να γνωρίζουν οι επιχειρηματίες πώς θα βαδίσουν το επόμενο διάστημα, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν διμερείς συμφωνίες με άλλα κράτη για τον τουρισμό απάντησε ότι υπάρχουν εκτενείς συζητήσεις, όμως οι ανακοινώσεις θα γίνουν συνολικά και όχι αποσπασματικά.

Όλος ο πλανήτης έχει το βλέμμα στραμμένο στην Ελλάδα και στο σχέδιό της για την επανεκκίνηση του τουρισμού, το οποίο μπορεί να γίνει και πρότυπο για άλλες χώρες, είπε ο κ. Πέτσας.

Keywords
Τυχαία Θέματα