Από τα ελληνικά desks το 60% των εντολών πώλησης – Σε ποια επίπεδα έσπασαν τα margins για Alpha, ETE, Eurobank, ΔΕΗ και Μυτιληναίο – Τι λένε οι χρηματιστές

Σχεδόν το 60% του τζίρου προήλθε από Έλληνες επενδυτές, κυρίως αμοιβαία κεφάλαια και asset management και, δευτερευόντως, ιδιώτες.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, δεν καταγράφηκε μεγάλη διάθεση ρευστοποιήσεων από ξένα funds, δίδοντας την αίσθηση ότι σε συντριπτικό βαθμό παραμένουν στις θέσεις τους.

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πάντα, ότι απορροφήθηκε η προσφορά που βγήκε, ακόμα κι αν ο πανικός ήταν ο κακός σύμβουλος

των Ελλήνων επενδυτών, αγνοώντας προς στιγμή ότι δημιουργούσαν νέα επενδυτικά δεδομένα και ευκαιρίες σε καλύτερες αποτιμήσεις.

Μεγάλες εντολές πωλήσεων εκδηλώθηκαν από τη στιγμή που έσπασαν τα margins σε τράπεζες και ορισμένες από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πάντα, ισχυρές εντολές πώλησης βγήκαν στην Alpha Bank ΑΛΦΑ -7,41% 1,25#ifrm34{opacity: 0;transition: opacity 0.5s linear;width:0px; height:0px;border: 2px #e2e2e2 solid; }#trig34:hover + #ifrm34,#ifrm34:hover,#trig34:active + #ifrm34,#ifrm34:active{opacity: 1;transition: opacity 0.5s linear;width:300px; height:359px;position: absolute;bottom: 19px;left: 0px; z-index: 100;} από τη στιγμή που η μετοχή διέσπασε πτωτικά τα 1,28 ευρώ, στην Εθνική από τα 3,50 ευρώ, στη Eurobank από τα 1,05 ευρώ και στην Πειραιώς από τα 1,48 ευρώ.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι πωλήσεις ενεργοποιήθηκαν στη ΔΕΗ από τη στιγμή που διεμβόλισε πτωτικά τα 8,30 ευρώ και στον Μυτιληναίος από τα 14,70 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, εκτιμάται ότι οι επόμενες 72 ώρες, τουλάχιστον έτσι όπως έχουν ερμηνευτεί οι εξελίξεις από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης σε μία προσπάθεια να μπουν στο μυαλό του… Πούτιν, θα πρέπει να θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες.

Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις χρηματιστηριακών παραγόντων, να δοκιμαστεί η στήριξη μεταξύ των 850-875 μονάδων.

Δεν αποκλείεται επίσης, να βγουν κάποιες εντολές αγορών μέσα στη σημερινή συνεδρίαση απορροφώντας τους κραδασμούς που προκάλεσε αφενός το χθεσινό sell off, αφετέρου να εκμεταλλευτούν οι συναλλασσόμενοι τις νέες ελκυστικές αποτιμήσεις που δημιουργήθηκαν μόλις μέσα σε μία μέρα.

«Οι αγορές πιάστηκαν στον ύπνο», παρατηρεί ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, κ. Δημήτρης Τζάνας, «που σημαίνει ότι δεν πρόλαβαν να τιμολογήσουν τον κίνδυνο που συνιστά πλέον η εισβολή των στρατευμάτων της Ρωσίας του Πούτιν στην Ουκρανία». «Εφιαλτικές καταστάσεις», σημειώνει ο χρηματιστής, «για το σύνολο των αγορών και όχι μόνο για την Ελλάδα».

Ο ίδιος θεωρεί ότι «στις επόμενες συνεδριάσεις θα φανεί το κόστος των επιπτώσεων από την εισβολή στην Ουκρανία, στο οικονομικό επίπεδο».

Για την ιστορία, εκτός από το πετρέλαιο που σκαρφάλωσε και στα 102 δολάρια το βαρέλι ή την αλματώδη κούρσα του φυσικού αερίου, την ανηφόρα πήραν και τα εμπορεύματα, όπως το σιτάρι.

Στα καλά νέα που πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα, σημειώνουν άλλοι χρηματιστές, είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κρατήσει το QE και τα προγράμματα αγοράς των ομολόγων μέχρι τέλος του χρόνου, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει ειδική μεταχείριση της χώρας μας, η οποία θα οδηγηθεί ομαλά ως την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στις αρχές του 2023. Αυτό ίσως να αποτελεί το πιο καλό νέο για την Ελλάδα μέσα στην καταχνιά που προκάλεσε η απόβαση του Πούτιν στην Ουκρανία, παρατηρούσαν χρηματιστές, κάτι που μένει να τιμολογηθεί στις επόμενες συνεδριάσεις.

Σε σχόλιό της η Merit ΑΧΕΠΕΥ σημείωνε πως «ο πληθωρισμός θα εκτοξευθεί σε υψηλότερα επίπεδα, οι αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες είναι ante portas, με αποτέλεσμα η παγκόσμια οικονομία να οδηγηθεί σε ύφεση».

Υπενθυμίζεται ότι η παγκόσμια οικονομία ήταν σε ύφεση το 2008 με την τιμή του πετρελαίου στα σημερινά επίπεδα λίγο πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη εξίσωση της συνύπαρξης υψηλού πληθωρισμού, ύφεσης και αύξησης των επιτοκίων.

Όσο αφορά την ελληνική οικονομία, το φυσικό αέριο αποτέλεσε το καύσιμο για το 42% της ηλεκτρικής παραγωγής της χώρας μας το 2021.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας διαρκούν για δέκα ημέρες, εάν κοπεί η ροή του αερίου από την Ρωσία.

Επιπλέον, παρατεταμένη διάρκεια του πολέμου >1 μήνα και εμπλοκή των δυτικών δυνάμεων θα έχει αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό.

Οι αναλυτές της Merit εκτιμούν ότι οι κυκλικές μετοχές (τράπεζες, εμπόριο, βιομηχανίες) είναι πιο ευάλωτες σε αυτό το περιβάλλον.

Είναι θετικοί για τις μετοχές των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ σε πτώση >10% και για τις μετοχές των Eurobank και Εθνικής Τράπεζας σε πτώση >15%».

Διαβάστε επίσης:

Χρυσός: Στα υψηλά όλων των εποχών η τιμή του σε ευρώ – Ιστορικό ρεκόρ και για τη λίρα

Συναγερμός στην αγορά τροφίμων: Η ρωσική εισβολή στον σιτοβολώνα της Ευρώπης φέρνει ανατιμήσεις φωτιά

Παγκόσμιο σοκ στις τιμές εμπορευμάτων: Πάνω από 100 δολάρια το πετρέλαιο, αύξηση 33% στο φυσικό αέριο, σε πρωτοφανή ύψη οι τιμές του σιταριού

Keywords
Τυχαία Θέματα
Alpha ETE Eurobank ΔΕΗ, Μυτιληναίο –,Alpha ETE Eurobank dei, mytilinaio –