Τι ζητούν οι βιομήχανοι για να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας – Ο ρόλος των μεταναστών και τα βιομηχανικά ΙΕΚ

Την αποτελεσματικότερη σύνδεση της αγοράς εργασίας με την εκπαιδευτική κοινότητα, προκειμένου να καλυφθούν οι περίπου 90.000 θέσεις εργασίας στη βιομηχανία, προτείνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας, αξιοποιώντας τα πορίσματα σχετικής έρευνας της Deloitte.

H μελέτη για την επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού στην ελληνική βιομηχανία παρουσιάστηκε χθες παρουσία της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου

Δημήτρης Καιρίδης, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Σπανάκης και η Υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ, Γιάννα Χορμόβα.

Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και δη καταρτισμένου φέρεται να είναι η μεγαλυτερή πρόκληση για τον κλάδο, του οποίου η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία διαμορφώθηκε στα 31,3 δισ. το 2022, ενώ της μεταποίησης στα 18,8 δισ. ευρώ, φτάνοντας στις υψηλότερες τιμές από το 2010 και το 2008, αντίστοιχα, παραμένοντας όμως χαμηλότερα από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ποσοστό του ΑΕΠ. Σημειωτέον ότι 413.000 εργαζόμενοι απασχολήθηκαν στη μεταποίηση το 2022 σημαντικά αυξημένοι από τους 316.000 το 2014 αλλά σημαντικά λιγότεροι από τους 545.000 το 2008.

«Το σχεδόν μονοψήφιο ποσοστό ανεργίας συνυπάρχει με την ασυμμετρία προσφοράς και ζήτησης σε επίπεδο γεωγραφικό, εποχικό, σε επίπεδο δεξιοτήτων και προτιμήσεων των εργαζομένων σε σύγκριση με τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας. Η μεγαλύτερη ζήτηση αφορά άνδρες 25-45 ετών κι αυτό είναι το συντομότερο ανέκδοτο στον εργασιακό κόσμο της Ευρώπης, αφού το ποσοστό των άνεργων σε αυτή την κατηγορία είναι το χαμηλότερο».

Θυμίζουμε ότι προ των πυλών βρίσκεται πλατφόρμα για την «αντιγραφή» του μοντέλου που υιοθετήθηκε από τον κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής για τους «εισερχόμενους» αγρότες γης, με την πρόεδρο του ΣΒΕ, Λουκία Σαράντη να δηλώνει πως οι βιομήχανοι είναι «έτοιμοι να συνεργαστούν με άλλους φορείς για την προσέλκυση εργαζομένων από τρίτες χώρες». Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, ήδη 14.000 μετανάστες έχουν λάβει την άδεια διαμονής χάρη στην τελευταία κυβερνητική ρύθμιση για τη χορήγηση άδειας όσων έχουν εργαστεί στην Ελλάδα επί τριετία, εκτιμώντας ότι οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν τις 30.000.

Φορολογικά κίνητρα ζητούν οι βιομήχανοι

Στα όσα διεκδικεί ο Σύνδεσμος των Βιομηχάνων περιλαμβάνεται η παροχή κινήτρων (κυρίως φορολογικών), με στόχο την αύξηση των προσφερόμενων θέσεων πρακτικής άσκησης και των προγραμμάτων μαθητείας, καθώς και ενεργότερο ρόλο στη δημιουργία επαγγελματικών προγραμμάτων για ειδικότητες που θα καλύψουν τα μεγάλα κενά στα οργανογράμματα των βιομηχανιών.

Μεταξύ άλλων, οι προτάσεις του ΣΒΕ περιλαμβάνουν την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων στις δομές τυπικής εκπαίδευσης εστιασμένων στη βιομηχανία, δηλαδή τη δημιουργία «βιομηχανικών ΣΑΕΚ» (πρώην ΙΕΚ), καθώς και τη δημιουργία εθνικού κέντρου έρευνας για την επαγγελματική κατάρτιση σε πανεπιστημιακό επίπεδο.

Επίσης, ο ΣΒΕ προτείνει:

την αύξηση των κονδυλίων για την επαγγελματική κατάρτιση,την αναβάθμιση και ενίσχυση των προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης στην ελληνική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων και των εταιρικών και ενδοεπιχειρησιακών, που θα αφορούν εξειδικευμένες τεχνικές ειδικότητες της βιομηχανίας και θα δίνουν πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην πρακτική άσκηση σε βιομηχανικές επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνονται επιπλέον επιδοτούμενα προγράμματα και παροχή κινήτρων για την υλοποίηση εταιρικών και ενδοεπιχειρησιακών προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης από τη βιομηχανία.την αναβάθμιση και περαιτέρω ενδυνάμωση του ρόλου των κοινωνικών εταίρων στο σχεδιασμό και τη διαχείριση των προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης που σχετίζονται με την βιομηχανία. Οι βιομήχανοι προτείνουν την επαναξιολόγηση της διαδικασίας κατάρτισης του Μητρώου Πιστοποιημένων Εκπαιδευτών Ενηλίκων των προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης που παρέχονται στα ΚΔΒΜ, από επιτροπή που θα συγκροτείται από τον ΕΟΠΠΕΠ και θα αποτελείται, κατά πλειοψηφία, από εκπροσώπους της βιομηχανίας.την ενδυνάμωση και επέκταση των θεσμών της μαθητείας και της πρακτικής άσκησης,τη συστηματική καταγραφή και αξιολόγηση των γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που βρίσκεται εκτός απασχόλησης και διασύνδεση με τις ανάγκες της βιομηχανίας,την αναβάθμιση των μηχανισμών αξιολόγησης της επαγγελματικής κατάρτισης στη βιομηχανία,τη δημιουργία μηχανισμού ενημέρωσης του ανθρώπινου δυναμικού και των επιχειρήσεων, δεδομένης της διαστρεβλωμένης εικόνας της βιομηχανίας ως εργοδότη και ως επιλογή καριέρας, σε συνδυασμό με χαμηλή κοινωνική αποδοχή και ελκυστικότητα των τεχνικών επαγγελμάτων,τη δημιουργία μηχανισμού τακτικής επικαιροποίησης των επαγγελματικών περιγραμμάτων καθώς και των ειδικοτήτων και επαγγελματικών αντικειμένων του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, πιο ουσιαστική και ενεργή δραστηριοποίηση και συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στις προσπάθειες ενίσχυσης της κατάρτισης στη βιομηχανία, μεταξύ άλλων και μέσω σύστασης Κλαδικών Συμβουλίων Δεξιοτήτων αλλά και μέσα από την εκπόνηση συγκεκριμένων προτάσεων αναφορικά με νέα προγράμματα κυρίως για εξειδικευμένες τεχνικές ειδικότητες όπου παρουσιάζονται ελλείψεις προσωπικού στη βιομηχανία, καθώς καιτην υλοποίηση επενδύσεων και δράσεων ενίσχυσης των τμημάτων HR των ελληνικών βιομηχανιών.

Διαβάστε επίσης

Χρηματιστήριο: Γιατί ξαναμοιράζεται η τράπουλα από τις τράπεζες, τον Μυτιληναίο και την ΔΕΗ

Γιωργος Στάσσης: Η μετοχή της ΔΕΗ είναι φθηνή – Αυτές είναι οι προοπτικές μας

Servicers: Πληρώνουμε το πρόστιμο 790 χιλ. ευρώ, προσφεύγουμε στη Δικαιοσύνη για να δικαιωθούμε

Keywords
Αναζητήσεις
ti-zitoun-oi-viomichanoi-gia-na-kalypsoun-tis-kenes-theseis-ergasias--o-rolos-ton-metanaston-kai-ta-viomichanika-iek.htm
Τυχαία Θέματα