Τι σχέση έχει το πετρέλαιο με τα μπουτάκια κοτόπουλο; Κι όμως έχει…

14:07 2/6/2020 - Πηγή: Mononews

Οι αμερικανικές εξαγωγές κοτόπουλου έχουν μειωθεί και το φθηνό πετρέλαιο δεν βοηθά.

Τα κέρδη από την παραγωγή πετρελαίου σε χώρες της Νότιας Αμερικής, όπως η Βενεζουέλα, και στα κράτη της Δυτικής Αφρικής συχνά μεταφράζονται σε αγορές πουλερικών, λέει ο Ρας Γουίτμαν, αντιπρόεδρος της εταιρείας αναλύσεων για τον κλάδο των commodities Urner Barry. Η Κούβα, από τους σημαντικότερους εισαγωγής αμερικανικού κοτόπουλου, μεταπουλά πετρέλαιο

με κέρδος και αγοράζει πουλερικά.

«Όταν η τιμή του πετρελαίου πέφτει κατακόρυφα, όπως προσφάτως, οι χώρες αυτές δεν μπορούν να μετατρέψουν τη ρευστότητά τους σε τρόφιμα», εξηγεί ο Γουίτμαν.

Το πετρέλαιο, όμως, δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που συμβάλλει στη μείωση των εξαγωγών. Τα αδύναμα νομίσματα στο Μεξικό και τη Νότια Αμερική πλήττουν επίσης τις αμερικανικές εξαγωγές κρέατος. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Κίνα έχει επιβραδύνει τις αγορές λόγω της αναιμικής καταναλωτικής ζήτησης, ανέφεραν την Πέμπτη σε αναλυτές στελέχη της Sanderson Farms με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία. Το ασιατικό μεγαθήριο αγόραζε σημαντικές ποσότητες πουλερικών και χοιρινού κρέατος, αλλά τώρα υπάρχει υπερπροσφορά καθώς τα εστιατόρια, που μόλις ξανάνοιξαν μετά την επιδημία Covid-19, δυσκολεύονται να βρουν πελάτες. Οι αμερικανικές εξαγωγές θα παραμείνουν πιθανώς υποτονικές μέχρι τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Sanderson.

Η τιμή για τα μπουτάκια κοτόπουλου, ένα κοινό εξαγώγιμο προϊόν, υποχώρησε τον Μάιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δέκα ετών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Στα 32,71 σεντς ανά λίβρα (περίπου 65 λεπτά/κιλό), η τιμή είναι σχεδόν κατά 30% χαμηλότερη απ’ ό,τι ήταν πριν από έναν χρόνο. Τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, οι εξαγωγές του συγκεκριμένου προϊόντος στην Κούβα ήταν 35% κάτω σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας.

Στο μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν πολύ κάτω από τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν προ πανδημίας, με την παγκόσμια ζήτηση να έχει συντριβεί από την πανδημία. Στα 37,50 δολάρια ανά βαρέλι, η τιμή του πετρελαίου Brent στο Λονδίνο έχει υποχωρήσει περισσότερο από 40% από την αρχή του έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα