Τι φοβάται ο Μητσοτάκης, το ξαφνικό ραντεβού του Στάσση, η αποτίμηση της ΗΡΩΝ, οι hakers του ΔΕΣΦΑ, τα μυστικά μιας αμύθητης περιουσίας και τι λέει η GS για το αλουμίνιο

Η αγωνία του Μητσοτάκη

Μία σχετική αγωνία επικρατεί στην Κυβέρνηση και σας την μεταφέρω,  για το αν θα έχει βελτιωθεί το κλίμα μέχρι να ανέβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Παρόλο που ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται δημοσκοπικά να έχει πληγεί από το σκάνδαλο των υποκλοπών, γίνεται αντιληπτό ότι το θέμα έχει πλέον κυριαρχήσει  στην ειδησιογραφία μονοπωλώντας το δημόσιο λόγο.

Αρκεί να δει κανείς τη χθεσινή ενημέρωση του Κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου όπου σχεδόν όλες οι ερωτήσεις αφορούσαν το συγκεκριμένο

ζήτημα.

Υπό τις συνθήκες αυτές εκφράζονται φόβοι μήπως ” καούν επικοινωνιακά”   ακόμη και οι πιο γενναιόδωρες παροχές που σχεδιάζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας.

Σύμφωνα με όσα έχω συγκεντρώσει το πακέτο που έχει σχεδόν ετοιμάσει (δεν λέμε έχει κλείσει διότι οι εκπλήξεις στη ΔΕΘ αποτελούν πολιτική παράδοση) φθάνει μέχρι στιγμής τα 5 δισ. ευρώ.

Παρά το δημοσιονομικό κόστος που αυτό συνεπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι θα είναι συνεπές  με το στόχο επιστροφής του προϋπολογισμού σε πρωτογενές πλεόνασμα 1% το 2023.

Αυτό θεωρούν ότι είναι εφικτό χάρη στον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης που θα πετύχει φέτος η ελληνική οικονομία, σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή η οποία φλερτάρει με την ύφεση, ο οποίος μπορεί να φθάσει το 4%.

Η ξαφνική συνάντηση του Στάσση

Προ ημερών επισκέφθηκε το Έσσεν  της Γερμανίας ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ ΔΕΗ -1,55% 5,71#ifrm58{opacity: 0;transition: opacity 0.5s linear;width:0px; height:0px;border: 2px #e2e2e2 solid; }#trig58:hover + #ifrm58,#ifrm58:hover,#trig58:active + #ifrm58,#ifrm58:active{opacity: 1;transition: opacity 0.5s linear;width:300px; height:359px;position: absolute;bottom: 19px;left: 0px; z-index: 100;} Γιώργος Στάσσης.

Σε αυτή τη γερμανική βιομηχανική πόλη δεν πάει κάποιος για τουρισμό καλοκαιριάτικα, δεν έχει και τίποτα ιδιαίτερο να περιηγηθεί.

Κατά διαβολική σύμπτωση όμως εκεί βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του κολοσσού της RWE, με τον οποίο η ΔΕΗ έχει πολύ στενή και πολύ εκτεταμένη συνεργασία στα φωτοβολταϊκά.

Το τελευταίο διάστημα πριν τον Αύγουστο των διακοπών και της ραστώνης στην Ελλάδα είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες από τη Χαλκοκονδύλη για επέκταση της συνεργασίας ΔΕΗ-RWE, ίσως στα ηλιακά πάνελ, ίσως και αλλαχού.

Γι αυτό προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι στο Έσσεν έγινε συνάντηση του κου Στάσση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της RWE Μάρκους Κρέμπερ, η οποία  δεν ανακοινώθηκε από τη ΔΕΗ, σαν να ήθελαν στην εταιρία να αποφύγουν ενοχλητικές ερωτήσεις.

Τον κο Στάσση μάλιστα συνόδευε και ο επικεφαλής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ. Κ. Μαύρος.

Όμως οι …. μαρτυριάρηδες Γερμανοί το έδωσαν  στα δικά τους social media και έτσι το έμαθαν όλοι.

Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο, ακόμη περισσότερο που εδώ έχουμε να κάνουμε με φωτοβολταϊκά ηλιακά πάνελ.

Εμείς το ψάξαμε αναλυτικά το θέμα με στελέχη της ΔΕΗ που χειρίζονται σχετικούς φακέλους.

Οι άνθρωποι είναι σοβαροί και αφού άφησαν στην άκρη τα περί εθιμοτυπικών επισκέψεων σε συνεργάτες, άρχισαν να λένε έστω και μισόλογα για «επέκταση συνεργασίας» σε κρίσιμους τομείς.

Ο εφτάψυχος Μανουσάκης και οι ευθύνες

Προχωρεί (αλλά όχι χωρίς εμπόδια και …τρικλοποδιές όπως μαθαίνω) η ενεργειακή καλωδιακή σύνδεση των Κυκλάδων.

Στο  πλαίσιο της 4ης  Φάσης ξεκίνησαν τα έργα για  τη διασύνδεση της Σαντορίνης, με ανάδοχο για τον υποσταθμό που κατασκευάζεται στο νησί την  κοινοπραξία της Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου με την κινεζική Xian Electric.

Τα καλωδιακά τμήματα έχει αναλάβει η Hellenic Cables.

Παράλληλα στη διαδικασία ανάδειξης αναδόχων μπήκε και ο δεύτερος διαγωνισμός για τη διασύνδεση της Σερίφου, της Μήλου και της Φολεγάνδρου.

Στο διαγωνισμό κατατέθηκαν τέσσερις προσφορές συνολικά, δύο σε κάθε σκέλος, με τους μεγάλους του χώρου να …ξιφουλκούν για το αποτέλεσμα.

Ο διαγωνισμός που έχει προκηρύξει ο ΑΔΜΗΕ ΑΔΜΗΕ -0,52% 1,92#ifrm28{opacity: 0;transition: opacity 0.5s linear;width:0px; height:0px;border: 2px #e2e2e2 solid; }#trig28:hover + #ifrm28,#ifrm28:hover,#trig28:active + #ifrm28,#ifrm28:active{opacity: 1;transition: opacity 0.5s linear;width:300px; height:359px;position: absolute;bottom: 19px;left: 0px; z-index: 100;} για τα καλωδιακά τμήματα χωρίζεται σε δύο σκέλη, με το πρώτο να αφορά τα χερσαία και υποθαλάσσια καλώδια για τις διασυνδέσεις Λαύριο – Σέριφος και Σέριφος – Μήλος.

Το δεύτερο σκέλος αφορά τα καλώδια για τη διασύνδεση Μήλος – Φολέγανδρος και Φολέγανδρος – Θήρα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διαγωνισμός για την κατασκευή των τριών υποσταθμών (έναν σε κάθε νησί).

Στον διαγωνισμό αυτό είχαν υποβληθεί έξι προσφορές, από τρεις σε κάθε ένα από τα δύο σκέλη του, οι οποίες βρίσκονται στη φάση τεχνικής και οικονομικής αξιολόγησης.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης (ο αποκαλούμενος και «εφτάψυχος» στην αγορά)  έχει δεσμευτεί δημόσια πως τα έργα για τη διασύνδεση της Θήρας θα ολοκληρωθούν το πρώτο εξάμηνο του 2023, ενώ όλοι περίμεναν να είναι έτοιμα το φετινό καλοκαίρι λόγω τεράστιας κοσμοσυρροής στο νησί.

Ο wiseman  σας λέει πάντως πως και να μην ολοκληρωθούν τότε, ουδείς θα του ζητήσει ευθύνες.

Είπαμε «εφτάψυχος» ο άνθρωπος.

Οι κληρονόμοι του Μουζάκη και η τεράστια περιουσία

O επιχειρηματίας Ελευθέριος Μουζάκης ήταν ο Έλληνας που την δεκαετία του 1990 έκανε την υψηλότερη φορολογική δήλωση στην Ελλάδα και μάλιστα ήταν περήφανος για αυτό.

Ο Μουζάκης, που πέθανε το 2006, στην διαθήκη του έβαλε ένα περίεργο ορό.

Η σύζυγος και οι τέσσερις κόρες του εκλιπόντος που κληρονόμησαν το 70,81% της εταιρείας του (ισόποσα κατανεμημένο) δεν είχαν ούτε δικαίωμα ψήφου αλλά ούτε και δυνατότητα πώλησης των μετοχών τους έως και την 31η Δεκεμβρίου του 2021.

Αντίθετα, για τις μετοχές αυτές ψήφιζαν οι εκτελεστές της διαθήκης, που πρόκειται για τέσσερα στελέχη της εταιρείας.

Όμως τώρα έχουμε 2022.

Οι κυρίες Ελευθερία, Αικατερίνη και Στυλιανή-Λιάνα Μουζάκη που κατέχουν αθροιστικά γύρω στο 42,74% της εταιρείας δικαιούνται ψήφου για πρώτη φορά στη Γενική Συνέλευση που θα γίνει σε λίγες ημέρες.

Οι κληρονόμοι των άλλων θυγατέρων του Μουζάκη δεν έχουν προχωρήσει σε καμία κίνηση οπότε πιθανολογείται ότι θα ψηφίσουν και φέτος οι εκτελεστές της διαθήκης.

Μάλιστα οι κληρονόμοι έχουν πλέον από φέτος τη δυνατότητα πώλησης των μετοχών τους.

Χωρίς όμως να έχει παρατηρηθεί καμία αντίστοιχη κίνηση στο ταμπλό.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Μουζάκης πριν πεθάνει δάνεισε την εταιρεία με το ποσό των 20 εκατ. ευρώ.

Αρά το ποσό αυτό τους το οφείλει η εταιρεία.

Όμως παρόλο που το δικαιούνται εκείνοι δεν το έχουν ζητήσει ακόμα.

Οι κόρες του Μουζάκη

Με εξαίρεση την εγγονή του Μουζάκη την Δάφνη Κωστοπούλου, κόρη του εμβληματικού τραπεζίτη Γιάννη Κωστόπουλου, οι κληρονόμοι του mr Πεταλούδα και οι κληρονόμοι τους είναι πρόσωπα παντελώς άγνωστα στο κοινό.

Για να εξασφαλίσει ο Μουζάκης τις κόρες του δημιούργησε ένα καταπίστευμα στην Ελβετία με τον όρο να εισπράττουν κάθε χρόνο 150.000 δολάρια η καθεμία, ταυτόχρονα δημιούργησε ένα δεύτερο ξεχωριστό καταπίστευμα για να εξασφαλίσει τη δεύτερη σύζυγό του Ελευθερία και τη θετή τους κόρη την Κατερίνα.

Η Ελευθερία Μουζάκη ζει σε μια εκπληκτική  κατοικία στο Καβούρι με την κόρη της και μετέχει και στα διοικητικά της εταιρείας.

Πριν από 5 χρόνια πέθανε η μεγάλη του κόρη η Εύη.

Απέκτησε δύο παιδιά που σήμερα ζουν σε κάποιο ίδρυμα του εξωτερικού.

Η Εύη δεν άφησε το μερίδιο της περιουσίας της στις αδελφές της, αλλά στον οδηγό της, ο οποίος θα διαχειρίζεται την περιουσία των παιδιών της και θα εισπράττει ένα μηνιαίο επίδομα 5.000 ευρώ.

Οι δύο αδελφές προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη για να προσβάλλουν τη διαθήκη της Εύης.

Στο μεταξύ όμως πέθανε και η δεύτερη αδελφή, η Μαρία-Διονυσία, η οποία υπήρξε για πολλά χρόνια σύντροφος του τραπεζίτη Γιάννη Κωστόπουλου, με τον οποίο είχε αποκτήσει τη Δάφνη, ενώ από τον γάμο της μ’ έναν Γάλλο διπλωμάτη απέκτησε έναν γιο.

Η τελευταία κόρη του Μουζάκη, η Λιάνα, που έχει επίσης δύο παιδιά, προσπαθεί να ακυρώσει τη διαθήκη της μεγάλης της αδελφής και ταυτόχρονα να διεκδικήσει το μερίδιο της μητριάς της Ελευθερίας.

Η αποτίμηση της ΗΡΩΝ και της NRG

Η εξαγορά της WATT + Wolt από την Mytilineos ΜΥΤΙΛ -0,31% 15,85#ifrm136{opacity: 0;transition: opacity 0.5s linear;width:0px; height:0px;border: 2px #e2e2e2 solid; }#trig136:hover + #ifrm136,#ifrm136:hover,#trig136:active + #ifrm136,#ifrm136:active{opacity: 1;transition: opacity 0.5s linear;width:300px; height:359px;position: absolute;bottom: 19px;left: 0px; z-index: 100;} ξαφνικά έβαλε στο τραπέζι, τις αποτιμήσεις των εταιρειών ενέργειας είτε έχουν είτε δεν έχουν εργοστάσια παραγωγής ρεύματος η ΑΠΕ .

Για παράδειγμα η W&V που διαθέτει μόνο πελατολόγιο με περίπου 200.000 πελάτες και μερίδιο αγοράς πέριξ του 2% αποτιμήθηκε στα 36 εκατ. ευρώ.

Η Mytilineos, η οποία διαθέτει μεγάλη ρευστότητα εκτός από τους πελάτες της είναι γεγονός ότι «αγόρασε» και την πολύτιμη εμπορεία των ανθρώπων της συγκεκριμένης εταιρείας.

Ουδείς μπορεί να υπολογίσει εάν το ποσό των 36 εκατ. ευρώ είναι μικρό η μεγάλο καθώς η WATT + Wolt δεν έχει δημοσιοποιήσει ισολογισμό για το 2021.

Εάν στηριχτούμε αποκλειστικά στο πελατολόγιο των άλλων εταιρειών του κλάδου τότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι η αξία του ΗΡΩΝΑ (χωρίς να υπολογίσουμε την μονάδα ηλεκτροπαραγωγής η τις ΑΠΕ που διαθέτει) βρίσκεται πέριξ των 120 εκατ. ευρώ, της NRG (θυγατρική της Motor Oil), χωρίς να υπολογισθούν οι ΑΠΕ,  στα 75 εκατ. ευρώ κλπ.

ΑΓΕΤ Ηρακλής: Έκρυψαν το πρόστιμο 

Το μάρμαρο της συγχώνευσης με τα Τσιμέντα Χαλκίδας πληρώνει 20 χρόνια μετά τη συμφωνία η ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Με απόφαση του ΣτΕ, η τσιμεντοβιομηχανία καλείται να επιστρέψει 10,3 εκατομμύρια στο δημόσιο, οφειλή που προέκυψε από φορολογικό έλεγχο του 2001 για την περίοδο 1994 – 1996, εξέλιξη που έκανε γνωστή η ΑΓΕΤ Ηρακλής ένα χρόνο μετά, με αφορμή τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Στην ουσία απέκρυψαν ότι πρέπει να πληρώσουν. Και μετά η ηγεσία της ΑΓΕΤ μιλάει για διαφάνεια (Αλλωστε τζάμπα είναι)…

Δεδομένης της συγχώνευσης μεταξύ της εταιρείας και του ομίλου Τσιμέντων Χαλκίδος το 2000, η εταιρεία βρέθηκε υπόχρεη για το φόρο που καταλογίσθηκε στη δεύτερη, αλλά προσέφυγε ενώπιον των δικαστηρίων.

Ο βασικός λόγος προσφυγής, σύμφωνα με τη θυγατρική της γαλλοελβετικής Holcim, ήταν ότι ο όμιλος Τσιμέντων Χαλκίδος είχε ήδη οριστικοποιήσει τις οφειλές του στο πλαίσιο συμφωνίας των πιστωτών, συμπεριλαμβανομένου και του δημοσίου.

Σε πρώτο βαθμό δικαιώθηκε το δημόσιο.

Όμως ενώπιον του Εφετείου δικαιώθηκε η εταιρεία, με απόφαση που εκδόθηκε το 2009.

Με βάση το διατακτικό της απόφασης, τα 10 εκατομμύρια επιστράφηκαν στην ΑΓΕΤ Ηρακλής μέσω συμψηφισμού φορολογικών υποχρεώσεων.

Τον Ιούνιο του 2021 το ΣτΕ έκρινε αμετάκλητα την επιστροφή του ποσού από την εταιρεία στο δημόσιο, οφειλή που θα αποπληρώσει σε 24 μηνιαίες δόσεις.

Θυμίζουμε στους νεότερους ότι τα Τσιμέντα Χαλκίδος ιδρύθηκαν από Κωνσταντινουπολίτες στις αρχές του 20ου αιώνα και πέρασαν στους Ιταλούς της Calcestruzzi, τη δεκαετία του ’90, λίγο πριν οι ίδιοι αγοράσουν και την ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Σχεδόν μία δεκαετία μετά τη συγχώνευση των Τσιμέντων Χαλκίδος με την ΑΓΕΤ, οι Γάλλοι της LaFarge αποφάσισαν να κλείσουν οριστικά το εργοστάσιο στην Εύβοια, ωστόσο εκείνη η συμφωνία φέρεται να αποτελεί ακόμα βαρίδι για την ελληνική θυγατρική.

Ποιοι εκβιάζουν το ΔΕΣΦΑ

‘Ωρες αγωνίας φαίνεται να περνάνε εκεί στο ΔΕΣΦΑ ενώ έχουν περάσει περίπου τέσσερεις ημέρες μετά την Κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε  ο διαχειριστής του συστήματος φυσικού αερίου.

Μπορεί ο Διαχειριστής να κατάφερε να κρατήσει τη λειτουργία του συστήματος και έτσι η μεταφορά αλλά και η προμήθεια φυσικού αερίου να γίνεται κανονικά σε ολόκληρη τη χώρα,  όμως το πρόβλημα πλέον εντοπίζεται σε άλλο μέτωπο.

Ήδη οι χάκερς με μία κίνηση επίδειξης ισχύος ανέβασαν στο λεγόμενο «σκοτεινό διαδίκτυο» έγγραφα που κατόρθωσαν να υποκλέψουν παρά τα μέτρα ασφαλείας που είχε λάβει ο ΔΕΣΦΑ.

Η τακτική είναι γνωστή καθώς με τον τρόπο αυτό – όπως συνήθως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις εταιρειών που έχουν πέσει θέματα ανάλογων καταστάσεων, οι χάκερς εκβιάζουν για λύτρα.

Αν δεν καταβληθούν τότε αφήνουν να εννοηθεί ότι θα ανεβάσουν στο διαδίκτυο και άλλα ακόμη «πιο ζουμερά έγγραφα» που έχουν αποσπάσει.

Όπως και να έχει το πράγμα η ιστορία αποκτά ολοένα και περισσότερο ενδιαφέρον, οπότε η συνέχεια αναμένεται … επί της οθόνης.

Goldman Sachs: Βάζει πλάτη στο αλουμίνιο

Φίλοι αναγνώστες ως γνωστόν η Κίνα είναι η μεγαλύτερη καταναλώτρια μετάλλων παγκοσμίως.

Όμως τα αλλεπάλληλα lockdown έχουν ήδη οδηγήσει σε κάμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα στην αγορά να έχουν επικρατήσει οι ανησυχίες για κάμψη της ζήτησης από την Κίνα.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι τιμές των βασικών μετάλλων να έχουν υποστεί μεγάλη πτώση.

Ειδικότερα το αλουμίνιο από την περιοχή των $3.800 δολ./τόνος παίζει τώρα στα $2.400 δολ./τόνος.

Το μεγάλο όμως ερώτημα που βασανίζει την αγορά είναι, τι γίνεται από εδώ και πέρα.

Η Goldman  Sachs σε χθεσινό της note για την Alcoa μας ενημερώνει ότι στο εργοστάσιο του αμερικάνικου κολοσσού στο Μότζγουεν της Νορβηγίας ξεκινάει απεργία.

Αποτέλεσμα η Goldman Sachs να περιμένει μείωση της παραγωγής του εργοστασίου κατά 20%.

Προσέξτε τώρα, πριν τρεις μέρες η Goldman Sachs σε note της για τα κινέζικα εμπορεύματα εφιστά την προσοχή στους επενδυτές ότι λόγω της υψηλής ζέστης σε συγκεκριμένες περιοχές της Κίνας, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής αλουμινίου κατά 360.000 kt σε ετήσια βάση και είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει κι άλλη μείωση στην παραγωγή αλουμινίου κατά  300.000 kt εφόσον συνεχιστεί το πρόβλημα με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Για να ξέρετε το θέμα της μείωσης παραγωγής αλουμινίου έχει πάρει μεγάλη έκταση.

Οι Financial Times

Με το θέμα ασχολήθηκαν και οι Financial Times του Σαββατοκύριακου (20-21 Αυγούστου), όπου υπήρχε εκτενές άρθρο με τον τίτλο “More smelters face closure as Europe enters power-starved winter” πως το ράλι των τιμών ενέργειας φρενάρει την παραγωγή και κλείνει εργοστάσια.

Συγκεκριμένα η Νορβηγική εταιρεία αλουμινίου, Norsk Hydro ανακοίνωσε ότι θα κλείσει το εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου στη Σλοβακία προς τα τέλη Σεπτεμβρίου λόγω των αυξανόμενων τιμών ενέργειας.

Τα ευρωπαϊκά αλουμινάδικα είναι υπό ασφυκτική πίεση λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας και της χαμηλής τιμής του αλουμινίου. Με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι η μελλοντική προσφορά του αλουμινίου να μειωθεί αρκετά.

Σύμφωνα με το άρθρο των FT η παραγωγική δυναμικότητα στην ευρύτερη Ευρώπη συμπεριλαμβανομένων την Νορβηγία, την Ισλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, προβλέπεται να μειωθεί κατά 20%.

Ενώ έχει ήδη μειωθεί κατά 10%.

Αλλά δεν είναι μόνο τα ευρωπαϊκά αλουμινάδικα που είναι υπό τεράστια πίεση.

Στις ΗΠΑ φέτος το υψηλότερο κόστος ενέργειας και οι σχετικά χαμηλές τιμές αλουμινίου ανάγκασαν την Alcoa να κλείσει οριστικά ένα μεταλλουργείο στην Ιντιάνα.

Ακόμα και η Century Aluminium έβαλε σε αδράνεια το τεράστιο διυλιστήριό της στο Κεντάκι.

Η Mytilineos και οι μέτοχοι

Σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της η Mytilineos μετά την κίνηση του κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου να κλειδώσει την τιμή του ρεύματος σε πολύ χαμηλά επίπεδα τιμών και για το 2022 αλλά και για το 2023, και συγχρόνως εκμεταλλεύοντας το ράλι των τιμών μέχρι τις $3.800 δολ./τόνος να έχει κλειδώσει την τιμή του αλουμινίου και για το 2022 και για το 2023.

Αυτό είναι ότι καλύτερο για τους μετόχους της Mytilineos.

Ο τομέας της μεταλλουργίας θα είναι κανονική μηχανή παραγωγής μετρητών και για το 2022 και για το 2023. Αυτό σημαίνει ότι όλο το ζουμί για την εταιρεία Mytilineos είναι τι θα γίνει στην τιμή του αλουμινίου από το 2024 και μετά.
Εδώ έρχεται η Goldman Sachs και ταράζει τα νερά.

Σύμφωνα με το τελευταίο της report που βγήκε πριν από λίγο καιρό, η Goldman Sachs τονίζει ότι αυτή την στιγμή το αλουμίνιο είναι βαθιά υποτιμημένο.

Συγκεκριμένα η Goldman προβλέπει ότι το 2023 ότι το αλουμίνιο θα έχει μια μέση τιμή της τάξης των $3.425 δολ./τόνος.

Το 2024 θα έχει μια μέση τιμή της τάξης $4.500 δολ./τόνος και το 2025 θα έχει μια μέση τιμή της τάξης των $5.000 δολ./τόνος.

Ο λόγος που προβλέπει τόσο υψηλή τιμή η Goldman Sachs για το αλουμίνιο είναι ότι εκτιμά σε παγκόσμιο επίπεδο το αλουμίνιο θα είναι πολύ ελλειμματικό.

Συγκεκριμένα από το 2022 έως και το 2025 το παγκόσμιο έλλειμμα θα είναι της τάξεως των 5Mt.

Ειδικότερα προβλέπει ότι το 2022 το παγκόσμιο έλλειμμα του αλουμινίου θα είναι -1.261Mt, το 2023 -0.821Mt τόνοι, το 2024 -0.961Mt και το 2025 -1.899Mt.

Στα 5.000 δολ. ο τόνος;

Δηλαδή, σε 4 χρόνια μέσα το έλλειμμα θα είναι σχεδόν 5Mt.

Αυτό λοιπόν το τεράστιο έλλειμμα είναι που θα οδηγήσει κατά την Goldman Sachs την μέση τιμή του αλουμινίου το 2025, στα $5.000 δολ./τόνος.

Άρα επειδή η Mytilineos έχει ήδη hedgαρει την τιμή του αλουμινίου και το 2022 και το 2023 εάν επαληθευτεί η πρόβλεψη της Goldman για το 2024 και το 2025 τότε οι μέτοχοι της Mytilineos θα δουν την αξία της μετοχής να ανεβαίνει.

Εάν είναι τώρα ο τομέας της μεταλλουργίας κερδοφόρος το 2024 και το 2025 θα χαθεί το τόπι.

Ο τομέας της μεταλλουργίας μπορεί να γίνει η ΑΠΟΛΥΤΗ μηχανή παραγωγής μετρητών.

Αιφνιδιαστικές αλλαγές στην Ιntrum

Την ίδια ώρα που το ενδιαφέρον στην ελληνική αγορά σε ότι αφορά την Ιntrum είναι εστιασμένο στα 75 ξενοδοχεία που έχει βγάλει προς πώληση (poject Tethys), στην μητρική Σουηδική εταιρεία συντελούνται μεγάλες ανακατατάξεις στην κορυφή της διοικητικής της πυραμίδας.

Κυριακή απόγευμα μάλιστα μέσα στον Αύγουστο η εταιρεία προχώρησε αιφνιδίως στην καρατόμηση του διευθύνοντος συμβούλου   Anders Engdahl τοποθετώντας στη θέση του προσωρινώς   τον Andres Rubio.

Η κίνηση αυτή όπως καταλαβαίνετε έχει προκαλέσει ανάμικτα συναισθήματα ενδιαφέροντος και ανησυχίας διότι  όσο και να μην μοιάζει το  Σουηδικό καλοκαίρι Ελληνικό, τέτοιες αλλαγές δεν γίνονται τις ήσυχες Κυριακές του Αυγούστου.

Εκτός βέβαια και αν υπάρχει λόγος σοβαρός.

Τέλος πάντων όλες τις απορίες ανέλαβε να τις λύσει σήμερα το απόγευμα ο ίδιος ο πρόεδρος της εταιρείας (Magnus Lindquist, για όσους λέει κάτι το όνομα)  σε μία έκτακτη τηλεδιάσκεψη που θα έχει με θεσμικούς επενδυτές.

 

Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

 

Keywords
ηρων, δεσφα, αλουμινιο, δεσφα, ηρων, μητσοτακης, μυστικα, ραντεβου, goldman sachs, financial times, ΔΕΘ, συγκεκριμένο, δεη, rwe, ελλαδα, media, energy, hellenic, προσφορες, αδμηε, φολέγανδρος, καλοκαιρι, εταιρεία, επιδομα, απε, nrg, θυγατρική, motor, ηρακλης, οφειλή, lafarge, sachs, lockdown, δολ, note, απεργια, times, face, europe, hydro, σλοβακία, ηπα, σημαίνει, υφίσταται, απεργια μμμ, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια οσε, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια υπα, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργιες σημερα, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, διακοπες ρευματος, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, δεη διακοπες ρευματος, διακοπες δεη, διακοπη ρευματος, αξια, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια ταξι, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, ελευθερια ελευθεριου, απεργια 26 σεπτεμβριου, εκλογες ηπα, ογα επιδοματα, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, αδμηε, σλοβακία, φολέγανδρος, το θεμα, δαφνη, δολ, ευβοια, ηγεσια, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, θεμα, θηρα, ισλανδια, κινα, μηλος, νησι, ξενοδοχεια, οικονομια, πιεση, πλαισιο, σεριφος, υπουργειο οικονομικων, υφεση, φορολογικη δηλωση, ωρα, face, nrg, rwe, times, αγετ ηρακλης, αγορα, αγωνια, αδρανεια, αρθρο, ανθρωπος, απε, αφορμη, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, γραφεια, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωση, διυλιστηριο, διαδικτυο, ευη, εγινε, εγγραφα, ευρω, υπαρχει, ελβετια, ελευθερια, ενημερωση, εργα, εξελιξη, εξι, ερχεται, εταιρεία, εταιρια, ευθυνη, ευρωπη, ιδια, υφίσταται, θυγατρική, ιδρυμα, κυβερνηση, κινηση, κλιμα, λαυριο, λειτουργια, λυτρα, λογο, μειωση, μικρο, μαρια, νορβηγια, ξερετε, ομιλος, ουσια, παιδια, πεθανε, πεταλουδα, συγκεκριμένο, συζυγο, συνεχεια, τιμη, υψηλη, φορολογικη, φορα, χακερς, χρηστος, οφειλή, δικαιωμα, hydro, energy, ερωτησεις, europe, financial times, goldman sachs, hellenic, χωρα, ιδιαιτερο, υπουργειο, index, κορες, lafarge, μαυρος, media, μοιαζει, note, πακετο, πληροφοριες, power, πωληση, sachs, σημαίνει, θεματα, motor
Τυχαία Θέματα