Τη διαγωνιστική διαδικασία για την τιτλοποίηση δανείων 1,9 δισ. ευρώ ξεκινά η Τράπεζα Πειραιώς

Tη διαδικασία για τη διάθεση σε επενδυτές μέρους του χαρτοφυλακίου Phoenix αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο η Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο της πρώτης τιτλοποίησης που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Τράπεζας.

Χθες η Τράπεζα υπέβαλε αίτημα για την ένταξη στο μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλή».

Η αίτηση για το χαρτοφυλάκιο Phoenix του 1,9 δισ. ευρώ αφορά στην παροχή εγγύησης από το ελληνικό δημόσιο για ομόλογα υψηλής εξοφλητικής ικανότητας (senior notes) αξίας 1 δισ. ευρώ.

Η Τράπεζα θα διαθέσει σε επενδυτές έως και το 95% των τίτλων ενδιάμεσης (mezzanine) εξοφλητικής ικανότητας, η αξία των οποίων υπολογίζεται μεταξύ 200-300 εκατ. ευρώ, διακρατώντας στον ισολογισμό της -εκτός από τους senior τίτλους- το 5% τουλάχιστον των τίτλων ενδιάμεσης (mezzanine) και χαμηλής (senior) προεξοφλητικής ικανότητας.

Η διαγωνιστική διαδικασία για την προσέλκυση επενδυτών αναμένεται να ανοίξει το φθινόπωρο με στόχο να ολοκληρωθεί το α’ 3μηνο του 2021.

Το χαρτοφυλάκιο Phoenix αποτελεί την πρώτη τιτλοποίηση που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς και περιλαμβάνει 58.000 δάνεια 22.000 δανειοληπτών, από τα οποία το 67% είναι καταγγελμένα.

Το μέσο ποσό δανείου διαμορφώνεται στις 90.000 ευρώ. Θα ακολουθήσει η τιτλοποίηση ενός μεγαλύτερου χαρτοφυλακίου (Vega) συνολικής αξίας 5 δισ. ευρώ, που αποτελείται από στεγαστικά δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ και επιχειρηματικά δάνεια, ύψους 4 δισ. ευρώ. Στο χαρτοφυλάκιο Vega περιλαμβάνονται 53.000 δάνεια από 18.000 οφειλέτες. Το 70% των δανείων είναι καταγγελμένα και φέρουν υποθήκες σε 43.000 ακίνητα.

Η αξία των τίτλων υψηλής διαβάθμισης στο χαρτοφυλάκιο Vega για το οποίο η Τράπεζα θα αιτηθεί την κρατική εγγύηση του «Ηρακλή» ανέρχεται στο 1,4 δισ. ευρώ. Όπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, συνολικά η ζημιά από την τιτλοποίηση των δύο χαρτοφυλακίων υπολογίζεται στις 200 μονάδες βάσης.

Για την αποφυγή ενεργοποίησης της υποχρέωσης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίο με τη συμμετοχή του δημοσίου, η Τράπεζα έχει ανακοινώσει την απόσχιση της τραπεζικής δραστηριότητας σε μια νέα εταιρεία (μοντέλο hive down), ενώ η ζημιά θα παραμείνει στην παλιά holding εταιρεία.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα η απόσχιση θα έχει ολοκληρωθεί πριν τα τέλη του έτους και συγκεκριμένα το Νοέμβριο του 2020, ενώ η αποαναγνώριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα τιτλοποιηθούν θα ολοκληρωθεί έως και το α’ 3μηνο του 2021.

Να σημειωθεί ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE) της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώθηκαν στα τέλη του α’ 6μήνου του 2020 στα 22,6 δισ. ευρώ, καθώς κατά τη διάρκεια του β’ 3μήνου του έτους το απόθεμα των NPEs μειώθηκε κατά 800 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα