Θόδωρος Φέσσας: Το «θαύμα» της Quest , οι αμοιβές του από την εταιρεία, τα μερίσματα και οι «χρυσές» υπεραξίες

Το 1981, όταν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου ήρθε για πρώτη φορά στην εξουσία, ο «γαλάζιων» πολιτικών πεποιθήσεων Θόδωρος Φέσσας ήταν 30 ετών και μόλις έμπαινε στον επιχειρηματικό στίβο. Δημιουργώντας την τεχνολογική Info Quest.

Στα 40 χρόνια που έχουν περάσει από τότε, η εταιρεία

έχει εξελιχθεί σε έναν δυναμικό όμιλο συμμετοχών, ενώ ο Θόδωρος Φέσσας συγκαταλέγεται πιά στην αφρόεσσα επιχειρηματική ελίτ του τόπου. Έχοντας μάλιστα χρηματίσει  επί 6 συναπτά έτη  και πρόεδρος του ΣΕΒ. Με συνέπεια να έχει κερδίσει, την έστω κατά συνθήκην  αποδοχή, από το αποκαλούμενο ιερατείο του «παλαιού» χρήματος.

Ορισμένοι θεωρούν ότι οι πιο πιστοί συμπαραστάτες στη μέχρι τώρα διαδρομή του, είναι οι  ευνοϊκές συγκυρίες και η τύχη. Όπως και να ’χει όμως, δεν του λείπουν ούτε η οξυδέρκεια, αλλά ούτε και η ικανότητά του να στοχεύει ευθύβολα και αποτελεσματικά. Όλα αυτά, με την αποπνεόμενη από την πλευρά του αίσθηση της χαλαρότητας,  που αγγίζει τα όρια της αταραξίας. Θαρρείς και έχει ενστερνιστεί τις «ζεν « αντιλήψεις της κινεζικής φιλοσοφίας, αποδεχόμενος τη ρήση του Λάο Τσέ: «Αυτό που η κάμπια ονομάζει τέλος του κόσμου, η ζωή το λέει πεταλούδα»…

Άλλωστε, όσες φορές ο Θόδωρος Φέσσας ήρθε αντιμέτωπος με τα δύσκολα, υπήρξαν  αρκετοί που βιάστηκαν να προεξοφλήσουν μεμψίμοιρα την πτώση του, αλλά διαψεύστηκαν παταγωδώς από την ίδια την πραγματικότητα.  Χαρακτηριστική περίπτωση , είναι αυτό που συνέβη με τη θυγατρική Q Telecom, γνωστή από τα σπαρταριστά διαφημιστικά της σποτάκια που άφησαν εποχή.

Ενώ λοιπόν τα ζητήματα ρευστότητας είχαν γίνει άκρως πιεστικά, η τηλεπικοινωνιακή Q Telecom πουλήθηκε το 2006 έναντι 330 εκατ. ευρώ στην TIM Hellas (Wind), η οποία ανέλαβε και τα δάνεια ύψους 25 εκατ. ευρώ. Στα βιβλία της Quest , η θυγατρική που εκχωρήθηκε είχε αποτιμηθεί στα περίπου 52 εκατ. ευρώ. Ενώ αφαιρουμένων και των συνεπαγόμενων εξόδων, το deal απέφερε καθαρά κέρδη 234,4 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων τα περίπου 73,1 εκατ. ευρώ μοιράστηκαν  στη συνέχεια στους μετόχους. Με το μερίδιο που έλαβε ο Θόδωρος Φέσσας ως βασικός μέτοχος της Quest να ανέρχεται στο καθαρό ποσό των 37,3 εκατ. ευρώ. Μπίγκο με τα όλα του, εκεί που άλλοι έβλεπαν την καταστροφή…

Δεν ήταν όμως η μόνη κερδοφόρα επιλογή. Νωρίτερα και συγκεκριμένα στις αρχές του 2002 είχε πουληθεί το 60% της Hellas on Line στη Eurobank έναντι 12,7 εκατ. ευρώ. Όταν το κόστος κτήσης για την Quest, που την είχε αγοράσει πρό εξαετίας, ήταν στα 5,6 εκατ. ευρώ…

Ένας δεινός dealmaker που βλέπει μακριά

Μόλις πρόσφατα ο Θόδωρος Φέσσας πιστοποίησε εκ νέου το πόσο δεινός dealmaker είναι, και πόσο μακριά βλέπει. Καθώς η θυγατρική Cardlink πουλήθηκε σε γαλλικό όμιλο έναντι 93 εκατ. ευρώ. Εξασφαλίζοντας αυτήν τη φορά 15πλάσια απόδοση ( 87 εκατ. ευρώ) για την Quest συμμετοχών , που προ επταετίας την είχε αποκτήσει με περίπου 6 εκατ. ευρώ… Στην περσινή χρήση η  Cardlink είχε εισφέρει 34 εκατ. ευρώ στις συνολικές πωλήσεις των 721 εκατ. ευρώ του ομίλου της Quest. Είχε εισφέρει επίσης 3,1 από τα συνολικά 35,3 εκατ. ευρώ που ήταν τα προ φόρων κέρδη του ομίλου.

Η εισροή των κεφαλαίων από την πώληση αναμένεται να γίνει εντός διμήνου, διαμορφώνοντας ένα νέο οικονομικό Status για τον όμιλο της Quest, που δραστηριοποιείται στον ευρύτερο τομέα της πληροφορικής των ταχυμεταφορών αλλά και της «πράσινης» ενέργειας. Με τον καθαρό της δανεισμό ( δάνεια μείον τα μετρητά) να είναι στα τέλη του εφετινού πρώτου τριμήνου στα επίπεδα των 23 εκατ. ευρώ.

 Σε ότι αφορά το πώς θα αξιοποιηθούν οι πρόσθετοι κεφαλαιακοί πόροι, είναι εκ των πραγμάτων ένα ανοικτό ζήτημα. Είτε προς την κατεύθυνση των νέων επενδύσεων, είτε για χρηματικές διανομές προς τους μετόχους, είτε σε μία μείξη και των δύο.

Γεννημένος στη…χαλαρή Θεσσαλονίκη, αλλά μεγαλωμένος στη Νεάπολη των Εξαρχείων, ο Θόδωρος Φέσσας είχε συμφοιτητή στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο τον Γιώργο Κορωνιά. Η πρώτη του σύζυγος Έφη Κουτσουρέλη ήταν εξ αρχής μαζί του στη δημιουργία της Info Quest. Σήμερα, εκείνος  είναι Πρόεδρος και εκτελεστικό μέλος στο Δ.Σ της εταιρείας στην οποία κατέχει το 50,02%. Ενώ εκείνη Αντιπρόεδρος, μη εκτελεστικό μέλος και με ποσοστό συμμετοχής 25,25%.

Ο ευζωιστής και τα πάρτι για τη λατρεμένη Ελίνα του

Μπόν Βιβέρ και ευζωιστής ο Θόδωρος Φέσσας, έχει (παραφράζοντας τον Ελύτη)  παράλληλα οξειδωθεί και μέσα στη νοτιά των ερώτων… Με την Ελίνα του όμως να είναι τα τελευταία χρόνια η λατρεμένη του σύζυγος. Εξ ου και τα χλιδάτα πάρτι που διοργανώνει για τα γενέθλιά της, όπως συνέβη και πριν λίγες μέρες σε κλασάτο resto ξενοδοχείου της Κηφισιάς, με εκλεκτούς καλεσμένους. Δεν είναι βέβαια κακό να εκδηλώνει κάποιος την ευτυχία του, ακόμη και με… εφηβικές διαθέσεις. Ειδικά όταν έχει όλη την άνεση να το πράξει.

Η Quest μπήκε τον Δεκέμβριο του 1998 στο χρηματιστήριο από την…πλαϊνή πόρτα της (τότε) Παράλληλης αγοράς. Στις παρουσιάσεις εκείνων των ημερών ο Θόδωρος Φέσσας είχε εμφανιστεί στην ιστορική αίθουσα της οδού Σοφοκλέους με έναν μεγάλο νάρθηκα στο πόδι. Απόρροια του τραυματισμού του στο αγαπημένο του σκι… Μάλλον γούρι του έφερε αυτή η περιπέτεια, αφού η εταιρία του «προβιβάστηκε» γρήγορα και ανέβηκε στην Κύρια αγορά, ενώ παράλληλα ήταν εκείνη που ανέλαβε ως επικεφαλής ομίλου την προμήθεια και την εγκατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος συναλλαγών στον «ναό» του χρήματος. Έναντι τιμήματος 2,35 δις δραχμών τότε (περί τα 6,9 εκατ. ευρώ).

Επίσης, το 2002, ο Θόδωρος Φέσσας  ήταν εκείνος που πούλησε στην ΕΧΑΕ έναντι συνολικού τιμήματος 19,7 εκατ. ευρώ, την έκταση στη Λεωφόρο Αθηνών, σε ένα τμήμα της οποίας εδρεύει σήμερα το χρηματιστήριο της Αθήνας.

Ο «χάρτης» των αποδοχών στην Quest

Αν και ο Θόδωρος Φέσσας αποτελεί αναμφίβολα την εμβληματική ταυτότητα της Quest συμμετοχών, εν τούτοις οι αμοιβές που λαμβάνει από την εταιρεία του δεν είναι οι μεγαλύτερες ανάμεσα στα διοικητικά στελέχη. Πέρσι, οι μικτές  του αποδοχές έφτασαν στα 601,6 χιλιάδες ευρώ εκ των οποίων οι 42.300 αφορούσαν εταιρικές παροχές. Την ίδια στιγμή ο CEO της εταιρείας Απόστολος Γεωργαντζής είχε μικτές αποδοχές 1,533 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,219 εκατ. ευρώ ήταν το μπόνους επιβράβευσης για τους στόχους που έπιασε η εταιρεία. Από την άλλη πλευρά ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Μάρκος Μπιτσάκος, έλαβε μικτές αποδοχές 882,3 χιλιάδων ευρώ, εκ των οποίων οι 501.300 αφορούσαν το δικό του μπόνους επιβράβευσης.

Πέραν τούτων για την Έφη Κουτσουρέλη οι μικτές αποδοχές έφτασαν πέρσι στα 422,8 χιλιάδες ευρώ.

Προφανώς ο Θόδωρος Φέσσας αναγνωρίζει και εμπράκτως τη συμβολή των υψηλόβαθμων στελεχών του. Ακολουθώντας ίσως για την εταιρεία, μια λογική ανάλογη με εκείνη που απαιτείται όταν τηγανίζεις ψαράκια. Δηλαδή με ελάχιστες παρεμβάσεις και χωρίς να το παρακάνεις… ‘Όπως   λέει και η «συνταγή» της ανατολίτικης φιλοσοφίας για την επιζητούμενη αρμονία στον τρόπο διοίκησης…

Τα στοιχεία της εταιρείας, δείχνουν ότι σε ορίζοντα 5ετίας (από το 2016 έως και το 2020) ο μεν Πρόεδρος έχει λάβει εν συνόλω 3 εκατ. ευρώ μικτές αποδοχές, ενώ CEO και αναπληρωτής CEO έχουν λάβει 6 και 3,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Ωστόσο για τον βασικό μέτοχο Θόδωρο Φέσσα τα πραγματικά οφέλη είναι πολλαπλάσια από εκείνα των αμοιβών του, καθώς   αυτό που έχει συντελεστεί την τελευταία 5ετία στην Quest  συμμετοχών (5,5χρόνια για την ακρίβεια) ισοδυναμεί με οικονομικό θαύμα. Οι πωλήσεις σε επίπεδο ομίλου έχουν διπλασιαστεί, ενώ τα συνολικά καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας έχουν φτάσει στα 62,3 εκατ. ευρώ, μαζί με αυτά του εφετινού πρώτου τριμήνου.

Tα μερίσματα και οι «χρυσές» υπεραξίες του 981%

Την ίδια στιγμή οι χρηματικές διανομές προς του μετόχους (επιστροφές κεφαλαίου κατά κανόνα) φτάνουν στα 33,7 εκ των οποίων τα περίπου 16,6 εκατ έχουν εισπραχθεί καθαρά από τον μεγαλομέτοχο Θόδωρο Φέσσα. Ενώ περί τα 8,5 εκατ. ευρώ έχει αποκομίσει η πρώην σύζυγός του Έφη Κουτσουρέλη.

Το μεγάλο «μπαμ» έχει γίνει όμως στη χρηματιστηριακή πορεία της Quest συμμετοχών. Η αξία της οποίας από τα 46,3 εκατ. ευρώ που ήταν στο ξεκίνημα του 2016 έχει φτάσει τώρα να αποτιμάται στα 500,4 εκατ. ευρώ. Δηλαδή σχεδόν 981% πάνω… Κάτι που σημαίνει ότι και το χαρτοφυλάκιο Φέσσα έχει τρέξει «με χίλια», αφού από εκεί που άξιζε πριν από 5,5 χρόνια 23,2 εκατ. ευρώ, τιμολογείται σήμερα στα…250,3 εκατ. ευρώ. Θεαματική άνοδο έχει βέβαια και το μετοχικό χαρτοφυλάκιο της πρώην συζύγου τους, η αποτίμηση του οποίου από τα 11,7 εκατ. έχει εκτιναχτεί στα 126,4 εκατ. ευρώ.

Εξ ίσου σημαντικά είναι και τα οφέλη για τους μετόχους μειοψηφίας, καθώς το «χαρτί» είναι τώρα στα 14 ευρώ, σε απόσταση αναπνοής από τα ιστορικά του υψηλά ( 14,34 ευρώ)

Πρακτικά το χαρτοφυλάκιο Φέσσα είναι ακόμη μεγαλύτερο, αν προστεθούν και τα 27,2 εκατ. ευρώ που αξίζει το 37,59% των μετοχών που κατέχει στην επίσης εισηγμένη BRIQ Properties. Στην οποία η Έφη Κουτσουρέλη κατέχει κι εκείνη ποσοστό 16,82% που αποτιμάται στα 12,2 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά το «βαρύ πυροβολικό» που είναι η Quest συμμετοχών, ανάμεσα στα (μη εκτελεστικά μέλη) του Δ.Σ συγκαταλέγονται και δυό πρώην τραπεζίτες ( ο Νίκος Καραμούζης και ο Απόστολος Ταμβακάκης) καθώς επίσης και η Μαρία Δαμανάκη. Μια από τις εμβληματικές «φωνές» στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, αλλά και η πρώτη γυναίκα που διετέλεσε αρχηγός πολιτικού κόμματος  στην Ελλάδα (Πρόεδρος του Συνασπισμού την περίοδο 1991-1993). Οι μικτές αμοιβές που έλαβαν πέρσι για τις συμμετοχές στο Δ.Σ και τις επιτροπές ήταν 49.000 για τον Νίκο Καραμούζη, 53.900 για τον Απόστολο Ταμβακάκη και 20.500 για τη Μαρία Δαμανάκη.

Για τους 2.256 υπαλλήλους του ομίλου της Quest οι υπολογιζόμενες μέσες ετήσιες μικτές αποδοχές ήταν πέρσι 27.500 ευρώ.

 Και όλα αυτά, ενταγμένα μέσα σε μια πετυχημένη επιχειρηματική ιστορία, που συνεχίζει να γράφει με τον δικό, του ξεχωριστό τρόπο, ο Θόδωρος Φέσσας.

Διαβάστε επίσης:

–Θεόδωρος Φέσσας: Τι θα κάνει με τα «νέα» 93 εκατ. ευρώ που έβαλε στο πορτοφόλι του

-Εκλεισε το deal: Στην Worldline το 92,5% της Cardlink του ομίλου Quest – Στα 155 εκατ. ευρώ το enterprise value

-Η «αυτοκριτική» του Θοδωρή Φέσσα στην παρουσίαση του επενδυτικού πλάνου 100 εκατ. ευρώ της Quest

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα