Θεόδωρος Σκυλακάκης για κλιματική αλλαγή: Η Ελλάδα είναι το “καναρίνι στο Ορυχείο” – Γιατί η Ευρώπη δεν χρειάζεται πιο φιλόδοξους στόχους

Το καναρίνι το χρησιμοποιούσαν οι ανθρακωρύχοι για να καταλαβαίνουν αν υπάρχει υψηλή συγκέντρωση δηλητηριωδών αερίων στα ορυχεία.Επρόκειτο για ένα μέτρο ασφαλείας που εφαρμόστηκε σχεδόν σε ολόκληρο τον 20ό αιώνα και πολλές φορές κόστιζε τη ζωή στα μικρά πτηνά με το χαρακτηριστικό κελάηδημαΤα καναρίνια έχουν πιο ευαίσθητο αναπνευστικό σύστημα και μπορούν να ανιχνεύσουν υψηλές ποσότητες άοσμων, άχρωμων και επιβλαβών αερίων, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, σε συντομότερο χρόνο από τους ανθρώπους. Ως εκ τούτου, το εκάστοτε καναρίνι θα μπορούσε αντιδράσει πιο γρήγορα σε μικρότερες ποσότητες τοξικών
αερίων και αποτελούσε την προειδοποίηση. Αν σταματούσε ξαφνικά το κελάηδημα … προειδοποιούσε τους ανθρακωρύχους να φορέσουν αναπνευστήρες και να εγκαταλείψουν έγκαιρα το ορυχείο.Ο καιρός του Μαρτίου με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν από τώρα προς τους 30 βαθμούς, δε μας κάνουν να χαιρόμαστε για το βιαστικό καλοκαίρι… Αντίθετα, δημιουργούν τρόμο, για το που μπορεί να φτάσουν οι θερμοκρασίες φέτος, πόσες φωτιές θα έχουμε, πόσες πλημμύρες.Μιλώντας χθες στο Power & Gas Forum, ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης,  τόνισε ότι η Ελλάδα είναι “καναρίνι στο ορυχείο”, δηλαδή η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα πλήττεται περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Και εξήγησε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους ότι είναι  ανάγκη να κατευθυνθούν ευρωπαϊκοί πόροι στην κλιματική προσαρμογή και όχι μόνο στις πολιτικές μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.   Όπως τονίζει τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής είναι εδώ και πρέπει να διατεθούν πόροι είτε για την πρόληψή τους είτε για αποζημιώσεις από τις καταστροφές που φέρνει και η Ελλάδα “όπως το καναρίνι στο ορυχείο”, είναι η πιο ευάλωτη χώρα της Ευρώπης στις καταστροφές που φέρνει η κλιματική αλλαγή.

Ο ίδιος εκτιμά ότι όσα κάνουμε σήμερα για να μετριάσουμε το φαινόμενο θα έχουν συνέπειες μετά από 20-30 χρόνια και ότι ανεξαρτήτως του πως θα εξελιχθούν οι ρύποι στις επόμενες δεκαετίες, οι κλιματικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή δε σταματούν.  Γι αυτό είναι ανάγκη να δεσμευτούν πόροι για την πρόληψη,  και σχετικές δαπάνες για αποζημιώσεις.

Γιατί είπαμε όχι στους στόχους για το 2040

Στο τελευταίο Συμβούλιο των υπουργών Περιβάλλοντος η κυβέρνηση δήλωσε την επιφύλαξή της στους στόχους για μείωση ρύπων κατά 90% ως το 2040.  Όπως εξήγησε ο υπουργός “καλύτερα να βάλεις ρεαλιστικούς στόχους και να τους πετύχεις, παρά στόχους που μετά θα τους ανατρέψεις με τεράστιο κόστος αξιοπιστίας και επενδύσεων”, ανέφερε σχετικά ο υπουργός.

Η απόδοση αυτών των δαπανών είναι πλανητική, τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, καθώς και συνάρτηση του τι κάνουν οι υπόλοιπες χώρες του κόσμου. “Αν είσαι μόνος σου ο βαθμός απόδοσης θα είναι μικρός και το κόστος υψηλότερο”.

“Εμείς δε θέλουμε να κάνουμε πιο αργά την πράσινη μετάβαση, αλλά να την κάνουμε πιο αποτελεσματικά. Οι κανόνες που θα βάζουμε, με δεδομένο ότι οι πόροι, τα κεφάλαια είναι περιορισμένα πρέπει να φροντίζουμε να έχουν τη μέγιστη απόδοση”, σημείωσε. Καθώς δε θα υπάρχουν χρήματα λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών, πρέπει τα μέτρα και οι πολιτικές που λαμβάνουν τα κράτη -μέλη να έχουν αυτό το χαρακτήρα. “Δεν πιστεύω ότι χρειαζόμαστε νέα φορολογία. Αν κάνουμε σωστά τη μετάβαση θα έχουμε υψηλά οφέλη στο ΑΕΠ γιατί είμαστε μια χώρα που σήμερα κάνει μεγάλες εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου”.

Η άποψη του  Υπουργού είναι ότι η Ευρώπη δεν έχει δώσει επαρκή έμφαση στο συγκεκριμένο θέμα. “Μπορεί μια χρονιά να στοιχίσουν οι καταστροφές το 2% του ΑΕΠ της χώρας και την άλλη καθόλου. Δε γνωρίζεις πότε και πως θα σε χτυπήσει”, τόνισε χαρακτηριστικά.

“Αν γίνει μια κλιματική καταστροφή οι πολίτες δε θα ενδιαφέρονται για τον κλιματικό μετριασμό αλλά για την αντιμετώπιση της καταστροφής. Η πράσινη μετάβαση εμπεριέχει και την κλιματική προσαρμογή. Και για να πετύχεις τον κλιματικό μετριασμό πρέπει να έχεις φροντίσει για την πρόληψη. Αν δεν δαπανήσεις για πρόληψη, τότε κινδυνεύεις περισσότερο από καταστροφές, που μετά θα χρειαστεί να αποζημιώσεις και θα στερήσεις πόρους από τον κλιματικό μετριασμό. Αν καταστραφούν σπίτια και περιουσίες, δεν μπορείς να επιδοτείς ηλεκτρικά αυτοκίνητα”.“Χρειάζονται λοιπόν δαπάνες πρόληψης, είναι αναγκαίες και μας τις επέβαλε η πραγματικότητα”.Άποψή μας λοιπόν, είναι ότι η Ευρώπη δε χρειάζεται πιο φιλόδοξους στόχους”, είπε ο υπουργός. Καλύτερα να κάνει πιο αυστηρή διαπραγμάτευση να ακολουθήσει και ο υπόλοιπο πλανήτης ώστε να αυξηθεί η πλανητική αποτελεσματικότητα, παρά να δαπανάει τεράστια ποσά που δε θα φέρουν αποτέλεσμα. Και να φροντίσει να κρατήσει κάποια κεφάλαια για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις καταστροφές που έρχονται.Και καθώς δεν υπάρχουν κεφάλαια για να αντιμετωπιστούν οι καταστροφές που θα έρθουν, η ανησυχία των κρατών που είναι ευάλωτα όπως η Ελλάδα, μεγαλώνει. “Ό ESM που είναι η καρδιά του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού μηχανισμού λέει σήμερα, ότι οι ανάγκες προσαρμογής είναι πολύ μεγάλες και δεν έχουμε από πουθενά χρήματα να τις αντιμετωπίσουμε. Γι αυτό χρειάζεται πολύ προσοχή για το πώς θα μοιράσουμε τα κεφάλαια που διαθέτουμε για την κλιματική αλλαγή, με άξονα τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα και τη χρήση τους εκεί που είναι περισσότερο αναγκαία”, τόνισε ο υπουργός Ενέργειας.
Keywords
Αναζητήσεις
theodoros-skylakakis-gia-klimatiki-allagi-i-ellada-einai-to-kanarini-sto-orycheio--giati-i-evropi-den-chreiazetai-pio-filodoxous-stochous.htm
Τυχαία Θέματα