Τέλη κυκλοφορίας: Πότε ανακοινώνονται και τι μπορούν να κάνουν όσοι αδυνατούν να τα πληρώσουν

Έως τις 15 Νοεμβρίου θα έχουν αναρτηθεί, όπως αναμένεται, τα τέλη κυκλοφορίας των κατόχων ΙΧ στην πλατφόρμα του Taxisnet.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, οι ιδιοκτήτες οχημάτων δεν πρόκειται να δουν αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας που

θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν, συγκριτικά με πέρυσι, καθώς, όπως έχει ξεκαθαριστεί, οποιαδήποτε αλλαγή εφαρμοστεί, βάσει των ευρωπαϊκών οδηγιών, θα ισχύσει από το 2021.

Όπως υπολογίζεται, με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει καμία ελάφρυνση φέτος, στα ταμεία του Δημοσίου θα εισρεύσουν περί τα 1,2 δισ. ευρώ, με τους ιδιοκτήτες να καλούνται να πληρώσουν από 22 έως 1.380 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο και το έτος ταξινόμησης.

Από τα μέσα Νοεμβρίου, οι φορολογούμενοι θα μπορούν, κάνοντας χρήση των κωδικών τους στο Taxisnet ή απλά με τη χρήση του αριθμού φορολογικού μητρώου τους και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους, να εισέλθουν στον ιστότοπο www.aade.gr,ώστε να πληροφορηθούν το ακριβές ποσό που αναλογεί στο όχημά τους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι φαίνεται να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την καταβολή των υποχρεώσεών τους, σε ό,τι αφορά στα οχήματα που έχουν στην κατοχή τους και σχεδιάζουν από τώρα το πώς θα κινηθούν, ανάλογα με το ύψος των υποχρεώσεων αυτών.

Τι μπορούν να κάνουν όσοι αδυνατούν να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας

Για όσους ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν πρόβλημα, πάντως, υπάρχει μια δυνατότητα που μπορούν να αξιοποιήσουν έως τα τέλη του 2019. Συγκεκριμένα, οι κάτοχοι ΙΧ, που δυσκολεύονται να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2020, έχουν τη δυνατότητα να αποφύγουν τις επιβαρύνσεις, θέτοντας το Ι.Χ. τους σε ακινησία μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η συγκεκριμένη λύση, άλλωστε, δεν είναι τελεσίδικη, καθώς οι ιδιοκτήτες γνωρίζουν ότι, αν κάποια στιγμή χρειαστούν το αυτοκίνητό τους, έχουν τη δυνατότητα να πάρουν πίσω τις πινακίδες, προχωρώντας σε άρση της ακινησίας για το διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος του έτους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στη δυσκολότερη θέση βρίσκονται οι ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκίνητων μεγάλου κυβισμού, καθώς είναι εκείνοι, οι οποίοι επιβαρύνονται με υψηλά τέλη κυκλοφορίας και ενδεχομένως και τεκμήρια διαβίωσης. Ειδικότερα, τα τέλη κυκλοφορίας παραμένουν ακριβά, κυρίως για όσους κατέχουν Ι.Χ αυτοκίνητα, με κινητήρες άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέχρι 31-10-2010. Επισημαίνεται ότι τα τέλη για τη συγκεκριμένη κατηγορία οχημάτων κυμαίνονται από 615 έως 1.380 ευρώ.

Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες οχημάτων υψηλού κυβισμού αποφασίσουν να θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία έως το τέλος του έτους, εκτός από την καταβολή των επιβαρυμένων τελών κυκλοφορίας, παράλληλα γλιτώνουν τις εξής διαδικασίες:

-Την καταβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης, που πληρώνουν οι κάτοχοι Ι.Χ. κυβισμού 1.029 κυβικών εκατοστών και άνω. Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης ξεκινά από τα 287 ευρώ για ΙΧ κυβισμού από 1.929 κ. εκ. και παλαιότητας από 5 μέχρι 10 έτη, ανέρχεται σε 1.780 ευρώ για ΙΧ 3.000 κυβικών εκατοστών και παλαιότητας μέχρι 5 ετών και φθάνει τα 3.820 ευρώ για ΙΧ 4.700 κ.εκ. και παλαιότητας μέχρι 5 ετών.

-Την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης. Τα τεκμήρια, ανάλογα με την παλαιότητα και το κυβισμό του αυτοκινήτου, ξεκινούν από 2.000 ευρώ για αυτοκίνητο 1.000 κυβικών εκατοστών άνω των 10 ετών και φθάνουν στα 23.800 ευρώ για αυτοκίνητο 3.500 κυβικών εκατοστών ηλικίας έως 5 ετών.

Γενικότερα σε ό,τι αφορά στα τέλη κυκλοφορίας του 2020, που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, αυτά διαμορφώνονται ανάλογα με τα κυβικά και το έτος πρώτης κυκλοφορίας ως εξής:

– Από 22 έως 1.230 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν έως το 2000
– Από 22 έως 1.260 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2001 έως 2005
– Από 22 έως 1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2006 έως 2010

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να καταβληθούν από τους ιδιοκτήτες έως το τέλος του έτους. Σε διαφορετική περίπτωση, η εκπρόθεσμη πληρωμή συνεπάγεται πρόστιμο στο 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα. Αναλυτικά καταβάλλεται:

– Ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.

– το ήμισυ των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ. ή φορτηγό ή λεωφορείο.

– 0 ευρώ, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

The post Τέλη κυκλοφορίας: Πότε ανακοινώνονται και τι μπορούν να κάνουν όσοι αδυνατούν να τα πληρώσουν appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα